Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1929, Leiden


Omschrijving

Met onze jaren-dertig tussenwoning zijn we nu 4 jaar van het gas af en (bijna) energieneutraal. Woning heeft grotendeels Hr++-glas, sinds september 2019 een achterpui met drievoudig glas, vloerisolatie middels thermokussens in de kruipruimte, dakisolatie aan de binnenzijde en een water-water warmtepomp gekoppeld aan PVT-panelen. De PVT-panelen leveren zowel de elektriciteit voor het verwarmingssysteem en het normale verbruik (PV), als het broncircuit voor de warmtepomp (T). Ze produceerden de afgelopen jaren net zoveel of bijna net zoveel elektriciteit als het huis verbruikte.

Kenmerken

Bouwjaar: 1929
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Voorzetramen, Buffervat, PVT-panelen (zonnepanelen), Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuisFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Glas op de bovenverdieping is Hr++, met op de zuidzijde een zonwerende coating. Keuken is ook voorzien van Hr++-glas. Woonkamer heeft achter openslaande deuren met triple-glas en voor oud dubbel 'monumenten'-glas. Het glas-in-lood zit deels in dubbelglas en heeft deels voorzetramen. Vloerisolatie met thermoskussens via Tonzon (Rc = 3.8). Dakisolatie aan de binnenzijde met 8 cm PIR-platen (Rc ~4). Bovenverdieping voorgevel aan binnenzijde geïsoleerd met steenwol/hardschuim, achtergevel (schuin dak) met 8 cm PIR-platen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Water-water warmtepomp met 200 l. buffervat zorgt voor verwarming en warm water. Warmte pomp is aangesloten op PVT-panelen, waarbij het vloeistofcircuit van de PVT-panelen de bron is van de warmtepomp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie en ventilatieroosters

Toekomstplannen

Voltooien isolatie. Stapsgewijs vervangen van de oude radiatoren door radiatoren voor Lage Temperatuur Verwarming.


Scroll naar top