Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2005, Zoetermeer


Omschrijving

Energieplus (negatieve energie rekening) en passiefhuis is onderdeel van de Groene Kreek. EPC (2005) < 0,0. Woning heeft een aparte strenge GroenVerklaring (RVO)
De wijk Groene Kreek is tot stand gekomen op initiatief van de lokale milieugroep 21 en is ontworpen door BEAR architecten (Gouda). Dit project bestaande uit 65 woningen waarvan 45 energienul voorbereid is gebouwd met een isolatiewaarde die het mogelijk maakt om de woning energienul te laten zijn en zelfs passiefhuisniveau kunnen bereiken. Van de 45 woningen zijn er (2020) 3 woningen energienul energienul of zelfs energieplus! 
De zo genaamde A woningen hebben een zwevende energie dak voor zon PV en thermisch. De B woningen hebben een zadeldak waar direct zonne energie op kan. Bij de bouw van dit unieke duurzame project verdween de subsidie voor duurzame energie waardoor kopers hun energiedak niet gingen benutten. In de loop der jaren zijn er wel PV installatie gerealiseerd en zullen naar verwachting in 2030 alle daken zijn benut waar voor zijn gebouwd. Jammer is dat er verschillende ondersteunignsconstructies (met meer materiaalgebruik) en andere projectie van zon PV zijn gemaakt waardoor er geen harmonisch en evenwichtig beeld is ontstaan (architectonische verrommeling). 
De A woningen kunnen vanuit hun basis ontwerp worden vergroot door optopping en of het verschuiven van de achtergevel (HSB) dieper in de tuinDe woning kent al sinds de oplevering een negatieve energierekening (incl netbeheerkosten die de grootste post bovendien is). De NCW over 30 jaar is € 65.000,- obv  de BB eis 2012. De duurzaamheid levert dus op integrale wijze zijn meerwaarde (negatieve energiekosten over de hele levensduur, super comfortabel, geen CO2 (door eigen duurzame energie uit zon), toekomstbestendig.Binnengebied met de Kreek heeft de functie van wateropvang, groen, vissen, schaatsen en zwemmen. Voor de sociale cohesie en het borgen van het open karakter zijn er privaatrechtelijke  afspraken (algemene akte Groene kreek) gemaakt met de gemeente Zoetermeer. Iedere eigenaar en rechtsopvolgers  moeten de erfscheiding op maximaal 1 meter houden en de tuin met een beperkt deel terras en zo grootmogelijk deel groen inrichten. Dit ivm met klimaatadportatie (waterberging, biodiversiteit, hitte stress)
De waardering van bewoners is groot voor het binnengebied door het de natuur en het groen. In warme zomers wordt er vol op gezwommen in de Kreek en gevist.
De uitvoerende partijen (Bouwfonds MAB en Ballast Nedam en de installateur Giebert de Graaf) waren niet bepaald de geschikte partijen voor dit unieke project. In plaats op duurzame kwaliteit te bouwen werd er weer duidelijk op geld gestuurd. Vakbekwaamheid was soms ver te zoekenen en zelfs misleiding van kopers (99% leken) werd niet geschuwd. 
De verkopende makelaars hadden en hebben ook geen kennis van zaken, waardoor helaas zelf geinteresseerde afhaakte.
 
 
 
 

Kenmerken

Bouwjaar: 2005
Energielabel: A++++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning

Toegepaste maatregelen

Bouwbegeleiding, Advies en begeleiding, Hergebruik, Bouw en isolatie, Gebruikte materialen, Installaties, Waterbesparing overig, Woninginrichting, Overig

Foto's
MaatregelenScroll naar top