Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2020, TersoalOmschrijving

We hebben in 2020 onze eigen passiefhuis gebouwd. Volgens de website Mijnwoning.nl is deze woning het energiezuinigste gebouw in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Je leest meer over deze woning op de website van HBO bouw & energie via de volgende link: https://www.hbobouwenenergie.nl/nieuws/
Via onze website kun je ook een bericht sturen om op een ander tijdstip een afspraak maken.

Passief bouwen is eeuwenoud. Het was een noodzaak om in te spelen op de eigenschappen van klimaat en omgeving toen de mens nog niet beschikte over grote hoeveelheden energie voor verwarming en koeling.
De oude Grieken gebruikten en beschreven passieve principes en hebben zelfs steden herbouwd toen het brandhout van te ver moest worden aangevoerd.
De Romeinen herontdekten passieve principes om dezelfde redenen en in Engeland zijn er voorbeelden van passief bouwen van voordat de grootschalige kolenwinning ontstond. 
In 21e eeuw geeft de een Passiefhuis de laagste kosten gedurende de levenscyclus/gebruikscyclus van de woning.

De locatie is in de Welstandsnota van de gemeente Súdwest-Fryslân aangemerkt als een historische locatie en daarom is deze woning niet volledig van hout en aan de buitenzijde voorzien van metselwerk en dakpannen. Toch zijn we er in geslaagd om deze woning volledig te bouwen volgens de principes van passief bouwen. Een passiefhuis - Huis van de toekomst - is gebaseerd op het verleden toen de mens nog niet beschikte over grote hoeveelheden energie voor verwarming en koeling. Het ontwerp speelt in op de lokale omstandigheden zodat in de zomer vrijwel vanzelf koel en in de winter vrijwel vanzelf warm. Hierdoor heeft de woning in beginsel geen energie nodig om gehele jaar comfortabel te verwarmen en te koelen. Door HBO bouw & energie een energiebalans berekening nZEB-tool gemaakt en de details van de berekening worden binnenkort gepubliceerd in het woningprofiel.

Door gebruik te maken van moderne technieken is de woning niet aangesloten op het gasnet en is de woning all-electric. De technieken zijn eenvoudig en kunnen in iedere woning worden toegepast.

Kenmerken

Bouwjaar: 2020
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Ecowoning, Houtskeletbouw, Passiefhuis, Plusenergiewoning, Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De begane grondvloer zonder kruipruimte en is door VariJanT uit Tersoal uitgevoerd met 24cm XPS isolatie. De wanden en daken zijn prefab casco van Dragt uit Wolvega. De gevels met een Rc-waarde van 7,8 m2K/W opgebouwd uit 240mm Gutex Thermoflex met aan de buitenzijde 60mm Gutex Multitherm en aan de binnenzijde 60mm Agepan THD Static. De hellende daken met een Rc-waarde van 9,6 m2K/W opgebouwd uit 340mm Gutex Thermoflex met aan de buitenzijde 60mm Gutex Multitherm. Het platte dak van de aanbouw met een Rc-waarden van 10,5 m2K/W is tussen de balken na geïsoleerd met 180mm Gutex Thermoflex en aan de buitenzijde 120mm PIR isolatie. Gutex Thermoflex is een flexibele houtwolisolatie. Gutex Multitherm is een vochtbestendige isolatieplaat. Agepan is Isolerende drukvaste houtvezelplaat uit duurzaam gewonnen hout. In deze plaat worden voorzieningen voor installaties opgenomen. De gemeten luchtdichtheid Qv10 is 0,18 l/s/m2. Er wordt gebruik gemaakt van gecertificeerde Passiefhuis kozijnen van HP kozijnen uit Biddinghuizen. Deze energieleverende kozijnen zijn voorzien van tripleglas en kunststof spacers. In de oost-, west- en zuidgevel geven deze kozijnen op jaarbasis meer zonnewarmte dan dat er door transmissie verloren gaat. Door het aanbrengen van zomernachtventilatie en automatische screens wordt in de zomer niet te warm in de woning.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Door de goede isolatie, luchtdichtheid, passieve zonnewarmte, automatische screens en zomernachtventilatie is er niet veel energie nodig om de woning in de winter comfortabel warm te houden en in de zomer comfortabel koel. Daardoor kan ook volstaan worden met een lichte installatie volledig geïnstalleerd door Otte Installaties uit Sneek. Alleen in de woonkamer is een Samsung binnenunit op lucht van de warmtepomp op buitenlucht geplaatst. Het vermogen is slechts 2kWh waarmee de gehele woning verwarmd kan worden. De binnenunit kan ook als airco dienst doen maar dit zal in de praktijk niet nodig zijn omdat de woning al voldoende gekoeld wordt met screens en zomernachtventilatie. Daarnaast zijn er in het kantoor en in de slaapkamers infraroodpanelen 300W geplaatst welke in de praktijk weinig gebruikt worden maar wel zorgen voor 100% comfortabel wonen. Het warm tapwater wordt voorzien met een 120l slimme boiler van Ithodaalderop. Het binnenmilieu wordt geregeld door een Zehnder ComfoAir Q350 balansventilatie met warmteterugwinning. Deze heeft een rendement van 92,3%. Slechts het verschil hoeft in de winter opgewarmd te worden waardoor ventilatie weinig energie kost en er optimaal geventileerd kan worden. Hierdoor is het binnenmilieu altijd optimaal. Vanzelfsprekend zijn er zonnepanelen geplaatst, totaal 36 stuks waarmee een overschot aan elektra wordt terug geleverd. In de toekomst voldoende om de elektrische auto te laten rijden. Het energiegebruik wordt gemonitord met de monitoring van Iungo zodat de berekeningen energiebalansberekening nZEB vooraf in de praktijk getoetst worden.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Het binnenmilieu wordt geregeld door een Zehnder ComfoAir Q350 balansventilatie met warmteterugwinning. Deze heeft een rendement van 92,3%. Slechts het verschil hoeft in de winter opgewarmd te worden waardoor ventilatie weinig energie kost en er optimaal geventileerd kan worden. Hierdoor is het binnenmilieu altijd optimaal.

Adviezen

Een passief woning als deze geeft de laagste kosten gedurende de levensloop van de woning. Het betreft de zogenaamde Tocal Cost of Ownership (TCO). Heb je nieuwbouwplannen en wil je tegen de laagste kosten neem contact met ons. De contactgegevens zijn te vinden op de website van HBO bouw & energie. Heb je een bestaande woning en wil je verduurzamen naar aardgasloos schakel dan een onafhankelijke adviseur in en vraag naar het stappenplan voor jouw woning. Onze contactgegevens zijn te vinden op de website van HBO bouw & energie.

Toekomstplannen

De woning is nieuw en voor wat betreft de verduurzaming gereed. Het energieverbruik wordt gemonitord en de komende winter weten we of de berekeningen vooraf overeenkomen met de werkelijkheid. We kunnen nog inspelen op nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld als salderingsregeling wordt afgebouwd zelf opslaan van energie zodra dit betaalbaar en haalbaar.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud