Maatregelen

Natuurlijke materialen

Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen zoals plantenvezels. Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn vlas, hout, hennep, cellulose, katoen of schapenwol. Planten en bomen nemen tijdens het groeiproces aanzienlijke hoeveelheden CO2 op. Isoleer je met dit soort natuurlijke materialen, dan sla je de CO2 dus langdurig op – en dat is goed voor het milieu. Hernieuwbare grondstoffen zijn gemiddeld binnen 10 jaar weer na gegroeid.

De isolatiewaarde van natuurlijke materialen komt ongeveer overeen met die van glas- of steenwol. In een biobased gebouw wordt deze CO2 langdurig opgeslagen in het bouwmateriaal. Bijkomend voordeel is dat veel van de natuurlijke materialen goede eigenschappen voor een gezond en fijn binnenklimaat hebben zoals geluidswerend, hitte-werend en vochtregulerend.

Voel het verschil
Met natuurlijke materialen voelt een woning (nog) prettiger aan. Het effect van deze materialen is dan ook lastig uit te leggen: Je kunt het beter ervaren. Steeds meer huiseigenaren hebben ervaring met natuurlijke materialen. Bekijk de huizen waarin deze materialen zijn gebruikt, stel vragen of ga eens op bezoek:

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud