Energielabel bevestigt onze duurzame inspanningen

Blog – Ik ben Robert Vernooij, een 36-jarige marketeer. Drie jaar geleden heb ik een monumentale schuur met energielabel G omgebouwd tot een duurzame, biobased passiefhuiswoning. De verbouwing heb ik gefinancierd met eigen geld, via een hypotheek bij de Rabobank en de beschikbare subsidies van de overheid.

Een nieuw energielabel
Toen ik begin dit jaar hoorde over het Rabo Coöperatief Isolatiebudget, besloot ik mij aan te melden voor het gratis energieadvies. Hoewel mijn huis al goed geïsoleerd is, wilde ik weten of er nog verbeterpunten waren. En natuurlijk was ik benieuwd wat mijn nieuwe energielabel zou zijn.

Tijdens de verbouwing hebben we geïnvesteerd in onder andere HR++-glas, isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. In het energieadviesgesprek complimenteerde de adviseur ons met de genomen maatregelen en gaf ons nog enkele tips om nóg verder te kunnen verduurzamen. Zo hebben we gesproken over een zonneboiler en het besparen van water. In de toekomst willen we graag nog bekijken wat hiervoor de mogelijkheden zijn. 

Het voelt goed om de bevestiging te krijgen dat we al veel hebben bereikt op het gebied van verduurzaming. Hoewel we geen gebruik hebben gemaakt van de vergoeding van het isolatiebudget, vind ik het mooi dat Rabobank deze actie aanbiedt om mensen te ondersteunen bij hun verduurzamingsplannen, zowel in financiële zin als in de vorm van kennis.  

Inzicht in verduurzaming
Door de verduurzaming van onze woning hebben we niet alleen onze energierekening verlaagd, maar ook het wooncomfort aanzienlijk verbeterd. Mijn advies aan andere huiseigenaren is om gebruik te maken van gratis adviesdiensten. Het geeft je veel inzicht in hoe je je huis duurzamer kunt maken.

Daarnaast adviseer ik om, als je gaat verbouwen, direct een energieadviseur in te schakelen om zo de plannen voor verduurzaming integraal mee te nemen in je verbouwplannen. Dit kost je initieel iets meer, maar deze kosten verdien je op de langere termijn weer terug door de besparingen (en het comfort) die het oplevert.  


De coöperatieve Rabobank is een sponsor van de Nationale Duurzame Huizen Route. In deze blog deelt huiseigenaar Robert Vernooij zijn persoonlijke ervaringen met het Rabo Coöperatief Isolatiebudget.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud