Thematours 2022: “Inspirerend en inzichtgevend”

Dit voorjaar waren er weer thematours met uiteenlopende onderwerpen: van het energiezuinig maken van een oude stadswoning tot verduurzamen met beperkt budget. Bijna 200 bezoekers zijn verder geholpen en verschillende media interviewden deelnemers over hun thematour en woning. Dick vertelt hoe hij maandelijks veel energie bespaart, Stephan & Anne laten zien hoe je een woning aardgasvrij maakt en de Duurzame Huizen Route ging langs bij de thematour van Jos. Bekijk hier welke thematours er zijn gegeven.


Hoe ervaarden bezoekers de thematours?

Dit jaar bezochten bijna 200 bezoekers de thematours. Ze gaven de thematours gemiddeld een cijfer 8. Hieronder een greep uit de enthousiaste reacties van bezoekers:

"Heerlijk enthousiaste mensen, kundig en trots op wat ze gedaan hebben"
"Het was inspirerend en inzichtgevend"
"Ongelofelijk hoe een huiseigenaar met zoveel passie over de systemen spreekt en het huis openstelt"
"Er ontstond een gesprek met informatie-uitwisseling tussen alle deelnemers waardoor het breder was dan alleen de maatregelen ter plekke"
"Ik vond het zeer interessante en leerzame rondleiding met een hele prettige sfeer"

Mooi om te lezen dat huiseigenaren de informatie-uitwisseling waardeerden en bezoekers inspiratie haalden uit het bezoek!


Huiseigenaren in het nieuws

Ook huiseigenaren vonden het erg leuk om mee te doen met de thematours. Verschillende media en gemeenten pikten hun inspirerende verhalen op. We lichten hieronder de verhalen van Dick, Durk, Jos, Stephan & Anne uit.

Dick bespaart flink dit stookseizoen

“Vanaf 2010 heb ik mijn huis is fases geïsoleerd en een warmtepomp aangeschaft. Het afgelopen stookseizoen heb ik daarmee al 400 euro bespaar”, vertelt Dick Biesta uit Capelle aan den IJssel tijdens een radio-interview bij Radio Capelle. “De warmtepomp is echt een genot.”

Dick vertelt ook waarom hij meedoet met de thematours: “Het doel is om in stappen aan de mensen te vertellen hoe je moet omgaan met een warmtepomp en waar je op moet letten. Ik vind het belangrijk dat huizen verduurzamen en dat wil ik graag uitdragen.”

Beluister hier het hele fragment (4,5 min) >

Stephan & Anne laten zien hoe zij hun huis verduurzaamden

Ook Stephan en Anne uit Aarle-Rixtel maakten hun huis duurzaam met verschillende maatregelen. Hun huis uit 1928 is opnieuw geïsoleerd, ze plaatsten een warmtepomp en de woning is inmiddels volledig gasvrij.

Mooi Laarbeek ging bij hen langs om het van dichtbij te bekijken. Lees hier het artikel >

Bekijk hier de woning van Stephan & Anne.

Blog van Jos: “Zoals je nu hoort, is de warmtepomp erg stil”

Jos gaf 22 maart een thematour in zijn duurzame woning in Nunspeet. We namen een kijkje bij zijn thematour.
Het huis van Jos en Ina is in 2020 gebouwd. Ze wonen er met veel plezier. Met het centrum van Nunspeet en het treinstation op loopafstand is het voor hen een ideale locatie. De woning heeft goede isolatie, HR++ glas, aluminium kozijnen, een inductie fornuis, warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

“Ik ben op mijn werk al veel bezig met duurzaamheid en ik wil mijn woning ook verduurzamen”, vertelt één van de bezoekers. “Voor mijn eigen woning ben ik nog een beetje aan het oriënteren.”

Jos en een bezoeker bekijken het mechanische ventilatiesysteem.
Jos en Ina leggen uit hoe de afzuigkap met filter werkt.
Bezoekers bekijken de warmtepomp van dichtbij. Jos vertelt over zijn ervaringen.

Het hele jaar door contact met huiseigenaren

Heb je de thematours gemist dit jaar? Gelukkig kun je het hele jaar door op het platform terecht met je vragen. Al ruim 30 bezoekers maakten dit jaar gebruik van de stel-een-vraag-knop. Zo komen zij met andere huiseigenaren in contact en helpen ze elkaar op weg. Allerlei vragen komen er langs, bijvoorbeeld over het aardgasvrij maken van een woning, welke isolatie is gebruikt en hoe de balansventilatie bevalt. Mooi om te zien!

Huiseigenaren hebben veel ervaring opgedaan bij het verduurzamen van hun huis, en helpen anderen daarmee graag op weg.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud