Een kijkje bij de woning van Jos

Interview – Jos Schoot Uiterkamp gaf 22 maart een thematour in zijn duurzame woning. Het huis van Jos en Ina is in 2020 gebouwd. Ze wonen er met veel plezier. Met het centrum van Nunspeet en het treinstation op loopafstand is het voor hen een ideale locatie. De woning heeft goede isolatie, HR++ glas, aluminium kozijnen, een inductie fornuis, warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Ik bel aan en de deur gaat open, Jos verwelkomt mij hartelijk. “De bloemen mag je aan mijn vrouw geven”, zegt Jos als ik hem de bos aanreik. In de woonkamer zitten Ina en hond Snoesje. Ina begroet mij vriendelijk en Snoesje verwelkomt je mij al kwispellent. Hij krijgt een aai, ik heb direct vrienden gemaakt. Ik maak kort kort kennis met Jos en Ina.

De bezoekers komen oriënteren

Stipt half 8 gaat de bel. Twee andere bezoekers staan op de stoep. Onder het genot van een lekker kopje thee en koffie vertellen de bezoekers hoe ze hier terecht zijn gekomen en waar ze meer informatie over willen. “Ik ben op mijn werk al veel bezig met duurzaamheid en ik wil mijn woning ook verduurzamen”, vertelt één van de bezoekers. “Voor mijn eigen woning ben ik nog een beetje aan het oriënteren.” De andere bezoeker is ook nog zoekende en is onder andere benieuwd naar het ventilatiesysteem.
Jos vertelt hoe de woning gebouwd is en welke duurzame elementen er in de woning zitten. “We hebben overal HR++ glas en aluminium kozijnen. Die gaan erg lang mee. Ook hebben we vloerverwarming laten plaatsen en een warmtepomp. Zullen we eens een rondje door de woning doen?”

Stille warmtepomp en afzuigkap met koolstoffilter

Tijdens de rondleiding laat Jos het ventilatiesysteem en de warmtepomp op zolder zien. Hij vertelt hoe het ventilatiesysteem werkt. “We zijn er erg tevreden over”, zegt Ina. Jos laat zien hoe hij de afzuiging van de ventilatie handmatig kan aanpassen met een afstandsbediening. Op zolder aangekomen, waar de warmtepomp staat, vraagt een van de bezoekers of de warmtepomp veel lawaai maakt. “Zoals je nu kunt horen is hij erg stil. Wij horen hem niet”, zegt Jos.
In de keuken bekijken we ook nog even de afzuigkap. Dat is er een met een koolstoffilter. We vinden het een mooi systeem. Het brengt de bezoekers op het idee om daar ook eens naar te kijken als optie voor in de keuken.

De bezoekers hebben inspiratie opgedaan voor hun eigen woning. Na afloop van de rondleiding wensen we elkaar een fijne avond. Jos kijkt nog even hoe laat mijn trein gaat, dat is erg aardig. Een succesvolle thematour!


Bekijk hier de woning van Jos. Wil je zelf ook de ervaringen met duurzaam wonen van dichtbij bekijken? Bezoek een thematour! Let wel op: vol = vol.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud