Over biobased materialen

Benieuwd naar de wereld van biobased materialen? Op deze pagina ontdek je wat je met deze materialen kunt doen en wat de voordelen zijn! 

Wat zijn biobased materialen?
Biobased materialen komen uit de natuur. Bijvoorbeeld van dieren of planten. Voorbeelden van deze natuurlijke materialen zijn schapenwol, hout, hennep, cellulose of vlas.

Wat kun je ermee doen?
Deze natuurlijke materialen kun je gebruiken bij de bouw of verbouwing van je huis, zoals vloeren, wandafwerkingen of voor de frame van je huis. Daarnaast kun je met biobased materialen je woning goed isoleren. Biobased materialen kun je ook gebruiken bij de inrichting van je huis, zoals meubels, gordijnen of tapijten.

Waarom zijn natuurlijke materialen een goed idee?   
Biobased (of natuurlijke) materialen hebben veel voordelen. 

 • Hernieuwbaar
  De materialen groeien (gemiddeld binnen tien jaar) weer terug, waardoor ze steeds weer beschikbaar zijn om te gebruiken. Dit is anders bij fossiele brandstoffen en isolatiematerialen als glaswol en steenwol. Deze kunnen niet snel worden vervangen als ze opraken.
 • CO2-opslag
  Biobased materialen halen CO2 uit de atmosfeer tijdens hun groei. Als de materialen worden gebruikt, blijven ze de opgenomen CO2   vasthouden. Dit helpt bij het verminderen van de totale uitstoot!   
 • Gezond en fijn binnenklimaat
  Met natuurlijke materialen krijg je een fijne en gezonde omgeving in huis. Ze reguleren vocht goed, dempen geluid en houden warmte vast. Dat maakt het wonen in je huis nog aangenamer! 
 • Goede isolatiewaarde
  De isolatiewaarde van natuurlijke materialen komt ongeveer overeen met die van materialen als glas- of steenwol.

Steeds meer huiseigenaren hebben ervaring met natuurlijke materialen. Bekijk de huizen op de website waarin deze materialen zijn gebruikt, stel je vraag of ga eens op bezoek!

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud