Hoekwoning - 1911, Amersfoort
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Een meer dan 110-jaar oud huis naar energie neutraal? Toen we in 2017 aan onze renovatie begonnen, kregen we vooral te horen dat dat niet mogelijk is. Maar wij hadden het nog nooit gedaan, dus dachten, waarom niet?! Met een energierekening van -649kWh in 2022 kunnen we met gepaste trots zeggen dat het wel kan!
Onze uitgangspunten
Voor ons was het belangrijk onze energiebehoefte te reduceren, het aangezicht van de woning in ere te houden en een aangenaam binnenklimaat te creëren.
Onze maatregelen
Met het (vervangen en) isoleren van het dak (Rc 6,2), de vloer (Rc 3,5) en de gevels (buitenzijde, Rc 4,5) hebben we ons huis een dikke jas gegeven.
Door de toepassing van het e-board systeem van Vandersanden groep op de buitengevel hebben we de stijl van de voorgevel door kunnen trekken in de zij- en achtergevel. Op de uitbouw hebben we (in een gezamenlijke burenactie en met subsidie van de gemeente) een sedumdak aangelegd, wat ons een prachtig uitzicht geeft vanuit de slaapkamer.
De 25 zonnepanelen van Groenpand voorzien ruim in onze volledige energie behoefte.
En door het toepassen van leemstuc, warmteterugwinning (WTW) ventilatie en verwarming/koeling middels laag temperatuur (LTV) vloerverwarming is het binnen altijd heerlijk verblijven. Winters blijft het lang warm en (zelfs) in de hitte van de afgelopen zomers blijft het koel.
Middels een gezamenlijke bron met 4 buren en het volledig infiltreren van al het regenwater van het huis en de garage hebben we een mooie circulaire oplossing voor het regenwater. Alles gaat terug de grond in en voor de bewatering van de (moes)tuin halen we het weer uit de bron. Met dank aan Wildkamp hebben we hier een volledig systeem voor kunnen aanleggen.
We nodigen je van harte uit in ons thuis!
Kenmerken
Bouwjaar: 1911
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Toegepaste maatregelen
Warmtepomp, Buffervat, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Vegetatiedak (groendak), HR++ glas, Infraroodverwarming, Energieleverende woning, Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Wandisolatie binnen, Inductie fornuis, Leemstuc, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Zonnepanelen (PV), Regenwaterafkoppeling, Compostbak, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Eten & Drinken, Slimme meter, Moestuin, CO2-sensor (ventilatie), Na-isolatie vloer
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Ons huis was helemaal niet geïsoleerd. Tijdens de renovatie hebben we zowel dak, vloer als gevel (na)geisoleerd. Op het dak (hardschuim platen 16 cm, Rc 6.1), gevel (eBoard, 14 cm Rc4.5) en onder de vloer (schuimbeton 40 cm Rc 3.5) hebben we hiermee de isolatie naar de waarden in bouwbesluit gebracht. Alle ramen zijn vervangen en nu HR++. De glas-in-lood ramen zijn vervangen voor ingepakt glas-in-lood
Beschrijving energievoorziening van de woning
We hebben 16x 300wp en 9x 350wp zonnepanelen. Voor onze warmtevraag hebben we een lucht-water warmtepomp. Gezien we veel werden gewaarschuwd over mogelijk geluidsoverlast staat de buitenunit in de tuin. Wij - en nog belangrijker misschien, onze buren - hebben er geen last van!
Hoe is de ventilatie geregeld?
Gezien de volledige isolatieschil, is mechanische ventilatie erg belangrijk. Maar om nou zomaar de warme lucht naar buiten te blazen en koude lucht naar binnen (of in de zomer vice versa)... Daarom hebben we gekozen voor een warmte terugwin (WTW) ventilatie. Toen de doos binnen kwam, schokken we wel even... Zo een WTW ventilatie unit is namelijk nogal groot...
Adviezen
Probeer alle bezuinigende maatregelen in context te plaatsen. Bijv. HR+++ vs HR++ qua geluidsisolatie super, maar een keer je raam open zetten en je bent je (warmte) rendement kwijt. Bedenk ook dat Nederland inmiddels hele warme zomers heeft. Pas hier ook je maatregelen op aan - zo voorkom je zomers in een super goed geïsoleerde oven te wonen... Verdwaal niet in het bos van alle mogelijkheden, en begin ergens!
Ervaringen
Toekomstplannen
Onze ambitie was om ons thuis uit 1911 compleet energie neutraal te maken. Dat is gelukt. Nu proberen we in onze groente en kruiden behoefte zelfvoorzienend te worden - en is mijn ambitie om hierin buren en andere te helpen: samen naar zelfvoorzienend.