Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1930, Castricum



Omschrijving

Energiezuinig hoekhuis met voor- en achtertuin. jaren '30.

Kenmerken

Bouwjaar: 1930
Energielabel: A++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Overige bouwmaterialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Waterbesparing overig, HRe-ketel (Cv-ketel), Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Actieve zonwering, Regenwater hergebruik, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Spaarlampen, Led lampen, Energiezuinige koelkast, Radiatorfolie, Gordijnen, Groene energie, Eten & Drinken, Hergebruik, Buffervat

Foto's


Extra informatie


Beschreven maatregelen
Interviews

Interview Castricummer

‘Ik viel van het een in het ander’
Hannie Loermans is een van de Castricumse deelnemers van de Duurzame Huizen Route

Bron: Castricummer (november 2016) ‘Ik viel van het een in het ander’ - interview huiseigenaar Hannie Loermans, via CastricummerCASTRICUM - Eigenlijk wilde Hannie Loermans alleen een nieuwe CV-ketel. “Maar toen ik me ging verdiepen in een duurzame CV-ketel, viel ik van de ene in de andere duurzame optie. Daarom besloot ik om een groot deel van het huis aan te pakken.” Wie nieuwsgierig is naar alle duurzame verbeteringen in Hannie haar huis, kan op zaterdag 5 november een bezoek brengen. Op die dag doet zij namelijk mee aan de Duurzame Huizen Route.

“Toen ik mijn verouderde CV-ketel wilde vervangen, heb ik via lokale energiemaatschappij CALorie een energiescan laten maken van mijn huis. Ik was al betrokken bij CALorie en het leek me interessant om eens zo’n scan te laten doen. Het huis was gelukkig redelijk goed geïsoleerd, op een paar kleine punten na.”

Als vervolg op dit gesprek heeft Hannie een zogenaamd woonwensengesprek aangevraagd. “Dit was erg leuk en  nuttig. Vloerverwarming leek me bijvoorbeeld erg fijn en kost minder energie. In overleg met de installateur kozen we  een hybride CV met vloerverwarming.” Maar dit was niet het enige wat uit het gesprek kwam: de installateur kwam met het idee van een luchtwarmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de  buitenlucht, die in Nederland bijna altijd meer dan nul graden is. Die warmte wordt   omgezet in energie en naar de CV-ketel gestuurd. Dat bespaart gas en is erg duurzaam én (op de investering na) goedkoop. “Want lucht is gratis”, vertelt Hannie.

En zo rolde Hannie van het een in het ander: het vervangen van de CV werd een project om haar hele huis te verduurzamen. “Ik zie dit als mijn bijdrage aan de wereld. Ik was al actief in de duurzaamheidshoek, bijvoorbeeld via Transition Town Castricum en ik volg CALorie met veel belangstelling. Nu ik toch mijn CV moest vervangen, zag ik dit als een kans om ook  mijn steentje bij te dragen.”

Struikelblokken

Hannie liep echter wel tegen een aantal zaken aan. “Ik wilde natuurlijk een duurzamer huis, maar dat betekende ook dat er een hoop gesloopt en weggedaan werd. Dat ging soms wel gepaard met pijn aan m’n hart. Soms gingen dingen zo ontzettend snel, dat ik niet de tijd had om overal een nieuwe bestemming voor te vinden.

Een ander punt is dat je wel ruimte moet hebben. “Al die apparaten hebben toch ruimte nodig. En het is natuurlijk ook een investering; ook in je tijd. Ik heb er zelf voor gekozen om een bouwkundig ingenieur in te huren voor de procesbegeleiding. Dit is echt ideaal als je zelf niet veel tijd en energie hebt. Want zo’n project is gewoon een hele studie.”

Nul op de meter

Hannie koos er niet voor om helemaal ‘nul op de meter’ te gaan. “Dan zou ik bijvoorbeeld veel meer zonnepanelen moeten hebben. En ik vind het persoonlijk erg fijn om nog wel een gasaansluiting te hebben. Het voelt toch een beetje eng om helemaal afhankelijk te zijn van één energiebron. Als nu de stroom uitvalt, kruip ik lekker met een warme kruik en een kop thee in bed!”, vertelt Hannie lachend.

Ben je benieuwd hoe zo’n ‘nul op de meter’-huis eruit ziet en hoe dat in z’n werk gaat? Hannie is niet de enige Castricummer die haar huis openstelt tijdens de Duurzame Huizen Route: ook drie leden van CALorie hebben open dag (op zowel 5 als 12 november). Deze drie heren hebben hun huis volledig verbouwd tot ‘nul op de meter’.  Interessant is dat deze drie leden elk vanuit een verschillende situatie ‘nul op de meter’ zijn geworden. De een heeft een huis gekocht met op voorhand de gedachte dat hij het zou verbouwen tot ‘nul op de meter’, de tweede kocht een huis en wilde aanvankelijk niet ‘all the way’ gaan maar heeft dit met hulp van CALorie en een provinciale subsidie toch gedaan en de derde heeft zijn huis de afgelopen tien jaar in stappen verduurzaamd.

Benieuwd naar al deze huizen? Aanmelden voor de Duurzame Huizen Route is verplicht en kan via www.duurzamehuizenroute.nl

Bron: Castricummer (november 2016) ‘Ik viel van het een in het ander’ - interview huiseigenaar Hannie Loermans, via Castricummer

 

Interview Noordhollands Dagblad

Derk Burger (7 november 2016) Binnen een jaar naar A++ - interview met huiseigenaar Hannie Loermans uit Castricum - Via NoordHollands Dagblad

Bron: Derk Burger (7 november 2016) Binnen een jaar naar A++ - interview met huiseigenaar Hannie Loermans uit Castricum - Via Noord Hollands Dagblad

Noordhollands Dagblad - 6 november 2016

Bron: Derk Burger (6 november 2016). Binnen een jaar naar A++. Via Noordhollands Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud