Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1955, Waddinxveen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Hoekwoning uit 1955, gasloos met combi-warmtepomp, zonneboiler en PV.

Bij elke verbouwing hebben we aandacht besteed aan energiebesparing. Door prioriteiten in geld en tijd, konden we niet altijd de absoluut meest energiezuinige optie kiezen. Er is telkens een afweging gemaakt tussen energiezuinigheid, duurzaamheid en beschikbare middelen. Zo hebben we voor nieuw HR++ glas in een deel van de bestaande kozijnen gekozen. 

Tijdens de laatste verbouwing (2019) hebben we wel voor extra isolatie in vloer en wanden gekozen. Het vinden van een aannemer die dit wilde realiseren was een uitdaging. Vraag goed door en leg je ambitie duidelijk uit. Een 'gewone' aannemer zal anders niet kiezen voor een ambitieuze isolatie, maar slechts voor het absolute minimum (waarbij soms niet eens wordt voldaan aan het de eisen uit het Bouwbesluit). De 3 'gewone' aannemers die ik langs heb gehad, waren ook niet overtuigd dat deze woning van het aardgas af kon. Dus voor de warmtepomp moest een andere installateur worden gezocht. In februari 2020 is de cv-ketel vervangen door een lucht/water-warmtepomp en is de gaskraan dichtgedraaid.

Het huis is voorzien van:

1. spouwmuur- en dakisolatie (glaswol 5 en 8cm, 2008),

2. dakisolatie bijkeuken (PIR Rc3,5, 2015), dakisolatie uitbouw (PIR Rc6, 2019)

3. voorzetwanden deel van de begane grond (PIR Rc4,5 excl. de spouwisolatie, 2019),

3. vloerisolatie (XPS+steenwol, samen Rc5, 2019)

3. HR++ glas, deels in bestaande kozijnen en deels in nieuwe; 2 vaste ramen tripple-glas

4. zonneboiler (HR-solar 120l, 3,2m2) en zonnepanelen (1740Wp) (2016),

5. wtw-ventilatie voor de woonkamer (Blauberg Vento a50-1, 2019),

6. warmtepomp (Alira LWDV 9.1 met 300l tapwatervat en los buffervat, 2020).

Kenmerken

Bouwjaar: 1955
Energielabel: Onbekend
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Kierdichting, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Regenwater hergebruik, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Radiatorfolie, Groene energie, Hergebruik, Energiebespaarlening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is o.a. voorzien van - spouwmuurisolatie (steenwolvlokken) - dakisolatie schuin dak (2008, 8cm glaswol) - dakisolatie bijkeuken (2015 Rc 3,5), uitbouw (2019, Rc6) - gedeeltelijk voorzetwanden (2019, Rc4,5) - vloerisolatie (2019, Rc5) - HR++-glas, deels tripple-glas

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt verwarmd met een lucht-water warmtepomp (LWDV 9kW). Tapwater wordt (voor)verwarmd met een zonneboiler (120liter met 3,2m2 collector) en naverwarmd met de warmtepomp. Er zijn 6 PV-panelen geïnstalleerd van 290 Wp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Woonkamer/keuken 34m2 met een Blauberg Vento a50-1 ventilator met warmteterugwinning. Deze voldoet maar net aan qua capaciteit. Geluid op hogere standen valt tegen, voldoet waarschijnlijk niet aan de door fabrikant opgegeven waarden. Rest vd woning natuurlijke ventilatie door ramen met kierstand en roosters.

Adviezen

Kijk goed naar een duurzaamheidslening of het aanpassen van de hypotheek en naar de opbrengsten van de maatregel. Ik verwacht dat in heel veel gevallen de verduurzaming financieel geen obstakel meer is. De maandlasten van de extra hypotheek en de verlaagde energierekening zijn ongeveer gelijk en de woningwaarde is toegenomen.

Ervaringen

Een aannemer of installatiebedrijf die niet speciaal aandacht heeft voor duurzaamheid kan alleen als je zelf goed je ambities en eisen kan voorleggen.

Toekomstplannen

Een energielabel aanvragen. Op basis van de website verbeterjehuis.nl was het energielabel naar schatting A. Extra zonnepanelen leggen op de uitbouw waarbij de overgebleven ruimte op het dak wordt ingericht als groendak.



Beschreven maatregelen
Interviews

De Ochtend van 4 - KRO-NCRV
Een duurzaam huis bezoeken tijdens de Duurzame Huizenroute

'Voor de tiende keer is vandaag de Nationale Duurzame Huizenroute. Mensen die wonen in een huis dat weinig gas en stroom verbruikt, stellen dat huis open voor anderen. Die Duurzame Huizenroute is bedoeld om ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen. Arjan Oudijk uit Waddinxveen is één van de deelnemers.'

Luister het fragment hier

Bron: NPO Radio 4




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud