Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1968, Zoeterwoude-Rijndijk


Omschrijving

Hoekwoning op dubbel perceel. Met aanbouw, dubbele garage; aangebouwde werkplaats. Ervoor grote carport.

Zon-Voltaisch en thermisch systeem, Ventilatie, isolatie,regenwaterbenutting

Gelukkig niet van het gas af (minst vervuilende fossiele energiebron). Ik heb dan zo weinig mogelijk netstroom nodig, die gegenereerd wordt met meer dan 80% kolen/ aardgas ook nog met een beroerd  45% rendement. Veel CO2 productie!!!

Ook heb ik een combinatie van wokbrander (gas) en inductie kookplaat. Ideaal voor een gezonde leefstijl in een gezonde woning.

Kenmerken

Bouwjaar: 1968
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Dakisolatie buitenkant, Kruipruimte/ kelderisolatie, Wandisolatie binnen, Spouwisolatie (spouwmuur), Led lampen, UHR-ketel (Cv-ketel), Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling, Zomernachtkoeling, AircoFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Woning is gebouwd zonder enige isolatie. Door de jaren heen spouw en ruimte tussen pannen en dak met EPS/latex geïsoleerd. Evenzo alle kozijnen kunststof en HR++

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning heeft een HR CV ketel. De gehele begane grond vloerverwarming is als hoofdverwarming + uitgevoerd. De badkamer heeft ook vloerverwarming plus handdoekradiator. De HR ketel is op weersafhankelijk ingesteld (on demand). De vloerverwarming wordt geregeld door de kamerthermostaat. Omdat alle andere kamers op aanvoer door de gebalanceerde ventilatie/WTW zijn aangesloten is er altijd een basisverwarming. Al deze kamers hebben een radiator met thermostaatkraan. De hoofdslaapkamer heeft een A+++ Split Aircon, die ook kan verwarmen (nog nooit nodig geweest). De aircon stuurt ook nachtkoeling aan en verhoogt het ventilatie debiet..

Hoe is de ventilatie geregeld?

De ventilatie wordt geregeld door een BRINK Renovent Ventilatieunit met WTW Ventilatie waarbij de buitenlucht kouder is dan de binnenlucht veroorzaakt altijd een verlaging van de Relatieve vochtigheid binnen. Dit is een nadeel van ventilatie. Daarvoor is een ultrasoon verstuivingssysteem ontworpen en geïnstalleerd. Het wordt gevoed door regenwater.

Ervaringen

De gebalanceerde ventilatie fungeert als warmtebronnen integrator en distributeur. De vloerverwarming op de begane grond is de voornaamste warmtebron. Aan de gebalanceerde ventilatie is een zelf ontworpen luchtbevochtigingssysteem toegevoegd. Het wordt gevoed met regenwater en condens uit de CV ketel. In de woonkamer is een draadloze hygrostaat gemonteerd. Indien nodig, wordt de relatieve vochtigheid op ongeveer 45% gehouden. Het zonneboilersysteem is zelf ontworpen en gebouwd. Ook het zonPV syteem is zelf ontworpen en geïnstalleerd. Dit geldt voor alle technische en bouwkundige voorzieningen behalve de isolatie van muren, kruipruimte en dubbel glas

Toekomstplannen

In 2019 6 x LG 365 Wp installeren aan het balkonhek. Dit is op 2 januari 2019 gerealiseerd. Nu wordt totaal 4 kW gegenereerd bij maximale instraling. Misschien een aantal van de 260 WP panelen vervangen door 400 Wp. Misschien de zelfbouw collectoren vervangen door hoger rendement Kunststof plafond maken in de carport. (pending)


Scroll naar top