Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning- 1900, Maassluis



Omschrijving

Het is ons gelukt om dit monumentale pand nagenoeg energieneutraal te maken met behoud van de authentieke elementen die in de woning aanwezig zijn. Tussen 1988 en 2018 gebruikte de woning gemiddeld 2200m3 gas per  jaar. Het gas is in 2018 afgesloten en sindsdien is ons totale jaarverbruik c.a. 300kWh. De belangrijkste maatregelen zijn de eerst 3 jaar gebeurd. Voorbeelden hiervan zijn de installatie van 20 zonnepanelen, een warmtepompboiler, een warmtepomp, vloerverwarming, waterbesparende rainshower, en glas-, muur- en vloerisolatie van alle vertrekken, en als laatste een balansventilatiesysteem met WTW. We (her)gebruiken, waar mogelijk, oude bouwmaterialen en daarnaast gebruiken we ook zoveel mogelijk materialen met DUBO keurmerk. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1900
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Duurzaam monument, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Drievoudig glas, Voorzetramen, Gebruikte materialen, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler, Infraroodverwarming, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Centrale balansventilatie, Waterbesparing overig, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De zijgevel en voorgevel zijn volgens huidige normen geïsoleerd met PIR en Isovlas. Alle ramen zijn vervangen door hr+(+) glas of tripel glas. De woonkamervloer is geisoleerd met 25cm piepschuim broodjes terwijl de keukenvloer nageisoleerd is met Bluedec aerogel.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De warmtepompboiler in de garage zorgt voor warm water. De warmtepomp op de garage zorgt voor verwarming. Beneden is er vloerverwarming aangelegd. Boven zijn er radiatoren.

Toekomstplannen

Laatste oude dubbelglas in keuken vervangen en platdak daar beter isoleren.



Beschreven maatregelen
Interviews

Op weg naar een Nul-op-de-Meter monument

Nadat Sonja en Willem in maart 2018 een monumentaal pand in Maassluis kochten, begonnen ze direct met renoveren en verduurzamen. Nu, anderhalf jaar later, is het einde in zicht. Het netto verbruik ligt nu al op 1000 kWh per jaar en dankzij nieuwe toepassingen zullen ze de komende winter nog beter doorkomen. “Uiteindelijk willen we de woning nul-op-meter maken”, vertelt Sonja. Ze vertellen graag hoe ze dit aanpakken. Samen met honderden andere huiseigenaren stellen ze op zaterdag 2 en 9 november tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route hun deuren open voor bezoek.
Lees het hele interview >

Hoe verduurzaming ook bij monumentaal pand mogelijk bleek te zijn

“Je hoort wel eens zeggen dat het bij oude huizen niet gaat werken maar wij hebben dus het tegendeel bewezen.” Sonja van Dam zegt het bijna aan het einde van onze rondgang door haar uit 1900 daterende huis aan de Haven, waarbij ze heeft verteld hoe het werd verduurzaamd.

Bron & lees verder op rodi.nl, de Maassluise Courant

Duurzame Maassluizers: 'We willen niet mopperen'. 

"Wij kregen in 1988 voor het eerst een zonnepaneel op een schuur in ons dorp, zodat ieder huis 's avonds één lichtpunt had en om er te kunnen studeren", vertelt Sonja in een artikel over Duurzame Maassluisers. Ze groeide op in de Filippijnen. "Hier in Nederland staan we er nooit bij stil, maar stromend water en elektriciteit zijn niet vanzelfsprekend. Laten we er daarom zuinig mee omgaan." 

Lees het artikel verder op Wonen aan de Waterweg, pagina 11.

 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud