Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1910, Haarlem

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Tussenwoning uit begin 20e eeuw, dus steens muren en geen spouwmuren. Onze woning is sinds juni 2019 compleet aardgasvrij. We hebben de woning geïsoleerd: vloeren begane grond, ramen, deels buitenmuren, balkon en het platte dak en pannendak. Onze woning is voorzien van een all-electric warmtepomp met een tapwaterbuffer en PVT-panelen en zonnepanelen. De warmte wordt uitsluitend geproduceerd door de PVT-panelen, wij hebben dus geen buiten-unit met een ventilator. We verwarmen de woning m.b.v. de reeds aanwezige radiatoren. We hebben geen vloerverwarming.

Kenmerken

Bouwjaar: 1910
Energielabel: C
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Platte dak: Warm dak met isolatieplaten 120 mm type Pir Thermaroof TR26, R-waarde = 5,45 m2 K/W. Balkon: Warm dak met isolatieplaten 100 mm type Pir Thermaroof TR26, R-waarde = 4,5 m2 K/W. Vloer woonkamer: Betonnen broodjesvloer met 5 cm tempex vloerisolatie aan de onderzijde, geen bodemisolatie plus Tonzon isolatie Totale R-waarde Tonzon en tempex = minimaal 5,0 m2 K/W.

Beschrijving energievoorziening van de woning

NIBE F1255-6 Warmtepomp 6 kW met tapwaterbuffer en met 8 stuks Triple Solar PVT-panelen 2x1m; 340 Wp + 750 Wth. Zonnepanelen met een totale capaciteit van 5.630 Wp inclusief de Triple Solar panelen.

Ervaringen

Onze warmtepomp is in bedrijf sinds juni 2019 en we zijn dus pas sinds die tijd van het gas af. Tijdens de stevige vriesperiode in februari 2021 bleek de warmtepomp in combinatie met de bestaande (oude) traditionele radiatoren voldoende capaciteit te hebben om het huis te verwarmen. De warmtepomp verbruikte toen wel veel stroom omdat de interne elektrische bijverwarming veel bijgeschakeld werd. Op 17 november 2019 heb ik een elektriciteitsmeter geïnstalleerd bij de warmtepomp, het verbruik van de warmtepomp in de eerste 12 maanden schat ik op 2.800 kWh. Ons gasverbruik over 2018 was 1.400 m3.

Toekomstplannen

Wanneer blijkt dat de warmtepomp in combinatie met de "oude" radiatoren moeite heeft om tijdens koude dagen onze woning op temperatuur te houden, dan gaan we één of meer traditionele radiatoren vervangen door traditionele radiatoren met een hogere capaciteit.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud