Tussenwoning - 1911, Amersfoort

Algemene beschrijving
Wij hebben ons oude huis (bouwjaar: 1911) zo duurzaam mogelijk geprobeerd te verbouwen. Daarbij zijn we bewust niet van het aardgas af gegaan, omdat dat zonder het vervangen of aanpassen van de volledige schil van de woning niet mogelijk was. Wel hebben wij de nadruk gelegd op een aantal andere zaken:
- Vloerverwarming in bestaande woning: een droogbouwsysteem vanwege de verschillende ondervloeren (hout / beton) uit verschillende bouwjaren.
- Keuze voor materialen met een lage milieu-impact, zoals houtwolisolatie (ipv steen- of glaswol) en fermecel platen voor de vloerverwarming
- Keuze voor ExaSun-zonnepanelen, die een hoger rendement en langere levensduur hebben dan reguliere panelen.
- Aanbrengen van dubbel glas rondom glas-in-loodramen, om de authentieke sfeer te behouden met een goede energetische prestatie.
- Keuze voor warmte-terugwinning in de douche.
Kenmerken woning
Soort woning
Tussenwoning
Bouwjaar
1911
Koop- of huurwoning
Koopwoning
Type duurzame woning
Energiezuinige woning, Huis met eco-materialen
Toegepaste maatregelen
Beschrijving (na)isolatie van de woning
De precieze staat van de isolatie is bij ons niet bekend. Op de begane grond hebben wij een nieuwe gevel (met HR++-glas) aan de achterzijde, en een voorzetwand aan laten brengen aan de voorzijde. De eerste en tweede verdiepingen zijn in het verleden geïsoleerd, waarbij de precieze isolatiewaarde niet bekend is.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Het huis heeft een aardgasaansluiting, waarbij we wel streven naar een zo laag mogelijk aardgasgebruik. Denk aan vloerverwarming, een nieuwe HR-ketel en warmteterugwinning in de douche. Daarnaast hebben we veertien zonnepanelen, die we bewust verspreid hebben voor een geleidelijke opwek over de dag: een totaal van 14 panelen, met 6 panelen aan de voorzijde (zuid-opstelling) en acht panelen aan de achterzijde (oost-west-opstelling).
Ervaringen met de (ver)bouw
Onze zoektocht is vooral hoe we verduurzaming op een praktische manier vorm kunnen geven. Dus zonder sloop-nieuwbouw wel een historisch huis zo verbouwen, dat de energieprestaties flink toenemen. Daarbij hebben we expliciet aandacht gehad voor de milieu-impact van de materialen die we nodig hebben gehad voor het maken en inrichten van het huis.
Plannen voor de toekomst
Tijdens de komende winter (ten tijde van schrijven: 2020/2021) willen we ons energieverlies naar de buitenzijde van de woning gaan meten met een warmtescanner. Op basis daarvan kunnen we mogelijk aanvullende isolatie-maatregelen nemen.
Adviezen
We kunnen veel adviezen geven, en hebben die ook samengevat in een korte blogserie. Concreet zou ik er twee uit willen lichten:
1) Neem alle partijen mee in je wensen! De installateur van zonnepanelen en een warmtepomp weet wat duurzaamheid is, maar aannemers, keuken- en badkamerleveranciers hebben hier vaak minder mee. Door ook hen je vraag te stellen, voorkom je een grote milieu-impact als gevolg van materiaalgebruik (aannemer) en in de gebruiksfase (zoals bij een douche of keukenapparatuur).
2) Vertel waar je mee bezig bent. Je omgeving vindt het interessant, en ook daar komen vaak weer leuke tips vandaan die je zelf goed kan toepassen.