Tussenwoning - 1999, Arnhem
Omschrijving
Bij de bouw van dit huis waren al een aantal energiebesparende maatregelen destijds (B-label). In 2013 heb ik de woning gekocht en volledig gerenoveerd en verbeterd. Destijds heb ik eerst nog de HR-ketel vervangen voor een Atag E325EC en daarna al snel zonnepanelen gelegd. Mede door de ISDE subsidie de HR ketel vervangen voor een lucht/water warmtepomp. Inmiddels door de warmere zomers is ook een lucht/lucht warmtepomp (airco) geinstalleerd op alle verdiepingen. Door nieuwe technische mogelijkheden is het totale oppervlakte voor zonnepanelen ook vergroot waardoor nagenoeg alles zelf opgewekt kan worden.
Kenmerken
Bouwjaar: 1999
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning:
Zeer energiezuinige woning,
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Toegepaste maatregelen
Energielabel, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Leidingisolatie, Luiken, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Convectoren, Pompschakelaar, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Actieve zonwering, Airco, Domotica, Inregelen cv-installatie, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Radiatorfolie, Gordijnen, Meubels, Vloerbedekking, Tuininrichting, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Buffervat
Foto's
Extra informatie
Adviezen
Nu de salderingsregeling voor zonnepanelen zeker tot 2023 (lees 2020?) van kracht blijft, is het nog zeer de moeite waard om hierin te investeren naast het milieu aspect. Ook de ISDE-subsidie op de warmtepomp kan erg aantrekkelijk zijn mits het meeste werk zelf gedaan wordt.
Ervaringen
Ondanks het geringe dakoppervlak voor het plaatsen van de zonnepanelen en de warmtepomp is het toch aardig gelukt om rond de nul op de meter uit te komen! Rendement technisch is het (nog) niet interessant om een HR-ketel te vervangen voor een warmtepomp tot op heden. Door alles zelf in te kopen en te installeren is het rendabel genoeg. De terugverdientijd voor de zonnepanelen en warmtepomp ligt ongeveer op 8 jaar in mijn geval. Al met al blijft alles een gok want prijzen, regels en regelingen kunnen zo veranderen (door de politiek).
Toekomstplannen
De domotica nog verder integreren want voor de rest blijft er weinig over om nog te kunnen doen. Wellicht een windmolen voor het standby verbruik 's nachts of een overkapping met zonnepanelen als (winter)stalling voor de motor?
Beschreven maatregelen
Interviews
Energie besparen als hobby
Samen met zijn vriendin woont Pascal Saul in een tussenwoning in Arnhem. In 2013 kocht hij de woning in de wijk Rijkerswoerd-West en heeft deze nu volledig gerenoveerd en verbeterd. Er waren al een aantal energiebesparende maatregelen aanwezig vanuit de bouw destijds, maar inmiddels woont Pascal geheel gasloos en wekt hij zijn energie zelf op. ‘Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portemonnee’. De ervaring die hij heeft opgedaan met duurzaam renoveren deelt Pascal Saul graag met anderen. Daarom doet hij mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.
Door een vriend raakte Pascal enthousiast over zonnepanelen. Hij nodigde verschillende adviseurs uit, maar zijn woning bleek achteraf ongeschikt voor zonnepanelen. ‘Mijn dakconstructie kon het gewicht van de mogelijke zonnepanelen en ballast niet aan en er was kans dat het dak zou instorten, zei de leverancier van de betonnen dakplaten’. Toen de verbouwing achter de rug was, ging Pascal een jaar later opnieuw de markt bekijken. ‘Inmiddels was er een gerenommeerde leverancier op de markt met een revolutionair lichtgewichtsysteem voor zonnepanelen.’ De opluchting was groot! ‘De zonnepanelen kwamen er. En ook nog in oost-westopstelling waardoor er in mijn situatie ruimte was voor nog meer panelen’. Inmiddels pronken er op het dak van de woning en schuur 20 dunne film zonnepanelen.
“Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portomonnee”
aldus Pascal Saul
Gasloos wonen
De volgende stap was een warmtepomp omdat de overheid een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar stelde en er een kleine opwekkingsoverschot was ontstaan. Hierdoor kon de nog zeer recente cv-ketel de deur weer uit. De lucht-water-warmtepomp kan het huis verwarmen en koelen. Doordat er al elektrisch gekookt werd, is er geen gasverbruik meer. Met daar bovenop nog een kleine investering in winddelen heeft Pascal nagenoeg geen energierekening meer. Het installeren en uitzoeken van de genomen stappen heeft Pascal vooral zelf gedaan, hiermee zijn de investeringen rond de 8 jaar terugverdiend mits er geen onvoorziene omstandigheden zich voordoen.
Meten is weten
Het elektriciteitsverbruik wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. ‘Door de warmtepomp en het bijbehoren CV circuit op een juiste manier af te stellen, bespaar ik weer energie!’ Daarnaast bespaart Pascal in huis ook energie met een pompschakelaar voor de vloerverwarming en DBE’s in de radiatoren, met energiezuinige apparaten en het vervangen van de verlichting met led. Het is dan ook echt een hobby om het energieverbruik te monitoren en te verlagen waar mogelijk, want ‘meten is weten,’ reageert Pascal gedreven.
Toekomstplannen
Het volgende project is het integreren van de techniek in huis door middel van domotica. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos.’ vertelt Pascal. ‘Bijvoorbeeld als de zon onder gaat, gaan de lampen achter de bank aan, maar je kunt ook de luchtvochtigheid in de douche meten zodat het ventilatiesysteem weet wanneer hij een standje hoger moet.’ Met een smartphone kan hij ook alle gegevens van zijn warmtepomp, zonnepanelen en luchtvochtigheid inzien. ‘Het is allemaal wat technisch, maar hier ligt ook mijn interesse,’ geeft hij lachend toe. ‘Wat ik nog wens voor de toekomst? Dat is misschien een elektrische auto, deze staat nog op mijn wensenlijst.’
Advies
Pascal heeft veel informatie op internet en technische forums gevonden. ‘Hoe meer je over duurzaamheid en energie besparen leest, hoe meer je er in gaat geloven.’ Wie ook in de slag wil gaan in zijn huis adviseert Pascal: ‘Kijk goed rond wat er allemaal mogelijk is, verdiep je in de materie en houd ook rekening met installaties die je wellicht op een later moment nog gaat aansluiten’.