Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2015, Amsterdam



Omschrijving

In ons nieuwbouwhuis was al voorzien van hoogwaardige isolatie, vloerverwarming en een hybride warmtepomp. Inmiddels is de woning aardgasvrij door over te stappen op een elektrische warmtepomp.  Recent hebben we een 16-tal pv-panelen geplaatst.

Kenmerken

Bouwjaar: 2015
Energielabel: A++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Laat je zo goed mogelijk adviseren over de werking en instel mogelijkheden van een warmtepomp. Van belang kunnen zijn onafhankelijke zone- en ruimte instellingen. Zonnepanelen: we hebben gekozen voor het hoogste rendement van 360Wp per pv paneel. Uiteraard zijn deze ook duurder maar de terugverdien tijd is zeker net zo gunstig dan wel beter.

Ervaringen

Het betreft hier een nieuwbouwhuis met vloerverwarming en hoogwaardige isolatie. Warmtepomp is nu een half jaar oud. Dit zijn tevens de koudste maanden geweest en het verbruik is dus nog even afwachten. Tot nu toe een behoorlijk verbruik en de COP waarde is nog lastig te schatten. Instellingen van Waterstage warmtepomp werken nog niet helemaal naar behoren. Recent een 16 tal pv panelen geplaatst en gelijk de eerste dag 40kW geleverd. Alles bij elkaar een flinke investering waarbij de subsidie Aardgasloos Amsterdam een welkome aanvulling is geweest. Zonder deze subsidie zouden we hoogstwaarschijnlijk nog niet zijn overgestapt naar een aardgasloze woning.

Toekomstplannen

Hoogstwaarschijnlijk blijft het hierbij. Eerste de langere termijn resultaten afwachten. Hooguit een uitbreiding van pv panelen maar dat wordt lastig vanwege ruimte gebrek.



Interviews

Interview gemeente Amsterdam

Van hybride warmtepomp naar elektrische warmtepomp

George Bank heeft zijn laanwoning in Oostpoort om laten bouwen tot een aardgasvrije woning. Alhoewel ombouwen niet echt nodig was: zijn nieuwbouwwoning was al geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming en een hybride warmtepomp.

“Wij zijn overgestapt op een volledig elektrische warmtepomp. Ruimte hiervoor hadden we al, dankzij de hybride warmtepomp, die in het begin ontzettend veel lawaai maakte. Dat scheelde weer!”, aldus Bank.

Woning opgeleverd met hybride warmtepomp
Het huis van George Bank werd opgeleverd met een hybride warmtepomp. Als de buitentemperatuur onder de 5º Celsius was, dan werd zijn huis en water verwarmd met aardgas. Als de temperatuur boven de 5º Celsius was, dan werd zijn huis en water verwarmd met de hybride warmtepomp. Koken ging toen nog op gas, maar sinds hij is overgestapt op een elektrische warmtepomp kookt George nu op inductie. “Dat was in het begin wel even wennen, maar dat ging best snel hoor”, aldus Bank.

Subsidie maakt het aantrekkelijk
“We hebben moeten investeren in een elektrische warmtepomp van zo’n €11.000,-. Die heeft voldoende vermogen om onze 3-laagse rijtjeswoning te kunnen verwarmen. Daarnaast moesten we ook een inductiekookplaat kopen en dat kan je zo gek maken als je zelf wil. De gemeente heeft ons €5605,- subsidie verleend en dat was inclusief de kosten voor het laten afsluiten van onze gasaansluiting. De SDE subsidie was ook heel prettig bij zo’n investering. Al met al viel het best mee! Op naar Nul op de Meter.”, aldus Bank.

 

Bron: Duurzaam Amsterdam, Van Hybride warmtepomp naar elektrische warmtepomp. Via gemeente Amsterdam




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud