Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2016, Amsterdam



Omschrijving

Woon-werkhuis in de Buiksloterham, Amsterdam-Noord. Opgeleverd in 2016. Wij hebben een huis gebouwd op een voormalig bedrijventerrein, dat heerlijk ruim en open is. We bouwen niet alleen een huis maar bouwen ook samen met de buren aan een nieuwe buurt. Bij het ontwerp van het huis zijn alle state-of-the-art duurzame technieken grondig onderzocht. We hebben uiteindelijk gekozen voor een hybride 'vier-seizoenen-concept' waarbij we verschillende technieken combineren en bovendien ruimte laten voor toekomstige aanpassingen.

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel: A++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw, Bedrijfsmatig betrokken als: ik ben de architect van het huis

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Energieleverende woning, Levensloopbestendig, Overige concepten, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Rogips, Hout, Gebruikte materialen, Overige bouwmaterialen, Passieve zonwering, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Houtgestookte cv-ketel, Infraroodverwarming, Buffervat, Hotfill, Pompschakelaar, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Waterbesparing overig, Slimme meter, Spaarlampen, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Gordijnen, Tuininrichting, Compostbak, Vogelbehuizing, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Het huis is gebouwd als staalskelet, de wanden zijn als niet-constructieve houtskelet-panelen uitgevoerd. Ind e zijgevels is gewerkt met kolltherm isolatieplaten (zo dun mogelijk), inde kopgevels met Naturoll minerale wol. Aan de binnenzijde is een installatiespouw gemaakt die in eigen beheer extra is geïsoleerd met 45mm minerale woldekens.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben een hybride verwarmingsconcept toegepast, waarbij verschillende bronnen zo efficiënt mogelijk zijn gecombineerd. We hebben dit gedaan door voor de 4 seizoenen te bekijken hoeveel energie er nodig is en hoe deze het meest economisch kan worden opgewekt. De primaire warmtebron is de zon: door middel van 60 heat pipes maken we al het warme water van april tot september. In de lente en de herfst wordt bijgestookt met een kleine lucht-water-warmtepomp. In de winter stoken we bovendien een cv-houtkachel. Verder heeft het huis 12 zonnepanelen en zeer lage temperatuur vloerverwarming.

Adviezen

Bereid je goed voor en zorg ervoor dat je vooraf goede afspraken maakt over wat je wil bereiken. Een goed Programma van eisen is heel belangrijk. Een goede zelfbouwarchitect zal je hierbij adviseren en zal verder kijken dan het (esthetisch) ontwerp alleen. Zorg in ieder geval dat je installatieconcept past bij je manier van wonen.

Ervaringen

Te veel om hier samen te vatten. We hebben gekozen voor een open bouwproces. Dat heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn gelukkig veel groter dan de nadelen.

Toekomstplannen

Het huis is heel open van opzet, en is daardoor op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Op korte termijn willen we nog een warmtepomp toevoegen: we hebben gewacht met de aanschaf daarvan om eerst uit te testen hoe het werkt zonder.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud