Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1921, Voorschoten

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

We hebben deze woning in maart 2018 gekocht. Het is een twee-onder-een kap woning uit 1921, die in de jaren zestig grondig is verbouwd. Daarbij zijn zowel binnen als buiten veel karakteristieke elementen verloren gegaan. Met een architect en aannemer, en heel veel doe-het-zelf werk, zijn we het huis aan het verduurzamen, waarbij we tegelijkertijd proberen om het huis weer te restaureren en de oorspronkelijke uitstraling te herstellen. 

We hebben de hele schil grondig geisoleerd, met een omgekeerde vloer op zand, voorzetwanden, HR++ glas en een nieuwe dakopbouw met isolatie en PV panelen. Waar mogelijk zijn de gevels aan de buitenzijde geisoleerd en afgewerkt met stucwerk. Het hele huis is voorzien van LT vloerverwarming. Verdere installaties zijn mechanische afzuiging met WTW, douche WTW, een zonneboiler en een L/W warmtepomp. Hiermee is ons oude huis nu energieneutraal.

Kenmerken

Bouwjaar: 1921
Energielabel: A++++
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Leidingisolatie, Buffervat, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Temperatuurregeling per vertrek, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Tuininrichting, Actieve zonwering

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is helemaal gestript. De voorgevels zijn in verband met het karakteristieke uiterlijk voorzien van voorzetwanden. De zij- en achtergevel zijn aan de buitenzijde geisoleerd en daarna gestuct. De woning is op staal gebouwd; de betonvloer op de begane grond is verwijderd en opnieuw gestort en voorzien van PIR isolatie. Er is een dakopbouw geplaatst die geisoleerd is volgens nieuwbouwnormen. De verdiepingsvloeren zijn ook geisoleerd met glaswol, voor warmte, maar ook geluid. De scheidingswanden met woning van de buren zijn voorzien van geluidwerende voorzetwanden. De houten kozijnen in de voorgevel zijn gerestaureerd en voorzien van HR++ glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

L/W warmtepomp en een zonneboiler. Er ligt 3250 kW aan PV panelen op het platte dak. De begane grond is voorzien van automatische zonwering, in verband met een grote glaspartij op het zuiden. Het hele huis is voorzien van LT vloerverwarming. Op de begane grond als omgekeerd systeem (zand-betonvloer-PIR isolatie-afwerkvloer met vv), op de verdiepingen als droogbouwsysteem op

Hoe is de ventilatie geregeld?

In eerste instantie type c mechanische ventilatie. Daar kregen we spijt van, dus in 2020 hebben we alsnog een type d wtw installatie geinstalleerd.

Ervaringen

In eerste instantie type c mechanische ventilatie. Daar kregen we spijt van, dus in 2020 hebben we alsnog een type d wtw installatie geinstalleerd. In ons geval was dat mogelijk zonder het hele huis op de kop te hoeven zetten, vaak zal dat alleen tijdens een grote verbouwing gerealiseerd kunnen worden.

ToekomstplannenBeschreven maatregelenScroll naar boven
Ga naar de inhoud