Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1932, Hollandsche Rading



Omschrijving

Wij wonen sinds april 2016 in dit twee-onder-een-kap huis uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Experts waren wat somber over het duurzaam maken van dit huis vanwege de bouw en het dak.  Ons streven was echter niet perse gelijk een nul op de meter maar we hadden wel een sterke ambitie met betrekking tot duurzaamheid mede vanuit een idealistische gedachte. Duurzaam wonen is voor ons niet alleen technische oplossingen- het is ' a way of life' . Dat kan ook met een moderne levensvisie en comfort waar je het hebben wilt. We hebben zelf aardig wat ervaring met verbouwen en hebben ons goed ingelezen en verdiept. Ons idee over duurzaamheid bestaat uit verschillende aspecten - zelf zuinig zijn met energie, gas eruit, het avontuur van duurzaamheid aangaan en bereid zijn om ons experiment mogelijk een beetje comfort in te leveren, pragmatisch en realistisch kijken naar oplossingen ( hoe vaak is het nu echt koud, sluiten we de zon uit of in, en wat vinden wijzelf belangrijk.) En effectieve duurzaamheidsmaatregelen nemen. Het kunnen ademen van het huis was ook een thema.  De zolder was al redelijk geïsoleerd en we hebben ervoor gekozen met na-isolatie nog even te wachten om te zien wat het huis in de winter zou doen. Onze belangrijkste maatregelen hebben we tegelijk gebruikt om het huis een make-over te geven. De maatregelen zijn geweest: isolatie kruipruimte, isolatie spouw, alle ramen HR++ glas met deels kunststof kozijnen, 8 zonnepanelen, zuinige electrische boiler voor warm water. We verwarmen het huis niet meer op gas maar met een paar kleine zuinige electrische kacheltjes op de bovenverdieping wanneer nodig en een speksteenkachel in de woonkamer. De zon in onze huis op en de zonnepanelen doet de rest. De electrische kookplaat wordt nog geleverd. We hebben onze eigen route gevolgd met de wijsheid en kennis van anderen en hebben de koude winterdagen vorig jaar prima doorstaan. De komende tijd kunnen er zeker nog verbeteringen aangebracht worden (warmtewisselaar in de douche bijvoorbeeld, maar dat kan bij een vernieuwing van de doucheruimte) maar die zijn ook afhankelijk van de nieuwste ontwikkelingen. Nieuw energielabel is aangevraagd.

Kenmerken

Bouwjaar: 1932
Energielabel: A
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Installatieadvies, Passiefhuis, Overige concepten, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Kierdichting, Leidingisolatie, Houtkachel, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Slimme meter, Spaarlampen, Led lampen, Energiezuinige koelkast, Energiebespaarlening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

isolatie kruipruimte ten bate van woonkamer: EPS parels, 17,5 cm met Rd waarde 3,5 K/W Spouwisolatie Knauf Supafil, spouwbreedte 5 cm, Rd waarde 1,47 m2 K/W Isolatieglas HR++ Ug waarde 1,1 W m2/K

Beschrijving energievoorziening van de woning

Acht zonnepanelen AUO Sunforte PM096B00-335 met een voorspelling van ongeveer 2500 kWh per jaar totaal. Met Solar Edge wifi kit wire SE1000, omvormers Solar Edge Technologies SE22200H, totaal vermogen installatie 2680 Wattpiek, nieuwe groepen geinstalleerd (van 1x25 ampere naar 3x25 ampere) in de voorbereiding op mogelijk meer energie en slimme meter laten installeren. Productgarantie op de zonnepanelen van 10 jaar met vooruit vastgestelde voorspelde opbrengst.

Adviezen

Wat ons betreft gaat het eerst en vooral om een energie- en klimaatbewuste houding. Dat hoeft natuurlijk niet, maar voor ons werkt dat het beste. Zet koers in wat je zelf belangrijk vindt hierin en stel je eigen tempo vast. Blijf kritisch in je keuzes, volg niet blindelings adviezen of trends - mogelijk passen deze niet bij jou of bij je omgeving. Dat was voor ons echt een eye-opener. Lees je in, er zijn nog zoveel ontwikkelingen. Volg die ontwikkelingen en trendsetters zoals bijvoorbeeld bij HIER of Urgenda of OM, daar komen veel ideeën vandaan. Er is echter ook ook (zoals bij HIER) een Kritische noot te vinden. Tot slot, bedenk dat je keuzes ook neveneffecten voor de wereld hebben op de lange termijn. Die mogen we niet uit het oog verliezen. Zo is de productie van zonnepanelen of accu’s niet vrij van ellende voor anderen in de wereld - en wat gaan we met al die zonnepanelen doen over tien jaar. Vandaar dat onze sterkste tip is: Beperk je energiegebruik waar mogelijk al kost dat misschien een beetje comfort of inspanning.

Ervaringen

Superleuk traject om te doen, leerzaam, veel beslissingen moeten nemen en daarvoor ook verdieping nodig, commitment en koers bepalen. Zelf deskundig hierin worden was erg leuk. Een enorme kick van de bereikte besparingen maar zeker ook van de beleving om in een energiezuinig huis te wonen. Geen tocht is erg fijn. Het heeft ook nog een keer invloed gehad op ons bewustzijn met betrekking tot het omgaan met energie en een duurzame wereld in meerdere opzichten. We gaan ook in herfst, voorjaar en winter op een meer natuurlijke manier om met kou en warmte, zoals we dat in de zomer al deden. Mooie voortrekkersrol voor onze omgeving en onze kinderen.

Toekomstplannen

Isolatie op zolder nog verbeteren, daar zijn we mee bezig; warmte-wisselaar douche; zuiniger boiler in de keuken; schuur/kantoor duurzaam isoleren zodat verwarming bijna niet nodig is; Regenwater opvangen voor grijs water, fietsenafdak met groen dak. Een uitdaging is nog de dakkapellen - gaan we daar wel of niet iets aan doen. Deze afgelopen winter hadden we er, afgezien van de allerkoudste nachten, geen merkbare last van iets als kou-afstraling. Grootste wens: zonnedakpannen op de zuidkant- dan kunnen we alle energie zelf genereren.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud