Twee-onder-een-kapwoning - 1935, Heiloo
Omschrijving
Typische jaren 30 twee onder 1 kap woning. Deze huizen zie je veel in Heiloo en omgeving en lenen zich uitstekend om met relatief simpele ingrepen uit te bouwen en energiezuinig te maken.
Kenmerken
Bouwjaar: 1935
Energielabel: B
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Ik installeer zonnepanelen en Tonzon vloerisolatie
Foto's
Extra informatie
Adviezen
Werk met een architect die verstand heeft van energiezuinig bouwen en renoveren. Neem de tijd om alles goed voor te bereiden. Je grote verbouwing doe je waarschijnlijk maar eens in je leven. Doe het goed en neem de tijd voor de voorbereiding. Kijk ook bij andere huizen!
Toekomstplannen
De zonnepanelen zijn inmiddels geplaatst. 10 op mijn garage dak met een Solar edge omvormer en 4 op de uitbouw en dakkapel met Enphase micro-omvormers.
Beschreven maatregelen
Interviews
Klein beginnen, groot denken
Willem Tolsma woont met zijn gezin in een typische jaren 30 woning in Heiloo. Hij kocht het huis met energielabel G. Een binnenhuisarchitect gaf de tip om goede vloerisolatie te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Daarmee stopte het niet. Willem maakte een plan dat later uitliep op een 15-jarenplan. En in inmiddels heeft huis label C. “Ik doe het in stapjes.” Intussen rekent hij dakisolatie, raamisolatie en zonnepanelen onder meer tot zijn duurzame toepassingen.
De meeste maatregelen heeft Willem zelf toegepast. “Ik heb mezelf wijs gemaakt via internet. Er zijn genoeg websites over energie besparen.” Inmiddels heeft hij zijn beroep als fietsenmaker ingeruild voor een eigen bedrijf dat duurzame maatregelen levert en installeert bij andere woningeigenaren.
Meerdere factoren dragen bij aan Willems interesse voor energiezuinig wonen. Zo kregen zijn ouders vroeger al het tijdschrift van De Kleine Aarde in Boxtel, een landelijke centrum voor duurzaam denken en doen. “Mijn ouders waren al veel met duurzaamheid bezig en hadden bijvoorbeeld een eigen volkstuin.” Daarnaast zijn het bewust omgaan met geld en zorgdragen voor de schepping voor hem drijfveren om ermee bezig te zijn. Hij vindt het ook heel leuk en kan het niet laten om regelmatig op een app te kijken die bijhoudt hoeveel zijn zonnepanelen opbrengen.
De maatregelen bevallen uitstekend. “Ik heb een comfortabelere woning, dat vind ik het belangrijkste. Het geeft een goed gevoel je huis aan te passen aan de eisen van de tijd.” Vooral over het verminderde gasverbruik is hij enthousiast. “De vorige bewoonster stookte 2500 kuub gas. De eerste jaren gingen wij al naar 1850 kuub en nu zitten we op 700 kuub per jaar.” De energiebesparing heeft ook te maken met een zuinige levensstijl. Zo gaat ’s ochtends de kachel niet aan en is het 19 graden in huis. “Vanwege de isolatie is het huis nog best warm. Daarnaast helpt wat kou ’s ochtends met wakker worden,” zegt hij met een lach. “Ik geef mijn kinderen mee dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Een keer minder douchen in de week is niet erg.”
Voor woningeigenaren met energieambities beveelt Willem aan: “Vraag een adviesgesprek aan bij een lokaal bedrijf. Ga ook langs bij mensen en laat je informeren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.”