Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 2017, Zwolle



Omschrijving

Winnaar publieksverkiezing duurzaamste huis van Nederland 2018 >

Zelfvoorzienende woning voor wat betreft elektra en warmte. EPC van -0,46. Grondgebonden warmtepomp (voor verwarming, warm water en koeling in de zomer), vloer- en wandverwarming met hogere hart-om-hart afstand voor hogere opbrengst. Extra vloerisolatie. Extra dakisolatie. Extra geisoleerd glas. Geen gasaansluiting. Inductiekoken. Duurzame keuken van snelgroeiend mais. Ecologische vloertegels badkamer. Uitsluitend led-verlichting. Smart-home automation. Opladen 2 volledig elektrische auto's van zonnepanelen middels slim opladen. Deelnemer aan proef smart-charging waarbij energiebedrijf het laden op afstand kan aan/uitzetten, passend bij de piekstromen in het spanningsnet. Bi-directionele laadpaal voor publiek laden en zodra auto's dat kunnen, teruglevering van energie aan het net en betaald worden voor het bieden van flexibiliteit waardoor berijders van elektrische auto's gratis kunnen opladen. Opslagaccu's van Tesla voor opslag van zonne-energie in bestelling. Zuinige apparatuur. Ultrazuinige regendouche met lucht uit warmte water (WTW). Duurzame milieuvriendelijke verf op alle wanden en plafonds. Automatisch zuinig beregeningssysteem voor de tuin. Waterzak in fundering met 2.500 liter capaciteit voor doorspoelen toiletten en watergebruik tuin. Automatische zuinige afzuiging op basis van Co2 en vocht in de woning. Per saldo is de woning energie opleverend (energiepositief). Sedumdaken op uitbouw, garage en overkapping voor verhogen ecologische waarde en isolatie. Deelnemer vandebron Zonnecollectief voor terugleveren zonnestroom overschot (een paar duizend kWh per jaar).

Bekijk een video van Het Groene Oosten over ons huis: https://www.youtube.com/watch?v=RV1gqXqTGtk&feature=youtu.be

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel: A++++
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Zonnepanelen (PV), Bodem/water warmtepomp verticale collector

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De vloer en het dak zijn extra geïsoleerd om een nog lagere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt te halen), waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken en dat kost dan weer minder stroom.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We dekken ons volledige stroomverbruik en alle warmte (zowel warm water als verwarming) volledig af zonder afhankelijkheid van buiten. We wekken meer stroom op dan we verbruiken, zelfs als het (deels) laden van elektrische auto's wordt meegenomen.

Adviezen

Ga kijken bij iemand die dit al gedaan heeft en vraag naar ervaringen, investering en opbrengsten.

Ervaringen

Na bijna 1,5 jaar in deze woning geleefd kunnen we zeggen dat het allemaal heel erg goed werkt. We merken er niets van dat we geen gasaansluiting meer hebben (behalve dan in de kosten: we krijgen elke maand € 35,- van het energiebedrijf voor teruglevering, that's it :)). Dankzij de warmtepomp met vloer-en wandverwarming is het altijd aangenaam warm (in de zomer koel) in huis. Het uitzoekwerk en de aanleg hebben we als niet eenvoudig ervaren, omdat er voor sommige toepassingen nog weinig ervaring is. Dit is ook de reden dat we het hele jaar openstaan voor vragen via de Duurzame Open Huizen Route om anderen te helpen.

Toekomstplannen

Recent hebben we een 2.500 liter waterzag voor regenwater in kruipruimte aangelegd als buffer voor heftige stortbuien en om de toiletten mee door te spoelen + de tuin mee te bewateren. Daarmee hebben we vrijwel alles gedaan wat redelijkerwijs mogelijk was aan duurzame maatregelen.



Beschreven maatregelen
Interviews

Het Groene Oosten

Bron: Het Groene Oosten (6 november 2018). Het Groene Oosten S6 - Aflevering 2 Via YouTube




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud