Vrijstaande woning - 1890, Winterswijk-Woold

Vrijstaande woning - 1890, Winterswijk-Woold

Woning
  • Voorzijde woning

  • Bronboring energietuin

  • Energietuin met zonnepanelen en heatpipes

  • Buffervat en warmtepomp. Foto gemaakt door Daniel Hoitink fotografie

  • Energietuin. Foto gemaakt door Daniel Hoitink fotografie

Interview

Eigenaars duurzame huizen bieden 'kijkje in de keuken'

WINTERSWIJK - Op 4 en 11 november vindt de landelijke Duurzame Huizenroute plaats. Een tiental Achterhoekse huiseigenaren laat op een of beide dagen zien wat voor maatregelen zij op het gebied van duurzaamheid genomen hebben. Het kan gaan om nieuwbouwwoningen of aanpassingen van een bestaande woning.

Dat het zelfs mogelijk is een woning uit eind 1800 energieneutraal te krijgen is te zien in het Woold. Daar wonen namelijk Jan Willem Kruisselbrink en zijn partner Ellen Bruggers en hun twee kinderen in een voormalige timmerschuur uit eind 1800. De woning is energieneutraal. Kruisselbrink kocht de woning die al langer in de familie is ongeveer twee jaar geleden. "Waarschijnlijk stamt het huis uit de periode rond 1890 – 1900, maar helemaal zeker weet ik het niet", aldus Kruisselbrink.

Trots
De familie Kruisselbrink laat op 4 november tussen 10 en 12.30 uur zien hoe zij hun woning energieneutraal maakten. Dat doen ze omdat ze graag willen uitleggen welke mogelijkheden er zijn en hoe zij dat gedaan hebben. "Ja, wij zijn er wel een beetje trots op," verklaart Kruisselbrink de deelname. "We hebben geïsoleerd en maken onder meer gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, vacuumbuiscollectoren, vloerverwarming, ledverlichting en een houtcv- haard. Daarnaast hebben we het oude huisje uitgebreid met een aanbouw omdat de oorspronkelijke woning te klein was voor ons gezin. We hebben geprobeerd dat te doen met respect voor de geschiedenis van het huis en de natuur om ons heen."

Energie-opwekking
Voor het energiegebruik van zijn gezin en de warmtepomp verwacht Kruisselbrink ongeveer vijfenzeventighonderd kilowattuur aan elektriciteit nodig te hebben. Die elektriciteit wordt geleverd door dertig zonnepanelen die in een soort bassin, uit het zicht, in de tuin geplaatst zijn. In het 'bassin' staan ook zesennegentig vacuümbuiszonnecollectoren. "Zij warmen water op dat gebruikt wordt om mee af te wassen, te douchen en te verwarmen", licht Kruisselbrink toe. "In de zomer hoeven we het water niet na te verwarmen. Daarnaast kunnen we met de warmtepomp ook koude uit de aarde onttrekken. Water in de aarde heeft een constante temperatuur van circa zeven graden. Daar kan je in de winter mee verwarmen en in de zomer mee koelen."

Hele klus
Het was een hele klus de woning te verbouwen, te isoleren, de aanbouw te realiseren en het duurzame energiesysteem aan te leggen. Kruisselbrink heeft daarbij het grote voordeel eigenaar van een installatiebedrijf te zijn. De manier waarop hij het gerealiseerd heeft, noemt hij zelf een beetje over de top. "Ik wil het perfect doen, met gebruikmaking van de modernste apparatuur, technieken en gadgets", vertelt hij. "Maar niet alles dat hier staat is strikt noodzakelijk voor een goede duurzame oplossing. Voor mij is het natuurlijk ook wat 'Spielerei om te proberen er zo'n hoog mogelijk rendement uit te halen. Het zonnecollectorensysteem is nu nog niet aangesloten. Ik ben dat nu prefab aan het maken en hoop dat 4 november gereed te hebben. Ik ben al meer dan tien jaar bezig met warmtepompen en duurzaamheid. Dit is echt mijn hobby."

Bron: Sander Damen, 25 oktober 2017, Eigenaars duurzame huizen bieden 'kijkje in de keuken', verkregen via Achterhoek nieuws

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >