Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1891, Valkkoog



Omschrijving

Energiezuinig herbouwde boerderij uit 1891

Belangrijkste kenmerken: goede gevelisolatie, beperking van te verwarmen ruimte, geïsoleerde zwevende vloer met vloerverwarming, fotovoltaïsche installatie, energiezuinige apparatuur.

Kenmerken

Bouwjaar: 1891
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Energieleverende woning, Overige concepten, Dakisolatie bij bouw, Ontwerpmaatregelen, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, HR-ketel (Cv-ketel), Natuurlijke ventilatie, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, Hotfill, Zonnepanelen (PV), Thermostatische radiatorkranen, Spaarlampen, Led lampen, Energiezuinige vaatwasmachine, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Meubels, Tuininrichting, Compostbak

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Als technicus maakte ik een verbouwingsplan waarbij ik veel meer gevelisolatie inzette dan indertijd verplicht was. Ik bracht een zolderverdieping aan welke ik voorzag van isolatie, waardoor de te verwarmen ruimte van 980 m3 gereduceerd werd tot 580 m3. Uiteindelijk mondde de verbouwing uit in een grotendeels nieuwe woning: nieuwe muren, kozijnen en vloer / de vierkantsconstructie en het dak zijn in tact gebleven. Het bijzondere is dat ik de funderingsbetonplaat ("fundering op staal") 15 cm lager legde dan de afwerkvloer; ik paste vloerisolatie toe en maakte een zwevende vloer met vloerverwarming. Ik gebruik een combinatie van lage temperatuur radiatorverwarming (de CV-temperatuur is op 40 soms 45 °C ingesteld) en vloerverwarming. De vloerverwarming hoeft vanwege de kleinere warmtecapaciteit niet continu aan te staan en is daarom meegeschakeld met de centrale verwarming. Door toepassing van Pororick is de isolatiewaarde bij gelijkblijvende kosten circa 10% hoger dan standaard kalkzandsteen blokken, bovendien krimp- en scheurvrij.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Traditionele gas- en elektra-aansluiting. Sinds 2003 heb ik een fotovoltaïsche installatie op het dak van mijn garage omdat ik een dergelijke installatie op het dak van mijn boerderij vind misstaan.

Adviezen

Laat een energietransmissieberekening maken alvorens u een oud pand verbouwt: direct wordt duidelijk waar de grootste warmteverliezen zitten.

Ervaringen

Als met al ben ik zeer tevreden met mijn lage energienota.



Beschreven maatregelen
Interviews

Monumentale boerderij met het verbruik van een rijwoning
Negen jaar lang heeft Kees Baltus uit Valkkoog in de weekeinden en avonduren zijn boerderij uit 1891 stap voor stap opgeknapt en grondig geïsoleerd. Toen hij het huis in 1992 kocht was het in hele slechte staat. Hij was zich ervan bewust dat veel delen gesloopt en herbouwd moesten worden. ‘Gelukkig heb ik twee rechter handen’ lacht Kees. Hij doet dit jaar mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Op 2 en 9 november is woning van Kees en van honderden huiseigenaren in Nederland te bezoeken. Een unieke gelegenheid om verhalen te horen en tips te krijgen om je woning te verduurzamen.
Lees het hele interview >




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud