Vrijstaande woning - 1900, Paterswolde

Vrijstaande woning - 1900, Paterswolde

Woning
Architectuur
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een verbouwde Noord-Drentse boerderij, gebouwd rond 1910. Ook toen al hield men rekening met energie gebruik door zon-oriëntatie van vertrekken, grootte van ramen en linden als zonwering in de zomer. Rekening houdend met deze kenmerken en gebruikmakend van de principes van ‘passieve zonne-energie’ en een minimum aan installaties (geen WTW) hebben wij, vanaf 1981, het huis in etappes verbouwd tot een - eigentijdse - energie zuinige woning.
Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
1981
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Het voorhuis hebben we geïsoleerd met 15 cm glaswol aan de binnenzijde om het karakter van het huis te behouden. Het achterhuis met 15 cm glaswol aan de buitenzijde. Op het dak zijn geïsoleerde dakplaten gelegd plus 15 cm glaswoldekens aan de binnenzijde, totaal ca. 20 cm isolatie. De beganegrondvloer in het voor- en achterhuis is geïsoleerd met 30 cm Argex korrels. Een grote (...) glaspui (ca. 5 x 2,5 m) in de tussenkamer is pal op het zuiden gericht en zorgt voor veel warmte (passieve zonne energie), deze pui is ‘gecombineerd’ met een betonvloer als thermische massa (er is geen kruipruimte).
HR-ketel, Vloerverwarming
Bedrijf
Jaar toepassing:
1981, 2005 en 2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2005 is een nieuwe HR ketel geplaatst, een deel van de beglazing vervangen door HR+ glas en is er een zonneboiler geplaatst - (thermosyfon). In 2016 zijn de (nog) ongeïsoleerde betonvloeren vervangen door nieuwe betonvloeren + isolatie + vloerverwarming. Bovendien zijn isolerende rolluiken voor de glaspui aangebracht.
Hergebruik
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Er is veel te weinig aandacht voor hergebruik van (oude) materialen en producten! Het is verspilling van grondstoffen, energie. Hergebruik van (oude) materialen hebben wij toegepast door een trap, een voor- en een achterdeur uit slooppanden (stadsvernieuwing) opnieuw te gebruiken. In de konstructie van de kapschuur zijn balken van slooppanden verwerkt, op het dak van de kapschuur liggen hele oude dakpannen (ca. 200 jaar oud) van een boerderij uit onze omgeving. De kapschuur is bekleed met Platowood - dit is 'verduurzaamd' populierenhout , lokaal hout i.p.v. tropisch hout. Voor de oprit naar de kapschuur / garage zijn o.a. drentse keien gebruikt.
  • zon georiënteerd

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >