Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1916, Ureterp aan de Vaart



Omschrijving

Ons belangrijkste doel is om de woning in de oude stijl te laten. Die zonnepanelen en boilers komen er bij ons niet op. We houden trouwens sowieso niet van ingewikkelde high-tech snufjes en allerlei dure toepassingen waar we niks van snappen. Maar we willen ons ook niet scheel betalen aan verwarming, of bibberend op de bank zitten. We hebben het dus simpel gehouden: heel veel isolatie. Bijvoorbeeld door de oorspronkelijke lambrisering voorzichtig te demonteren en deze na isolatie weer netjes terug te zetten. De oude roedenverdeling in de kozijnen kwam ook weer terug, nadat de ramen voorzien waren van HR++ isolatieglas. De houten vloer moest er helaas wel aan geloven, hiervoor in de plaats kwam schuimbeton en een dekvloer met vloerverwarming, aangestuurd door een nieuwe HR-ketel. De voormalige schuurdeuren zijn vervangen door grote HR++ ramen. Daar hangen we 's winters een ouderwets dik gordijn voor. In de woonkamer niet, daar bood de dikke nieuwe voorzetwand ons de gelegenheid om de oude luiken die we op zolder tegenkwamen weer terug te plaatsen als ouderwetse blinden. Op de schuur lagen asbestplaten. Deze hebben we vervangen door hergebruikte dakpannen die kloppen met de bouwperiode van de boerderij. De kap zelf hebben we voorzien van een dubbele laag isolatie, zodat we qua Rc kunnen wedijveren met nieuwbouwwoningen. En toch hebben we de oude bintconstructie vrijwel geheel in zicht gehouden. Kortom: oude huizen zijn met een beetje creativiteit prima te verduurzamen; het energielabel van ons huis ging van G naar A voor een fractie van de kosten en belasting van het milieu bij nieuwbouw.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1916
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Bedrijfsmatig betrokken als: Eigenaar is gediplomeerd restauratietimmerman.nl

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Interieurontwerp, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Gebruikte materialen, Overige bouwmaterialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Luiken, HR-ketel (Cv-ketel), Houtkachel, Vloerverwarming, Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Thermostatische radiatorkranen, Led lampen, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Vloerbedekking, Regenwaterafkoppeling, Moestuin

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Kap en gevels woongedeelte geheel voorzien van dubbel aangebrachte steelwol-isolatie (2x90mm) Gerenoveerde raampartijen v.v. HR++ isolatieglas Nieuwe dakramen voorzien van dubbelglas Vloer voorzien van 35cm schuimbeton

Beschrijving energievoorziening van de woning

Vloer woongedeelte beneden v.v. vloerverwarming Verdieping alle kamers v.v. radiator

Hoe is de ventilatie geregeld?

Handmatig. In alle vertrekken kan een raampje open

Adviezen

Denk niet te snel dat duurzaamheid in een oud huis niet kan. Staar je niet blind op die laatste 10% extra verduurzaming, met 90% ben je ook echt goed bezig en dat houdt het betaalbaar. En verder creatief zijn; niet klakkeloos hippe duurzaamheidstrends volgen. Het is voor sommigen ook een verdienmodel.

Ervaringen

Goed. We hebben het met opzet simpel gehouden, zodat we ook weinig kans hebben op storingen

Toekomstplannen

Als er een energie-opwekker komt die niet detoneert met ons ouwe huisje: heel graag. Een houten windmolentje ofzo...



Beschreven maatregelen
Interviews

 

 

Boerenverstand op Duurzame Huizen Route
Nul op de meter lukt gewoon niet bij oude boerderijen en karakteristieke huizen van vroeger. Ja, tegen onredelijk hoge kosten. Dus dan de boel maar plat en nieuw bouwen? Laat je niet afschrikken, zeggen Johannes en Anne Luhoff. “Mei isolearjen en in goede HR-tsjettel komst in hiel ein.”

De boerderij van Johannes en Anne ziet er weer net zo uit als in bouwjaar 1916, maar dan wel voorzien van een energiezuinig A-label. Ze hebben hun woning aan De Feart in Ureterp aangemeld bij de Duurzame Huizen Route. Daardoor zijn geïnteresseerden welkom om ter plekke te bekijken hoe duurzame ingrepen in de praktijk uitpakken en wat het oplevert. Waarom Johannes en Anne eraan meedoen?

Lees verder op sa24.nl >




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud