Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1950, Reuver



Omschrijving

Energiezuinige en klimaatadaptieve jaren 50 woning met een tuin waarin biodiversiteit en voedselbosprincipes de basis zijn. De woning is volledig geisoleerd tijdens de renovatie, herbergt 36 zonnepanelen, de regenwaterafvoeren zijn grotendeels afgekoppeld en een aantal beslissingen en investeringen hebben de carbon foot print drastisch omlaag gebracht.

Kenmerken

Bouwjaar: 1950
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Overige concepten, Levensloopbestendig, Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Gebruikte materialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Tegelkachel, Elektrische vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Actieve zonwering, Regenwater hergebruik, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Gordijnen, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Drinkwaterbron, Helofytenvijver, Groene energie, Eten & Drinken, Hergebruik

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Focus op duurzaamheid breed en niet alleen op energie. Bereid je woning en tuin vooral voor op de hete zomers en piekbuien die gaan komen en zorg voor biodiversiteit in je tuin en op het dak als dat mogelijk is. Werk met de kracht van de natuur. Een klimplant tegen de muur zorgt ervoor dat je gevel beter is geïsoleerd en het wordt minder heet in de zomer in je woning. Een airco is niet meer nodig. Maar alles begint met een totaalplan voor je woning en tuin. Verduurzaam op basis daarvan successievelijk ruimte voor ruimte. Door het totaalplan bereid je de volgende fase ook al voor. Bovendien spreid je de kosten en zit je niet lange tijd in een grote bouwput. Last but not least. Ben echt duurzaam en hou jezelf niet voor de gek. Als je geld bespaart doordat je zonnepanelen hebt laten leggen en je gaat van het bespaarde geld lekker met het vliegtuin op vakantie, ben je slechter bezig dan als je de boel gelaten had zoals het was. Kortom, het begint met minder het slechte doen en meer het goede. We leven immers in een transitie naar een volledig circulaire / biobases economie. Tot die tijd kun je het verschil maken door slechte dingen te laten en juist voor gezonde en minder bestanden beslissingen te nemen. En o ja, gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Ze hoeven niet veel duurder te zijn en bovendien zijn ze veel gezonder. PUR-schuim in je gevel is geen goed idee vanwege de gifstoffen die erin zitten. Kortom laat gezondheid en biodiversiteit rondvoorwaarden zijn voor je duurzame investeringen en beslissingen.

Ervaringen

Een jaren 50 woning duurzaam maken is een meerjarig project, althans als je niet in een keer 80.000 euro wilt uitgeven. Zeker als je het echt duurzaam wilt aanpakken. Dan die term duurzaam. Heel vaak wordt een nul op de meter woning en als een E-auto voor de deur staat is het plaatje compleet voor velen, maar goed beschouwd is dat een beetje onzinnig. Het gaat om het complete plaatje. Toen we de woning kochten in 2002 hebben we de meeste bomen laten staan en heel bewust aan een tuin gebouwd die zo veel mogelijk ecosysteem diensten in zich draagt, dus: voedsel levert, hitte reguleert, water absorbeert en maximaal CO2 vastlegt. Het is daarnaast een thuis is voor vele vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Dan de woning. Die is ruimte voor ruimte aangepakt, redenerend vanuit een totaalplan. Eerst alles isoleren en dan de weg inzetten naar all electric op basis van pv-panelen. Bij het levensloopbestendig maken zijn bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruikt en zijn de nieuwe materialen zoveel mogelijk ook weer uit de hergebruikwereld afkomstig. Nieuwe materialen zijn zo duurzaam mogelijk ingekocht. Door al deze ingrepen is de carbon foot print laag gebleven. Een van de laatste ingrepen is het ingraven van een 3 m3 opslagvat voor de opvang van regenwater. Het regenwater wordt gebruikt voor de kruiden en andere planten, maar is vooral een feest voor de vogels door recirculatie via een waterloopje. Met de komst in 2011 van een elektrische auto is ook een laadpaal geïnstalleerd, maar door de verkoop van de E-auto en de aanschaf van een speed-pedelec is de carbon foot print weer verder verkleind. In afwachting van een e-car sharing project doen we het nu nog even met een kleine zuinige fossiele auto en de laadpaal wacht op toekomstig gebruik.

Toekomstplannen

In de nabije toekomst gaat het laatste gas de woning uit en willen we een opslagbatterij plaatsen, eventueel i.c.m. met een E-auto kan dit er voor zorgen dat we altijd in onze eigen stroombehoefte kunnen voorzien. In een nog later stadium hopen we gebruik te kunnen maken van een smart-net. Voorbereidingen hiervoor gaan we treffen. Verder moet nog een dakdeel en een gedeelte bestrating worden afgekoppeld van het riool. Bovendien maken we nog een groendak, ook voor isolatie, koeling, waterbuffering en biodiversiteit. Een nu al hoge klimplant gaan we langs de gehele zuidwand leiden om te zorgen voor minder energieverlies in de winter en minder opwarming in de zomer. Op de planning staat verder dat we regenwater willen gaan koppelen aan de waterleiding, dus niet alleen een grijswatercircuit. Het vat van 3m3 zit al in de grond en functioneert.. Binnen enkele jaren ook onze laatste auto de deur uitgaan en haken we aan op een E-carsharing concept zodat we geen auto meer bezitten maar alleen gebruiken als we die nodig hebben.En helemaal tot slot dit. We aten al weinig vlees (om allerlei redenen) maar dat is nu nagenoeg nul. Het biologische eten dat we al tijden eten is zoveel lekkerder en met de prima vleesvervangers eten we super gezond, het geeft een goed gevoel om ook met deze bijdrage niet alleen iets te doen met onze zorg voor het dierenwelzijn maar ook hier weer de carbon footprint te verlegen en de aarde daarmee iets minder te belasten.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud