Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1956, Obdam



Omschrijving

NOM woning, lucht-water warmtepomp, buffervat van 500l + 2 boilers, 53 zonnepanelen, ventilatie met CO2 regelingUV-C desinfectie warmwater, vloerverwarming, dakisolatie, HR++ glas, spouwisolatie

Woning gekocht in 1987 en in 1993 de vloer vernieuwd, geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Een aantal jaren later de spouw voorzien van isolatie en in 2004 het dak geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. In 2012 reeds 22 zonnepanelen aangebracht van 250Wp (momenteel 345Wp) aan de Oostkant en in 2019 nog eens 21 panelen van 305Wp op de Westkant van het schuurdak, in 2020 afdak voor warmtepomp gesloopt en daarna een afdak gemaakt van 5 zonnepanelen van 320Wp, in 2023 kon ik nog 5 panelen 385Wp kwijt.  In 2019 een lucht-water warmtepomp aangebracht achter de schuur en verwarmt hiermee de schuur en het huis. De boilers met een temperatuur van 55 graden Celcius zijn voorzien van UV-C in verband met LEGIONELLA en dus geen extra verwarming nodig. De warmtepomp, boilers, buffervat en UV-C zelf geïmporteerd en gemonteerd, mede door voorbeelden van de site "warmtepompweetjes". 

Vraag gestuurd ventileren, door twee ventilatieboxen. Een op de zolder die dmv een tijdklok overdag is uitgeschakeld, een vochtsensor in de badkamer en een bewegingsmelder in de WC. Op de begane grond ook een ventilatie box, aangestuurd door een CO2 Meter (zie foto) die de ventilator regelt met drie standen, ook hier een bewegingsmelder op de WC (de ventilator staat s'nachts daarom meestal uit). De gasmeter wordt niet meer gebruikt en wij wachten tot 1 maart 2021, zodat de kosten voor verwijderen gratis is (motie van der Lee van 12 maart 2019 50/50 is dan niet van toepassing). Wij houden ongeveer 6000KWh elektriciteit over op jaarbasis.

Kenmerken

Bouwjaar: 1956
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Houten vloer reeds in 1993 vervangen door een broodjesvloer met tempex broodjes Spouwmuurnisolatie, tempexkorrels. Dak isolatie, harde purschuimplaten aangebracht en daaroverheen gelijk nieuwe dakpannen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Zonnepanelen op de schuur aan beide zijde en een afdak met zonnepanelen. Lucht-water warmtepomp, nul op de meter, gasloos. UV-C desinfectie voor warmwater en een CO2 regeling voor de ventilatie

Hoe is de ventilatie geregeld?

Één mechanische ventilatiebox voor de bovenverdieping en apart geregeld, overdag meestal uit. Beneden een mechanische ventilatiebox, gecombineerd met de afzuigkap, geregeld door een CO2 meter en een vochtsensor. Als de CO2 laag is, is de ventilatie uit, dat is meestal 's nachts.

Adviezen

Goed inregelen van de warmtepomp. Zo min mogelijk haakse bochten gebruiken in het CV leiding circuit, hierdoor minder stromingsgeluid en een kleinere circulatiepomp benodigd.

Ervaringen

Inregelen van een warmtepomp niet eenvoudig maar zéér belangrijk. Vermogen van de circulatie pomp is zéér belangrijk. Te kleine circulatiepomp en de warmtepomp kan zijn energie niet kwijt. Te grote circulatiepomp en de retour van de CV is te kort afgekoeld, waardoor de warmtepomp te snel uitgaat.

Toekomstplannen

Aangeschaft een elektrische auto, Dacia Spring. Erg tevreden en alleen op vakantie onderweg snelladen. De auto wordt voornamelijk overdag geladen door onze eigen zonnepanelen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud