Vrijstaande woning - 1981, Rosmalen

Vrijstaande woning - 1981, Rosmalen

Woning
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Voornamelijk ZBO Bouw uit Veghel
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Deze woning hebben we betrokken in augustus 2016. Het was initieel de bedoeling om kort na aankoop (maart 2016) te starten met de verbouwing. De snelle verkoop van ons vorige huis veranderde die planning. Met de winter van 2016/2017 in aantocht en een forse verbouwing waardoor we ergens anders moesten gaan wonen hebben we planning tot verbouwen ruim 9 maanden uitgesteld. Wat was het plan? De realisatie van een nul-op-de-meter-huis. Enkele getallen: Dak vervangen voor een dak met RC 7,0 Wanden isoleren aan binnenzijde tot RC 5,5 Vloer isoleren tot RC 5,0 Triple glas en isolerende kozijnen toepassen. Glas met een U-waarde van minimaal 0,7. Toepassen van PV, uiteindelijk 34 panelen van 280 Wp. Toepassen van een zonnecollector, 6 stuks HRsolar vlakkeplaat collectoren op een 800 liter vat. Loria Duo 2010 lucht/water warmtepomp met geintegreerd boilervat van 190 liter. Balansventilatie met vocht en CO2 meter, Brink Renovent+ 400. Verwarming LVT begane grond en badkamer, 700 meter vloerverwarming. In mei 2017 is de geselecteerde aannemer gestart. In de maanden voorafgaand daaraan is gestart met sloop en demontage van een groot deel van de zolder en eerste etage. Naast de energievoorzieningen hebben we het dak 1,30m opgetrokken waardoor twee ruime zolderkamers gecreëerd werden en is een klein deel van de benedenetage aan de achterzijde uitgebouwd. Inmiddels (oktober 2018) leven we ruim een jaar in de woning en bevalt de woning ons uitstekend. We hebben uit budgetoverweging en klusbehoefte de afwerking in eigen hand genomen. Hierdoor nemen we 85% gereedfase van het huis voor lief en ronden we de laatste afwerking/aftimmering in de vrije uurtjes uit.
Ervaringen
Intensief traject, maar nu de woning echt blijkt te werken, supercomfortabel is, rest ons een voldaan gevoel!
  • Energieleverende woning uit 1981 te Rosmalen

  • Eervolle vermelding 'Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland'

  • voorafgaand aan de verbouwing

  • Achterzijde na afbreken van de slechte veranda

  • Verwijderen van de betonnen versleten pannen met hulp van vrienden en familie

  • Panloos na een zaterdag pannetje werpen met vier man

  • Puntgevels afbreken, het dak moet immers plaatsmaken

  • proostmomentje! Dag dag aardgas!

  • Isolatie binnenzijde woonkamer

Ervaringen met de (ver)bouw
Voor een impressiefilmpje zie deze link: https://youtu.be/vJ-_sW9b5m8 of: https://brabantwoontslim.nl/gemeente/s-hertogenbosch/ of: https://www.sparrenburg.nl/nieuws/we-hebben-maar-een-aarde-en-daar-moeten-we-zuinig-op-zijn/
Plannen voor de toekomst
bijgebouw (tuinkantoor) in de tuin bouwen voorzien van aanvullende PV-panelen.
Interview

De nul-op-de-meter ambitie van Stefan en Julie-Ann

Familie Vessem uit Rosmalen

Wij zijn Stefan van Vessem en Julie-Ann Taylor en wij wonen met onze kinderen Josh (8), Jay (5) en Jenna (2) in de wijk Sparrenburg in Rosmalen. Onze twee oudste kinderen gaan in de wijk naar de basisschool. Iedere dag brengen we de kinderen daar naar school wanneer er opeens een vrijstaande woning te koop staat. 

Voordat ons oog viel op deze woning hadden we totaal geen verhuisplannen. Onze rijwoning uit 1975 hebben we immers de afgelopen negen jaar verbouwd tot een prettige moderne en energie-efficiënte woning. Maar toch kriebelt er iets als we de vrijstaande woning zien. Meer ruimte, een fijne grote tuin met altijd wel ergens zon en meer ruimte voor het gezin, uiteindelijke levensloopbestendigheid, een aantrekkelijke hypotheekrente op dit moment.... En een voorzijde van het huis vol op het zuiden. Hoeveel potentie heeft dat? Wij gingen toch maar eens op Funda kijken en de beslissing was snel gemaakt!

In september 2016 kregen we de sleutel van dit nieuwe huis. We wilden oorspronkelijk direct bij sleuteloverdracht starten met de verbouwing maar kwamen erachter dat er forse overwegingen gemaakt moeten worden bij een project als dit. We hebben daarom besloten om in het huis te gaan wonen voordat we starten met de verbouwing. De afgelopen maanden stonden in het teken van bouwtekeningen, constructieberekeningen en vergunningen.

We gaan dit huis aanpassen aan de wensen van ons gezin. De woning wordt vergroot (van ca 150m2 naar 180m2). De zolder gaan we verbouwen om ruimte te maken voor twee slaapkamers. De badkamer en keuken worden gemoderniseerd en van de bijkeuken willen we een speelkamer maken. De achterzijde van de woning wordt uitgebouwd en van de carport maken we een garage. Wij hanteren twee uitgangspunten bij de verbouwing: de woning moet energieneutraal worden en wij willen geen aardgasaansluiting meer.

Om dit te bereiken isoleren we het dak met een RC van 7,0. De huidige vloer zal plaatsmaken voor een geïsoleerde vloer met een RC van 5,0. De begane grond krijgt vloerverwarming en de ramen krijgen triple glas. De voorzijde van het huis wordt volledig voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren. Circa 30 zonnepanelen en 10 zonnecollectoren moeten de energie voor ons huis ruimschoots opwekken. Als back-up systeem kiezen we een pellet-cv ketel of warmtepomp op het buffervat van de zonnecollectoren. De exacte keuze daarin hebben we nog niet gemaakt.

De komende maanden zullen we het huis ervaren, genieten en de plannen verder uitwerken. In het voorjaar van 2017 willen we starten met de verbouwing. De omgevingsvergunning is inmiddels afgegeven en welstand van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft ingestemd met het planvoorstel. Complimenten aan de medewerking door de gemeente!

We willen de kennis en ervaring die we opdoen graag delen. We hebben er enorm veel zin in. De uitdaging om het energieverbruik naar nul te brengen en daarnaast een heel comfortabel huis te realiseren is niet gering. Toch is het een grote wens die in de loop van 2017 werkelijkheid moet worden!

Bron: Pauline Slaa, via Energienul73

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >