Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1985, Nieuwleusen



Omschrijving

Sedert juni 2010 wonen we in een voormalig notariskantoor, gebouwd in 1985. In de loop van 2015 is de open bron  met  mono pijp voor de bodemwarmte gemaakt, de warmtepomp geplaatst en zijn er 50 zogenaamde heat pipes op een plat dak neergezet. Sinds april 2017 liggen er 29 PV-panelen/295 watt piek op de woning. In mei 2018 hopen we te weten of we afdoende maatregelen hebben getroffen om "Nul op de meter" te realiseren.

Update 25.01.18: Op basis van de jaarlijkse rapportage, die we moeten aanleveren bij de provincie Overijssel, omdat we een open bron systeem hebben, is het rendement oftewel COP/SPF uitgekomen op 5,2. Dat houdt in: 1 kilo energie erin en dan komt er 5,2 kilo ernergie uit. Doorgaans ligt dit cijfers rond de 4 - 4,5 en dus zijn we erg tevreden over het rendement.

Update 28 augustus 2018: De PV-panelen hebben ruim 7000 kWh opgebracht in de periode april -2017 - april 2018. Onze energieconsumptie kwam in de genoemde periode uit op 6561 kWh.
Bekijk ook ons stappenplan "Energie neutraal maken van een bestaande woning" >

Update 24 juni 2019:  Onlangs is er opnieuw een EPC berekening gemaakt van onze woning door Duvast te Hardenberg. Voor onze deelname aan de Provinciale Proeftuin in 2014 werd er al eerder een EPC berekening gemaakt op basis van onze plannen, eveneens door Duvast. Het EPC cijfer is 0,00 en dat cijfer is volgens de deskundigen een bijzonder goed resultaat voor een bestaande woning met bouwjaar 1985.

Update 8 oktober 2019

Energieneutraal en 65% lastenverlichting

Sinds 2015 is onze woning gasloos door investeringen in bodemwarmte en heatpipes. In 2017 hebben we zonnepanelen aangeschaft. In 2019 is er een EPC berekening gemaakt en daaruit bleek dat we 0,00 als EPC waarde hebben. Per saldo betalen we momenteel niets meer aan de energieleverancier.

Op basis van deze gunstige EPC waarde hebben we onze oude hypotheek en SVN energielening afgelost en is er een nieuwe hypotheek afgesloten bij Triodos Bank.

Hoewel terugverdienen niet onze belangrijkste drijfveer was om energieneutraal te wonen, zijn we er in geslaagd onze lasten met 65 % per jaar te verlagen.

Update 5 januari 2020.

Het aantal draaiuren van de warmtepomp vertoont sedert 2017 een dalende lijn. 2017-1705;2018-1681;2019-1650 en 2020-1536. Naast de stijging van de temperatuur, het aantal gewogen zonne uren, het aantal graaddagen en meer opbrengst van de heatpipes bleven de andere factoren als aantal personen, binnentemperatuur e.d. hetzelfde. Per slado daalde ons energieverbruik met ca. 370 kWh

Update 3 januari 2024.

Ten opzichte van het jaar 2014 hebben we in 2022 een besparing op ons energieverbruik gerealiseerd van ruim 70%. Het prima rendement van onze warmtepomp (5,2 COP/SPF) is hiervan de “hoofdschuldige”. Daarnaast hebben we een aantal andere maatregelen genomen. In 2015 gingen we van het gas af. Volgens Millieucentraal staat 1m3 gas voor 9,769 kWh. Kort en goed: van 26.280 kWh in 2014 naar 7.632 kWh in 2022

 

 

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1985
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Buffervat, Hotfill, Zonnepanelen (PV), Bouwkundig advies, Installatieadvies, Vloerverwarming

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Stappenplan Energieneutraal maken van je bestaande woning. Dit is een onderdeel van de voor ons gemaakte studie over energieconcepten van onze woning. Stap 1. Stel met opgedane kennis je ambitie vast. Ga je voor gebouwgebonden of gebruiksgebonden energie neutraliteit. Stap 2. Op basis van begroting van het omschreven installatieconcept maak je een realistische analyse van je investeringsmogelijkheden. Stap 3. Maak een ruim opgezette planning. Stap 4. Maak een warmteverliesberekening o.a. van belang voor het goed functioneren en de capaciteit van de warmtepomp. Stap 5. Maak een keuze uit de fabrikanten van de zonneboiler, de warmtepomp en de zonenpanelen. Stap 6. Maak een keuze uit de gecertificeerde grondboorbedrijven Stap 7. Maak een keuze uit de offertes van de aangeschreven installatiebedrijven. Stap 8. Regel afstemming vooraf met de gekozen bedrijven. Stap 9. Bewaak de gemaakte afspraken over de uitvoering. Stap 10. Zorg voor een gezamenlijk oplevermoment tijdens de uitvoering. N.B. Plaats niet eerder dan na een jaar je zonnepanelen, je hebt dan een betrouwbaarder beeld van je totale energiebehoefte.

Ervaringen

Op dit moment (december 2017) werkt alles naar behoren. Wat we onvoldoende tijdig hebben onderkend is de invloed van een zeer grote eikenboom aan de zuidzijde van onze woning. We moesten extra investeren in een duurdere soort zonnepanelen om op de gewenste resultaten te kunnen komen. Daarnaast hebben we de zogenaamde heatpipes (voor warm water) moeten laten verplaatsen naar een plat dak met minder schaduw schade. Het interview dat hieronder volgt, is opgenomen in 2016 en gepubliceerd in 2017. Inmiddels zijn in april 2017 de zonnenpanelen geplaatst.



Beschreven maatregelen
Interviews

Magazine Proeftuin Energie Neutraal Reno

Degelijk energieonderzoek garantie voor de beste oplossing
Beter een goede buur voor een energieneutrale woning

Verscholen tussen het struikgewas en groen vind je op het perceel tussen Kamille en Burgemeester van Haersoltestraat in Nieuwleusen twee vrijstaande woningen. Ogenschijnlijk gewone woningen, maar de bewoners vertellen een bijzonder verhaal. Een intensieve samenwerking tussen deze buren resulteert in de beste energieneutrale oplossingen voor deze voormalige notarispanden    

Sinds een jaar of zes bewonen Geert en Gees Nap het voormalige notariskantoor, dat inmiddels is veranderd in een ruime, energiezuinige woning. De bedrijfswoning naast het kantoor is nu de woning van Harry en Geke van Dijk. Bij de aankoop van de panden troffen de buren goed geïsoleerde gebouwen uit 1985 aan, grotendeels al voorzien van isolatie, vloerverwarming en driedubbel glas. Aan de isolatie lag het niet. De nieuwe bewoners hadden vooral moeite met het gebruik van fossiele brandstof. Gezamenlijk gingen ze vol passie op zoek naar duurzame energiesystemen.

CO2-vrij, onafhankelijk en eerlijke energieoplossingen
Harry van Dijk bespreekt zijn ideeën met de buren Nap en maakt een rekensommetje. “Als je het bedrag dat je 15 jaar lang aan energiekosten betaalt, investeert in energiezuinige maatregelen, dan schep je  mogelijkheden om onafhankelijk te worden van leveranciers van fossiele brandstof. Bovendien ben je dan CO2-vrij,” was de uitleg van Harry. “Dit was een prachtige gedachte die ons bijzonder aansprak,” vertelt Geert Nap. “We wilden onafhankelijk worden van Poetin. Later begon ook de gaswinning in Groningen ons tegen te staan. Daar wilden we niet meer aan meewerken. We gingen voor de in onze ogen intelligentste oplossing met het hoogst haalbare rendement.”

…. onafhankelijk worden van Poetin en Loppersum …..

Externe deskundigheid en een energieplan
“Toen we besloten onze plannen uit te voeren, gingen we op zoek naar leveranciers. We vroegen offertes aan voor een warmtepompsysteem. Een brij aan technische gegevens werd over ons uitgestort. Termen als COP , Delta-T, flow, mono en doublet, open of gesloten systemen waren  abacadabra voor ons. Ook de prijsopgaven voor zonnepanelen konden we moeilijk met elkaar vergelijken.” Dat is de ervaring van beide buren. “We hadden te weinig technische kennis om de offertes goed te beoordelen. Dat was voor ons het moment om externe en onafhankelijke deskundigheid in te huren. Een ingenieursbureau heeft ons daarna voorzien van een gedegen energierapport met een objectieve warmteverliesberekening inclusief een stappenplan voor de uitvoering. We hebben ruim vijf procent van het budget besteed aan onderzoek en advies om daarmee missers voorkomen. Dat geeft een  gerust gevoel en is een stevige basis voor de uitvoering.”

Op weg naar fossielvrij
Voor Geert en Gees Nap is de keuze gevallen op een combiwarmtepomp op bodemwarmte met zonnecollectoren (heatpipes). Daarmee verwarmen ze hun woning en het tapwater. “Ook de wasmachine en vaatwasser zijn verbonden met het buffervat en profiteren mee van het voorverwarmde water,” licht Geert toe.“Zodra we meer zicht hebben op het functioneren van ons nieuwe systeem, compenseren we de benodigde energie met de juiste hoeveelheid zonnepanelen.”  Harry en Geke van Dijk hebben behalve het vervangen van de schuifpui geen bouwkundige aanpassingen uitgevoerd. Ze hebben gekozen voor lage temperatuur verwarmingssysteem  in combinatie met een luchtwarmtepomp voor de begane grond. Zonnepanelen wekken de stroom op voor onder meer de infraroodpanelen die als verwarmingselementen op de bovenverdieping zijn geplaatst. Heatpipes helpen bij het verwarmen van tapwater in de elektrische boiler. Voor beide woningen is een budget ingezet van ca. 40.000 euro. Met de constructieve samenwerking vol overtuiging en een doelgerichte aanpak komen de buren stap voor stap dichterbij hun energie neutrale woning. “Het is een traject van lange adem. We zijn onderweg en hebben 80 procent van onze reis afgelegd. Ons einddoel komt elke dag dichterbij,” is de conclusie van de buren.

… objectief energieplan stevige basis voor de uitvoering …




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud