Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1999, Almere



Omschrijving

Eind maart 2018 zijn wij verhuisd naar deze vrijstaande woning. Het is een groot huis, ca. 175 m2 vloeroppervlak, deels 2 woonlagen, hoge plafonds in de woonkamer (3.0 tot 3.60 m) en op het zuiden en westen veel glas (ca. 35 m2), inclusief een 4 delige harmonikadeur. Bouwjaar 1999. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om bij de verhuizing ons huis energiezuiniger te maken: lucht/water warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen, inductiekookplaat en gas de deur uit.

Kenmerken

Bouwjaar: 1999
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige vriezer

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Bij de bouw zijn gevels, dak en vloer geisoleerd, Rc-waarde volgens opgave 2,5. Glas is overal HR+. Op 20 m2 na (kruipruimte te laag) is in augustus jl de hele begane grondvloer (113 m2) met Tonzon na-geisoleerd: folie aan de onderkant van het piepschuim, plastic folie op de vloer van de kruipruimte.

Beschrijving energievoorziening van de woning

NIBE F2120 lucht-waterwarmtepomp, 16 Kw, met VVM320 regelunit- + boiler 180 liter voor tapwater Vloerverwarming als hoofdverwarming in woonkamer, open keuken en hal, totaal 93 m2 Jaga radiator voor lage temperatuur voor studeerkamer beneden. Alle radiatoren en convectoren op begane grond verwijderd. Vasco radiator voor lage temperatuur in de badkamer In de overige vertrekken: 3 slaapkamers boven traditionele radiatoren, die staan meest dicht 23 zonnepanelen met vermogen 7700 Wattpiek, jaaropbrengst ca. 6600 Kw Elektraverbruik totaal september 2018-september 2019: ruim 8600 Kw, met zonnepanelen komen we dus 2000 Kw tekort.

Adviezen

Als je met een all-electric warmtepomp en dus op lage temperatuur gaat stoken, dan lijkt een woning gebouwd in 1999 toch niet optimaal geisoleerd (al kan dat erg afhangen van het soort woning - vrijstaand of niet, oppervlakte/aantal m3, wij hebben heel hoge plafonds, e.d., en ook wat je een comfortabele kamertemperatuur vindt). Hoe dan ook: als je de mogelijkheid hebt is m.i. eerst na-isoleren en dan de energievoorziening aanpassen een betere weg.

Ervaringen

De warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming leveren een heel stabiel en aangenaam binnenklimaat. De warmwatervoorziening werkt vlekkeloos. Met de lage temperatuurverwarming is het geen probleem om het huis warm te krijgen....tenminste, zolang het niet de hele dag vriest of heel koud is zonder zon en het flink waait. Want dan blijkt dat de isolatie van een huis dat in 1999 is gebouwd zeker niet optimaal is. In die omstandigheden komt de warmtepomp met moeite en een zeer hoog elektraverbruik amper aan 20 graden C. Het grote glasoppervlak en de nauwelijks te isoleren harmonikadeur veroorzaken een koudeval die dan afbreuk doet aan het comfort. Inmiddels en mede daarom hebben wij 113 m2 beganegrondvloer aan de onderkant met Tonzon laten isoleren, van 20 m2 was de kruipruimte te laag. Volgende maand wordt bijna al het bestaande glas in de woonkamer, 31 m2, vervangen door HR++-glas, en wordt 1 deur vervangen door glas. De 4 delige harmonikadeur naar de tuin blijft vooralsnog buiten schot, deze proberen we eerst met tochtstrips e.d. in het gareel te krijgen. En nu maar eens zien of dit de komende winter tot verbetering leidt.

Toekomstplannen

In oktober 2019 is alle glas in de woonkamer vervangen door HR++-glas met U-waarde 1,1 en kunststof afstandhouders. Kortgeleden is de koeling van de warmtepomp geactiveerd. Binnenkort wordt in de woonkamer een Jaga Strada Hybrid radiator geplaatst. Bedoeling is dat deze voor meer warmteafgifte en snellere opwarming in de winter zorgt en in de zomer voor extra koeling.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud