Vrijstaande woning - 2002, Slochteren

Vrijstaande woning - 2002, Slochteren

Woning
Maatwerkadvies
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
essent
Jaar toepassing:
2001
Kosten
€250
Aanraden:
Beschrijving
Voorafgaand aan de renovatie van 2002 is er eerst een EPA uitgevoerd. (Energie prestatie advies). Hier was destijds subsidie voor. Hierin werd door de adviseur aangegeven welke energie besparende maatregelen we zouden kunnen nemen met de terugverdien termijnen. We hebben alles volgens advies uitgevoerd, behalve de geïsoleerde buitendeur. Daar hebben we de oude hardhouten deur van het oude huis weer voor hergebruikt.
Ervaringen
We wilden eerst een zonneboiler nemen, maar dat werd in het advies afgeraden. In plaats van een zonneboiler is gekozen voor zonnepanelen die de stroom opwekken die de inductiekookplaat gebruikt.
Installatieadvies, Vloerverwarming
Bedrijf
Jaar toepassing:
2002
Aanraden:
Beschrijving
Voor de vloerverwarming is ons geadviseerd om per ruimte een thermostaat te regelen. Dit omdat de verwarming beter te regelen is per ruimte en je alleen verwarmt als het nodig is. Iedere ruimte heeft nu een aantal lussen die met automatische kleppen op de verdeler door de thermostaat worden geregeld.
Bodem/water warmtepomp, horizontale collector
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Geothermica BV
Jaar toepassing:
2019
Kosten
€20.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2019 hebben we de cv vervangen door een waterwarmtepomp met een horizontale grond gebonden bron. De bron ligt 2 meter diep in het grondwater en is 200m lang. Ook passieve koeling.
Ervaringen
De warmtepomp is veel stiller dan de CV ketel. Door de bodem bron is er geen buiten systeem nodig en is er niets zichtbaar in de tuin. Het totale energie verbruik valt erg mee. Zie de afbeelding van het verbruik door de jaren heen. In de zomer van 2020 hebben we de koeling gebruikt en bleef het in huis 23 graden terwijl het buiten boven de 35 graden was.
Tip
Kijk niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar het energie verbruik. De Brine warmtepomp is in aanschaf duurder, maar na 15 jaar vergelijkbaar met de luchtwarmtepomp. De bodembron gaat veel langer mee. Kijk wat bij jou situatie past.
Warmtepompboiler
Bedrijf
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Beschrijving
De 170 liter warmtepomp boiler is onder in de kast geplaatst en is onderdeel van het geheel. Zie ook warmtepomp.
Ervaringen
Voldoende voor ons gezin, nog geen koud water gehad met douchen.
Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Installatie bedrijf POT Slochteren
Jaar toepassing:
2002
Kosten
€6.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De begane grond is volledig van vloerverwarming voorzien. Op de 45 cm schuimbeton (R=4,5) is een 2cm piepschuimlaag gelegd met warmte werende folie waar de buizen op vast gezet zijn. Hierop is de ruim 10 cm dikke afwerkvloer gelegd.
Ervaringen
We hebben in 2002 nog radiatoren geplaatst, maar die zijn nooit gebruikt. In de kamer hebben we ze al weggehaald en de rest gaan we ook nog doen. De vloerverwarming heeft voldoende capaciteit om het heerlijk warm te krijgen. In de kamer hadden we houten pakket dat speciaal voor vloerverwarming geschikt was. Met de lage temperatuurverwarming bleek de houden vloer de warmte te veel tegen te houden. In 2020 hebben we de houden pakket vloer vervangen door een keramische pakket vloer. Deze geeft de warmte erg goed af en voelt de vloer lekker warm aan.
Tip
Gebruik als vloer bedekking geen hout of ander materiaal die de warmteafgifte tegen houd.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Zonneenergie Noord-Nederland; Energiecorner
Jaar toepassing:
2010
Kosten
€10.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Nu 30 zonnepanelen. Eerste panelen in 2002 geplaatst. Daarna in 2009 een set bijgeplaatst op de stal. In 2010 kwam er subsidie van de provincie, daarvan een grote set van 14 panelen geplaatst. In 2015 met de aardbeving vergoeding de oude panelen van 2002 vervangen door een set van 12 bijpassend bij de set van 14. Nu is het dak van het huis vol en hebben we nagenoeg voldoende voor de verwarming van ons huis en het overig energie verbruik.
Ervaringen
We hebben steeds gebruik gemaakt van de mogelijkheden en subsidies die beschikbaar waren.
Tip
Vraag meerdere offertes aan en laat je door meerdere partijen voorlichten.
  • Woning in 2020

  • Woning in 1998

  • Woning in 2002

  • Totale energie verbruik door de jaren heen (1996-2020)

Ervaringen met de (ver)bouw
Zeer tevreden met de warmtepomp, heerlijk warm, energie zuinig Gekozen voor horizontale bron omdat dit goedkoper is in aanleg, wel natuurlijk ruimte in de tuin/weiland hebben, voor ons was er een gleuf van 100 meter nodig, 1m breed, 2 m diep in grondwater. Lage temperatuur verwarming niet geschikt voor standaard radiatoren
Plannen voor de toekomst
Proefdraaien met infrarood verwarming op de bovenverdieping (slaapkamers), daarna kunnen de radiatoren daar weg. Elektrische auto, accu,?.
Adviezen
Begin klein, met deurdrangers, verlichting, tochtstrip, enz Ga isoleren en kies een natuurlijk moment om iets aan te pakken of te verbeteren. Maak ook gebruik van subsidies.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >