Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2009, Zwolle

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Ons verduurzamingsverhaal begon in 2013 met 8 zonnepanelen en inmiddels hebben we dit uitgebreid tot 35 zonnepanelen op de zuid- en noordzijde. 
De volgende grote verduurzamingssprong hebben we gemaakt in november 2018 door het plaatsen van een warmtepomp mer groot buffervat en is onze woning gasloos.
De bestaande zonnecollector hebben we begin 2021 vervangen door heatpipes en aangesloten op het buffervat. Hiermee kunnen we het grootste deel van het jaar voorzien in de warmtevraag voor het tapwater en de verwarming.  

De kruipruimte is voorzien van bodemfolie om het vochtprobleem in de kruipruimte op te lossen en de ventilatie verbeterd.

Aangezien onze wasmachine aan vervanging toe was, hebben we een all-water wasmachine aangeschaft. Deze machine heeft twee wateraansluitingen (warm en koud) en is nu op regenwater aangesloten en rechtstreeks aan het buffersysteem voor warmwater. Tevens hebben we inmiddels de vaatwasser rechtstreeks aangesloten op warm water. Beide machines halen het warme water dus rechtstreeks uit het buffervat.

Ook is de ventilatie verbeterd door een WTW te installeren op basis van opgesteld door Plushuis. De kracht van het ventilatieplan is dat het simpel en uitvoerbaar is. Verder aan het experimenteren met het slim laden op eigen zonnestroom (1 en 3 fase laden) door middel van aansturing van de EV laadpaal met Home Assistant. 

Bij de recent uitgevoerde blowerdoortest kwamen nog een aantal kieren naar boven die inmiddels nagenoeg zijn opgelost. Grootste kieren: tussen de dakplaten, deurkozijn tussen garage en hal, afzuiger in de keuken, op een aantal plekken in de achtergevel en luchtlekken in aansluiting betonvloer en kalkcementmuur. 

Kenmerken

Bouwjaar: 2009
Energielabel: A++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Levensloopbestendig, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Slimme meter, Led lampen, Zuinige wasdroger, Elektrische auto, Centrale balansventilatie, Regenwater hergebruik, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Domotica, Regenwaterafkoppeling, Energiezuinige wasmachine, Kierdichting

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Kruipruimte: voorzien van extra ventilatierooster en bodemfolie en thermokussens (beide van de firma Tonzon) aangebracht. Aan de onderkant van de tempex platen hingen grote druppels. Nu is de kruipruimte droog (van 85% luchtvochtigheid naar circa 60%).

Beschrijving energievoorziening van de woning

De warmtepomp heeft over 2024 in totaal 2000 kwh (COP 3,7) verbruikt. Voor het verwarmen van het huis (1200 kwh, COP 4,1) en tapwater (800 kwh, COP 3,1)

Hoe is de ventilatie geregeld?

Nu een WTW-systeem (overflow principe) met zomerbypass. Oorspronkelijk had de woning een ventilatiesysteem type C.

Adviezen

Als we alle leerervaringen op een rijtje zetten, dan zou onze in aanpak zijn, als je de mogelijkheid hebt:

  1. Zonnepanelen op liefst zoveel mogelijk verschillend dakvlakken om over de hele dag opwek te hebben met mogelijkheid om vermogen te reduceren.
  2. Watertank in te tuin te plaatsen en bijvoorbeeld een toilet te voorzien van regenwater verlaag je direct je drinkwaterverbruik flink.
  3. Ventilatie verbeteren, liefst een WTW systeem. anders afzuiging met Co2 sturing.
  4. Alle kieren dichten check met blowerdoortest is echt handig en geeft veel inzicht is onze ervaring.
  5. (Na-) isoleren incl. kruipruimte en bodemfolie, zeker met vloerverwarming.
  6. Een stookseizoen proefdraaien met cv aanvoertemperatuur op 50 graden. checken of het afgifte systeem (verwarmingen, vloerverwarming geschikt zijn voor lage temperaturen. Er moet voldoende warmwater door de buizen kunnen.) Vraag installateur voor het spoelen van (vloerverwarmings)leidingen. check je meterkast of deze voldoende beschikbare plekken heeft voor warmtepomp (liefst 3 fasen) en/of oplaadpunt(en) voor EV auto('s).
  7. Bij woning met energielabel A of B (bouwjaar na 2000) all electric warmtepomp of hybride die ook geschikt is als all electric (dus ook kan voorzien in warmtapwater)
  8. Overweeg als het kan heatpipes met buffersysteem voor warmtapwater en/of cv water.

Toekomstplannen

thuisbatterij en zorgen dat bij overproductie van de zonnepanelen de warmtepomp extra warm water gaat maken. Dit is nog niet zo eenvoudig aan te sturen met een Vaillant warmtepomp. wie hier ervaring mee heeft, we horen het graag!



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud