Vrijstaande woning - 2009, Zwolle

Vrijstaande woning - 2009, Zwolle

Woning
Levensloopbestendig
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2009
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben bij de bouw de garage direct laten isoleren (zowel muur, vloer als dak) en gezorgd dat de kruipruimte onder de garage toegankelijk is. Tevens is er een cv-aansluiting en voor de toekomst eventueel mogelijk om aansluitingen via de kruipruimte aan te leggen, waardoor de garage ook toekomstbestendig en voor meerdere doeleinden te gebruiken is.
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Duurzaamheidstechniek Almelo
Jaar toepassing:
2020
Aanraden:
Ja
Ervaringen
We hebben dit jaar de bestaande zonnecollector (die eerst was gekoppeld aan een 90 liter boiler) nu aan de Vaillant Allstore van 500 liter gekoppeld. We zien nu dat de zonnecollector veel vaker warmte opwekt en opslaat in de Vaillant Allstore. Als er al een klein beetje zon is, wordt het koude water (rond de 25 graden onderin de Allstore) opgewarmd tot 30/35 graden, zelf in de herfst. Als de zon grootste deel van de dag schijnt, in de maanden juni/juli/aug dan kan de zonnecollector zonder problemen het vat van 500 liter opwarmen naar 50 graden of hoger. Dus ruim voldoende voor douchen en eventueel voor de verwarming.
Tip
1. Als je de mogelijkheid hebt, plaats een zonnecollector en sla warmte op voor de verwarming en/of tabwater. Juist het opwarmen van koud water kost veel energie! 2. Zoek een installateur met kennis en ervaring!
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
12mndn Duurzaam Apeldoorn & Duurzaam Techniek Almelo
Jaar toepassing:
2018 -2020
Aanraden:
Ja
Ervaringen
In november 2020 is de buitenunit van de de lucht/water warmtepomp vervangen door Vaillant omdat het fluisterbedrijf niet goed functioneerde van de oorspronkelijke unit. De nieuwe uitvoering is fluisterstil! voor specificatie zie: https://www.vaillant.nl/consument/producten/arotherm-plus-warmtepomp-66368.html
Tip
1. Zorg dat leverancier samen met installateur op locatie komen voor juiste uitwerking van de berekeningen. 2. Check bij installateur of deze daadwerkelijk ervaring heeft (met vergelijkbare projecten). Vraag referenties op.
Buffervat
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018 - 2020
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben een Vaillant all-store-buffervat (500 liter), waarop meerdere systemen aangesloten kunnen worden, zodat we in de toekomst flexibel zijn. Het buffervat bestaat uit verschillende zones, die verschillende temperaturen aan kunnen, voor tapwater (50-55 graden) en voor de verwarming (ongeveer 30-40 graden), afhankelijk hoe koud het buiten is (weersafhankelijke regeling). In dit buffervat wordt warmte voor zowel tapwater (douche, kranen, etc) en cv-water opgeslagen (beide 250 liter) . In 2020 hebben we de bestaande zonnecollector ook aangesloten op het buffervat. De warmtepomp gaat pas draaien als de zon op een dag niet voldoende warmte heeft opgewekt en heeft opgeslagen in het buffervat.
Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Duurzaam Techniek Almelo
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De pomp was inmiddels 9 jaar oud en verbruikte ruim 100 euro aan elektriciteit op jaarbasis.
Ervaringen
Op advies van de installateur hebben we deze vervangen door een exemplaar zonder pomp. Tevens heeft de installateur gelijk de leidingen van de vloerverwarming doorgespoeld, goede tip. Wat een rommel (o.a.ijzer-deeltjes) zat er in de leidingen! Goed advies, anders hadden we in de toekomst zeker verstopping gekregen in de leidingen in de vloer.
Tip
check bij installateur of pomp kan vervallen en spoel leidingen door voor optimale flow.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
_ Nooter & 12mndn Duurzaam Apeldoorn & Duurzaam Techniek
Jaar toepassing:
2013-2018-2019
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben in 2013 de eerste set van 8 panelen (elk 250 WP) laten plaatsen. De panelen leverden zoveel electriciteit op dat we in 2018 besloten om er 9 bij te laten plaatsen (elk 300 WP). In 2019 was er een Buurkracht actie (https://www.buurkracht.nl/) voor collectieve inkoop van panelen. Aan de leverancier gevraagd wat het rendement zou zijn als we panelen aan de Noord-zijde (schaduwkant) zouden plaatsen. Hij dacht dat de panelen na 14 jaar terugverdiend zouden zijn, omdat ze minder zon opvangen doordat ze aan de noord-zijde liggen. Hij kon de berekening niet geloven, zijn calculatietool gaf 8 jaar! Na vergelijking van drie offertes hebben we de gok genomen en aan de noordkant 18 Qcell panelen van elk (325 WP) gelegd. Tot nu toe zijn we positief verrast over de opbrengst van deze panelen.
Tip
Vraag meerdere (min. 3) offertes op bij verschillende leveranciers Het was even zoeken, er zijn panelen die meer geschikt zijn voor schaduwzijde, waarbij we gekozen hebben voor een SMA omvormer. Deze omvormers kunnen overweg met optimizers bij specifieke panelen die in de schaduw liggen, zodat je niet alle panelen moet voorzien van optimizer. Als je in de toekomst nog uitbreiding van panelen verwacht cq mogelijk is, neem een grotere omvormer die hiervoor geschikt is (eventueel 3-fasen)
Energiemonitor, Slimme meter
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
Met het programma P1monitor kan eenvoudig de slimme meter worden uitgelezen. Je krijgt een mooi inzicht in je teruglevering en verbruik op de Enexis meter. Dit is natuurlijk niet je werkelijke energieverbruik, aangezien je zelf direct electriciteit verbruikt die je opwekt! Wij gebruiken zelf ongeveer 2900 kWh (3 personen) en de warmtepomp circa 3000 kWh op jaarbasis.
Slimme meter
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Enexis en Nooter
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€250
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Voor een warmtepomp is (meestal) een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. De grootste energieverbruikers bij ons zijn de warmtepomp, droger, kookplaat, etc. Het is handig als de installateur hier rekening mee houdt met de verdeling van deze apparaten over de 3 fasen om overbelasting te voorkomen bij gelijktijdig gebruik.
Ervaringen
We hebben in de meterkast gelijk een lege schakelkast bij laten plaatsen door de installateur voor de extra groepen.
Tip
Als er ruimte in de meterkast, gelijk een extra lege kast plaatsen. Voor veel aparaten is een aparte groep-aansluiting nodig, zoals zonnepanelen, inductiekookplaat, warmtepomp, etc.
Groene energie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Enexis & Van de Bron
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Tip
We hadden een vast contract voor zowel elektriciteit als gas in 2018. Op het moment dat Enexis de gasaansluiting komt afsluiten, wordt dit automatisch doorgegeven aan de energiemaatschappij. Let op: Als we dit niet vooraf hadden overlegd met Van de Bron, hadden we een boete gehad omdat we ons vaste contractstermijn niet hadden afgemaakt.
Plannen voor de toekomst
- We zijn ons aan het oriënteren om de mechanische ventilatie te vervangen door een systeem waarbij we de warmte slim uit de woning kunnen hergebruiken. - In 2021 zal de installateur een na-regeling installeren zodat de zolder beter verwarmt kan worden. In onze woonkamer (waar de thermostaat hangt) is het snel op temperatuur, maar op zolder duurt het langer, mede omdat het CV-water nu veel lager van temperatuur is. Nu stopt de verwarming als het warm is (in de woonkamer). Tevens gaan we dan (toch) vloerkoeling toepassen gezien de hete zomers van afgelopen jaren. De warmtepomp kan ook prima ingezet worden voor koeling. Oorspronkelijk dachten we beide niet nodig te hebben.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >