Vrijstaande woning - 2014, Bergeijk
Omschrijving
Woning is oorspronkelijk gebouwd in 1928 als onderdeel van een kop-hals-romp boerderij, is een rijksmonument, tussen 2012 en 2014 grotendeels nieuw opgebouwd en verbouwd tot passiefhuis.
Kenmerken
Bouwjaar: 1928
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Duurzaam monument,
Plusenergiewoning,
Passiefhuis,
Ecowoning,
Houtskeletbouw,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Ik heb dit huis voor 95% zelf gebouwd
Toegepaste maatregelen
Passiefhuis, Dakisolatie binnenkant, Wandisolatie binnen, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Kierdichting, Vloerverwarming, Hotfill, Zonnepanelen (PV), Decentrale balansventilatie, Regenwater hergebruik, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vaatwasmachine, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Drinkwaterbron, Hergebruik
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Dak 45cm ingespoten met isoflok , wanden 30 cm steenwol, vloer 30 cm tempex
Beschrijving energievoorziening van de woning
Verwarmen met lucht-water-warmtepomp, warmwater zonnecolector , energie 18 panelen
Adviezen
Ga bij bouwers kijken die veel zelf gedaan hebben eerlijk advies!
Ervaringen
Nederland weinig informatie en slecht advies , België en Duitsland veel en goed advies en bedrijven met ervaring
Beschreven maatregelen
Interviews
Het is altijd lente in het passiefhuis
In het zuiden van Nederland, in Bergeijk, staat de schuurwoning van Oscar en Paula Heesterbeek. De woning is verbouwd tot een passiefhuis; een droom die voor Oscar werkelijkheid is geworden om zelf een passiefhuis te ontwerpen en uit te denken. Zijn vrouw Paula had vooraf haar bedenkingen, maar nu is zij de allergrootste fan van een passiefhuis. Oscar helpt iedereen graag verder op weg die energiezuinig wil wonen en doet daarom mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.
25 jaar​ ​geleden​ ​gingen​ ​Oscar​ ​en​ ​Paula​ ​samen​ ​met​ ​hun​ ​kinderen​ ​aan​ ​de​ ​voorzijde​ ​van​ ​de​ ​schuurwoning​ ​wonen. Plannen​ ​om​ ​van​ ​deze​ ​woning​ ​een​ ​ecologisch​ ​paradijs​ ​te​ ​maken​ ​had​ ​Oscar​ ​volop.​ ​In​ ​2009​ ​ging​ ​hij​ ​daarmee​ ​actief aan​ ​de​ ​slag.​ ​‘Om​ ​de​ ​schuur​ ​te​ ​verbouwen​ ​moest​ ​de​ ​bestemming​ ​gewijzigd​ ​worden van​ ​het​ ​rijksmonument,​ ​en kwam​ ​er​ ​een​ ​woonbestemming​ ​op​ ​de​ ​schuur,’​ ​aldus​ ​Oscar.​ ​In​ ​plaats​ ​van​ ​kleiner​ ​gingen​ ​Oscar​ ​en​ ​Paula​ ​groter wonen.​ ​‘De​ ​woning​ ​heeft​ ​900​ ​kuub​ ​aan​ ​inhoud,​ ​maar​ ​met​ ​​ ​overal​ ​dezelfde​ ​temperatuur,​ ​het​ ​heeft​ ​iets aangenaams’,​​ ​​vertelt​ ​Oscar​ ​vol​ ​enthousiasme.Â
Zelf verbouwen
Oscar heeft de woning voor 80% zelf gebouwd. ‘Mijn kinderen waren er om af en toe feedback te geven’. De bouw kwam heel precies. ‘Alle kieren moesten volledig gedicht worden. Door één klein gaatje kan de overdruk al verdwijnen. Terwijl deze erg belangrijk is in de woning.’ Daarom deed Oscar ook bijna alles zelf. Na een verbouwing van 2 jaar was de woning klaar. ‘Waar we het meest enthousiast over zijn?’. Daar hoeft Oscar niet lang over na te denken. ‘Ons binnenklimaat! Het is altijd lente in huis, de ventilatie en luchtvochtigheid zijn perfect geregeld’.
'Het is altijd lente in huis, de ventilatie en luchtvochtigheid zijn perfect geregeld’, aldus Oscar Heesterbeek
Een aangenaam binnenklimaat
Oscar en Paula hoeven in huis geen ramen open te zetten. ‘Het mag allemaal wel, maar het maakt geen verschil. We hebben een ventilatiesysteem in huis die de temperatuur in huis in balans houdt.’ Als het buiten warm is, dan werkt het ventilatiesysteem iets harder. En als het in de wintermaanden wat kouder is, zet het ventilatiesysteem de lucht om. ‘Zo is het altijd aangenaam is huis.’ Nog een bijkomend voordeel is het lage energieverbruik van het ventilatiesysteem. ‘Dit is te vergelijken met een energiezuinige koelkast.’
Een dikke laag leem
Het aangename binnenklimaat is ook bereikt door o.a. ecologisch en biologisch te bouwen. In de woning is veel leem terug te vinden, omdat leem zorgt voor een goede vochtregulatie. ‘De schuur is gebouwd als houtskelet en heeft daarom een droge opbouw. Een goede vochtbalans is daarom erg belangrijk. Een dikke leemlaag zorgt voor een goede vochtopslag in de woning en geeft deze af bij een te droog binnenklimaat.’
Gasloos wonen
Op het dak van de woning liggen 18 zonnepanelen die zorgen voor de elektriciteit in huis. Met de komst van een warmtepomp was er ook geen gasaansluiting meer nodig. “Het verbruik in de hele woning is 3.600 kWh per jaar. Daar doen we echt alles van. We verwarmen het huis, koken, wassen, de verlichting brandt daarvan.’ Een resultaat waar Oscar erg trots op is. ‘Ik vind leefkwaliteit erg belangrijk.’ Hij hoopt dan ook dat er meer passiefhuizen in Nederland bijkomen.Â
Â
Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute
BERGEIJK/VELDHOVEN - Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute zaterdag en zondag laten eigenaren zien hoe zij hun huis duurzaam en energiezuinig hebben gemaakt. Ook in Veldhoven en Bergeijk staat de deur open bij twee families.
Pats. Bergeijkenaar Oscar Heesterbeek slaat eens tegen de dikke muur in zijn woonkamer. ,,Ruim 80 centimeter dik. Maar de winst zit hem vooral in de leemlaag. De schuur is gebouwd als houtskelet en heeft daarom een droge opbouw. Een goede vochtbalans is daarom erg belangrijk. Een dikke leemlaag zorgt voor een goede vochtopslag in de woning en geeft deze af bij een te droog binnenklimaat. We hebben dit seizoen de verwarming nog niet aangehad en het is nog altijd 21 graden Celsius binnen. Het is alsof het altijd lente is in huis."
Energieneutraal
De oude Noordhollandse kop-hals-romp-boerderij achter het voormalige woonhuis van Oscar en Paula Heesterbeek aan 't Loo in Bergeijk is niet alleen prachtig gerenoveerd, maar ook nog eens zo gebouwd dat deze energieneutraal is. Tal van maatregelen zijn getroffen om de woning zo energiezuinig mogelijk te krijgen. Heesterbeek heeft de woning - tevens rijksmonument - voor 80% zelf gebouwd als passiefhuis. Twee jaar deed hij research, twee jaar duurde de bouw. ,,In Nederland is er maar heel weinig kennis op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe zo'n passiefhuis gebouwd moest worden, heb ik zelf uit moeten vinden. Architecten, bouwers, installateurs; bijna niemand in Nederland heeft er verstand van. Ik kwam dan ook al snel in België terecht, waar ze hiermee al veel verder zijn."
Alle kieren moesten volledig gedicht worden. Door één klein gaatje kan namelijk de overdruk al verdwijnen. ,,En dichtmaken betekent niet met wat kit of pur maar 'echt constructief dichtmaken. Op het dak liggen achttien zonnepanelen met een maximale opbrengst van 4300 kWh. En we verbruiken maar 3600."
Passiefhuis
Ook Johan van der Stoel uit Veldhoven ondervond dat bij het bouwen van een passiefhuis het aan kennis ontbrak in Nederland. Hij heeft er zelf dan ook enorm veel tijd ingestoken. ,,In de bouw in Nederland lopen we hopeloos achter. Bijna alle informatie heb ik in het buitenland moeten halen."
Zijn nieuwbouwwoning aan de Lakenvelder wordt in zijn geheel verwarmd door slechts één houtkachel. ,,We kwamen erachter dat we met 3 kuub hout zouden moeten toekomen om het hele huis te verwarmen. Maar dat was flink pionieren." Het allerbelangrijkste is volgens Van der Stoel een goede schil rondom het huis, dat zorgt voor de isolatie. ,,Slechts tien procent van de nieuwbouwwoningen in Nederland worden uitgevoerd met triple glas. In plaats van echt goed te isoleren, met harde isolatie en het luchtdicht maken van de woning, worden er slimme meters geplaatst. Maar de winst is te halen bij de basis."
Bron: Roland Duivis, 3 november 2017, Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute, Verkregen via Eindhovens Dagblad