Vrijstaande woning - 2016, Amersfoort

Vrijstaande woning - 2016, Amersfoort

Woning
Architectuur
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
MTB Architecten uit Apeldoorn en Amsterdam, zie www.mtbarchitecten.nl
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De Architect is de bewoner/eigenaar. Architectuur ontstaan uit functionele, duurzaamheids- en stedenbouwkundig/landschappelijke uitgangspunten.
Ontwerp en concept
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
TV hoek en bijkeuken kunnen worden omgebouwd tot slaapkamer en badkamer. Nu slapen we nog gewoon boven.
Ervaringen
Levensloopbestendigheid is heel belangrijk omdat je dan niet voortijdig hoeft te verhuizen om het moment voor te zijn dat je problemen krijgt met traplopen. Veel mensen verhuizen naar een appartement vanuit die vrees en niet vanuit gebleken noodzaak.
Vegetatiedak
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Optigroen uit Amersfoort i.s.m. Heathers Heide uit Barneveld
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een heidedak , in plaats van een grasdak of een mos-sedumdak. Omdat dit aansluit bij ons gebiedseigen heidegebied-tuinontwerp.
Ervaringen
De heide slaat goed aan, wel oppassen met volledige uitdroging en wel af en toe onkruid wieden.
Drievoudig glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Intercombi Kozijnmanagement
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Veel glas en een nieuwbouwwoning met hoge isolatiewaarde, dus automatisch triple glas. Relatief betaalbaar met aluminium kozijnen (van Profel). Is ook heel comfortabel.
Passieve zonwering
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aannemingsbedrijf Mulder uit Apeldoorn
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Passieve zonne-energie. Veel glas op het zuiden, maar wel met een echt groot dakoverstek. In de winter komt veel zonnewarmte binnen en in de zomer weinig.
Tip
Werkt op het zuiden. Op het oosten en westen staat de zon altijd laag. Met bezonningsfunctie in een 3D tekenprogramma kun je zien hoe de zon op diverse momenten van het jaar en van de dag naar binnen valt. Wij gebruiken Archicad.
Kierdichting
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aannemingsbedrijf Mulder uit Apeldoorn
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Pfff, dat is nog een heel ding. Alle partijen moeten hier alert op zijn en blijven. Heel veel afgetapet!
Ervaringen
Heel doordacht en zorgvuldig detailleren met plek om dichtingen aan te brengen is het eerste vereiste.
Lucht/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
A. Tromp, in duurzaamheid gespecialiseerde installateur uit Beekbergen, met landelijke bekendheid.
Jaar toepassing:
2012
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Solvis luchtwarmtepomp gekoppeld aan een Solvis buffervat. Hieraan zit ook een zonnecollector gekoppeld.
Ervaringen
Nu ie eenmaal goed is ingeregeld draait ie als een zonnetje. Prachtig systeem.
Hotfill
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
A. Tromp uit Beekbergen
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De aansluiting zit er alvast. Nu nog sparen voor hotfill apparaten :-#
Centrale balansventilatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
A. Tromp uit Beekbergen
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zehnder ComfoAir , prachtig apparaat, goed aangelegd, geen last van geluidshinder.
Ervaringen
Heel comfortabel en energiezuinig de hele tijd frisse lucht in huis.
Zomernachtkoeling
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
A. Tromp uit Beekbergen
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Regelt de Zehnder balansventilatie unit zelf
Tuininrichting
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Gebiedseigen ecologische tuinaanleg. Zojuist heidemaaisel uitgestrooid, nu met heel veel geduld wachten op een volgroeid heidegebied. Voorlopig lijkt het op de Soesterduinen, ook heel leuk.
Ervaringen
Nu al prachtig.
Moestuin
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Met dank aan de Makkelijke Moestuin lukt het zelfs ons om een flinke oogst te halen
Ervaringen met de (ver)bouw
Vooral luchtdicht bouwen is een uitdaging.
Plannen voor de toekomst
Zijn het 1e jaar aan het monitoren hoeveel PV panelen er exact op moeten.
Interview

Duurzaam bouwen: in contact met de natuur

De verduurzaming van woningen krijgt meer prioriteit van de overheid en sinds 1 juli moet er ook nog gasloos worden gebouwd. Wat betekent dit in de praktijk? In Amersfoort zijn al enkele huishoudens die ervaring hebben opgedaan met het bouwen van een duurzaam of zelfs energieneutraal of energieleverend huis. En dat kun je op verschillende manieren aanpakken, zo blijkt uit drie bouwverhalen. Vandaag de tweede aflevering.

 

John van Dijk en Carry Doorn vinden het belangrijk dat hun woning in ecologische samenhang is met de tuin. © Saskia Berdenis van Berlekom

Helemaal op het randje van Amersfoort, aan de Utrechtseweg richting Soesterberg, transformeerde een paardenweitje in een energieneutrale villa. Een duurzaam project van architect John van Dijk en modeontwerpster Carry Doorn die hier sinds 2016 wonen.

John van Dijk: ,,We hebben met de gemeente en de provincie destijds overlegd om hier een energieneutraal huis te bouwen in ecologische samenhang met de tuin. Onder andere op die voorwaarden konden we hier gaan bouwen. Als aanvulling leggen we hier een vennetje en achter het huis een heidegebied aan. Het idee achter het huis is dat alle functies die we nodig hadden - veranda, carport en buitenberging - onder het dak zijn gevat. We hebben dus maar een klein stukje uit het terrein gesneden. Dat is het groendak geworden waar we onder wonen. Als de heide en het groen hieromheen wat meer begroeid zijn, lijkt dit huis op een tegel in de natuur die een stukje is opgelicht.”

,,Bij het concept van dit huis kozen we voor industrieel flexibel, demontabel bouwen. Ons huis bestaat uit een stalen skelet met hout ertussen en aluminium kozijnen. Alle binnenwanden zijn van hout, een paar zijn er gestuukt maar de meeste wanden zijn afgewerkt met beplating van onbehandeld multiplex. Dat kun je zo weer losmaken en eventueel hergebruiken. Warmte wekken we op met een warmtepomp en een zonnecollector. Goede isolatie, drievoudig glas en balansventilatie zorgen ervoor dat het huis heel weinig energie nodig heeft. Dit is een energieneutraal huis dat je met een extra collector energieleverend kunt maken, maar dat is alleen interessant als je ook een elektrische auto hebt. Anders geef je stroom terug aan je energiebedrijf en dat levert vrijwel niets op.”

Ontwerp
,,De ontwerpkant wordt bij het construeren van duurzame huizen vaak onderbelicht. We hebben een lesse-naardak gericht op het zuiden, omdat de zonnepanelen en de collector daar moesten komen. Je kunt ze ook schuin zetten op een plat dak, maar dat is erg onhandig. Veel mensen denken dat een groen dak heel duurzaam is, maar dat is niet zo. Door de dakbegroeiing staat het huis hier wel meer in contact met de natuur. Het is een lichte constructie van houten balken met een multiplex plaat erop met 20 centimeter isolatie. Daar ligt nog 20 centimeter substraat op voor de planten en dat geeft een massa die warmte nog verder zou kunnen bufferen, maar eigenlijk doet die isolatie al zoveel dat je binnen geen verschil merkt tussen of er een warmtebuffer tussen zit of niet.”

Carry Doorn: ,,Wij zijn aangesloten bij duurzamehuizenroute.nl en enkele keren per jaar worden er rondleidingen georganiseerd in de aangesloten huizen. Mensen die hier dan op bezoek komen, stellen altijd veel vragen over onze warmteterugwininstallatie. Ventilatieroosters kun je dan niet meer gebruiken. Ik wilde aanvankelijk ook liever de ramen open kunnen zetten in de winter, maar met dit ventilatiesysteem is het altijd fris in huis. En nu staat het raam wel gewoon open, omdat het in de zomer niet uitmaakt.”

Van Dijk: ,,Dit is zo’n comfortabel huis, als wij thuiskomen is het altijd 21 graden en behaaglijk. Dat komt ook doordat we op het zuiden die grote overstek hebben en veel drievoudig glas waardoor er ‘s zomers geen oververhitting ontstaat. En ‘s winters bij lage zon als het buiten -5 graden is, zie je de thermometer in de woonkamer zo naar 23 graden lopen. Aan de westkant zit nog een groot raam, dus daar kan ook veel zonnewarmte door naar binnen komen, en op de verdieping hebben we buitenlamellen om warmte buiten te houden of juist binnen te laten.”

,,Eigenlijk zou iedere architect eens zijn eigen woning moeten bouwen, want dan word je ineens geconfronteerd met de kant van de opdrachtgever. Als architect werk ik aan vijf tot tien particuliere woningen per jaar. Ik merk dat, in tegenstelling tot particuliere nieuwbouw, de vraag naar duurzame oplossingen voor bestaande woningen maar moeizaam op gang komt. Dat komt mede doordat er geen geïntegreerde oplossingen worden aangeboden. Het zijn allemaal delen van een verhaal, het gaat of om isoleren of om het vervangen van een installatie. Als je iets wilt weten over isolatiemateriaal, dan ken ik wel vijf specialisten die allemaal een volstrekt verschillend advies geven. En als je dat niet tegen elkaar weet af te wegen, wordt een beslissing nemen wel erg moeilijk.”

Volgorde
,,
Veel mensen die duurzaam willen bouwen, hebben vaak al een contract met een aannemer getekend en weten wat ze krijgen. Daarna gaan ze pas over duurzaamheid nadenken. Dat is niet de goede volgorde. Om een goede duurzame woning neer te zetten, hoef je niet zo veel nieuws te doen. Je moet alleen de juiste onderdelen vinden en die op een goede manier aan elkaar verbinden.”

,,Het is wel belangrijk om goede, op de consument gerichte, systemen te hebben. Wij hebben een warmtepomp die gekoppeld is aan een boilervat. Samen met de regeltechniek en de zonnecollector komen ze als een kant-en-klaarpakket van één fabrikant. En dat is wel zo prettig , want alles moet heel secuur op elkaar zijn afgestemd. Je haalt veel techniek in huis en dat kan ook makkelijk tot problemen leiden. De mate waarin het innovatief is, vind ik wel meevallen, want alle voorlopers hebben de experimentele fase al gehad. Dus je bent echt geen proefkonijn als je een duurzaam huis wilt bouwen.” 

Info
Wie plannen heeft om duurzaam te (ver)bouwen en nieuwsgierig is naar ervaringen van huiseigenaren die eerder met dit bijltje hebben gehakt, kan op de site duurzamehuizenroute.nl terecht. Daar kun je vragen stellen aan bewoners van duurzame huizen en twee keer per jaar worden er kijkdagen georganiseerd.

Bron: Ruud van Slooten, (02-08-18) 'Duurzaam bouwen: in contact met de natuur' via AD.nl

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >