Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2016, Steenbergen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

De woning is een combinatie van energieneutraal met passieve bouw als grondslag. Woning is gebouwd op comfort waarbij architectuur en vormgeving een belangrijke rol spelen zodat de ervaring van de ruimtes binnen belangrijker is dan de vierkante meters.

Constructief is de woning opgetrokken uit 140mm dragende porotherm wanden met 220mm pir isolatie. Kozijnen met triple glas. Kensa warmtepomp van 6kW voor verwarmen en koelen.

In de achtertuin ligt een 6m3 regenwatertank voor de toiletten in de woning, buitenkranen en beregening van de tuin. Na enkele jaren ervaring blijkt de beregening dermate veel water te gebruiken dat we veelal de watertank moeten bijvullen met kraanwater. Dit heeft als raar gevolg dat we kraanwater in de regentank stoppen om vervolgens met een pomp de wc's te vullen. Dit is niet bepaald milieuvriendelijk en wil ik gaan oplossen door in de aanvoer van de toiletten en extra kraan te plaatsen zodat we kunnen kiezen tussen direct kraanwater of regenwater.

Inmiddels wonen we een paar jaar in de woning. Het huis is bijna af met nog wat kleine dingen te doen. Vorig jaar zomer hebben we 2 zonnepanelen (voor warm water) van 2.5m2 per stuk op het dak tussen de pannen ingebouwd. Het systeem is inmiddels aangesloten maar 1 op 1 verschil in verbruik is niet meetbaar. Waarschijnlijk omdat op zonnige dagen ook de pv panelen veel opleveren waardoor het verschil gecombineerd niet meetbaar is. Door de hoeveelheid kalk in het leidingwater hadden we al snel besloten een waterontharder te plaatsen. Inmiddels hebben we een waterhardheid van dH 2 a 3. Waarbij we 200kg zout per jaar verbruiken. 

In de zomer met de hoge buitentemperaturen werd het binnen ook aardig warm voornamelijk door onze achtergevel waar door 27m2 glas in de ochtend al veel licht naar binnen komt en alles opwarmt. In de winter is dit perfect maar in de zomer is dat zonder screens wel erg veel. Daarom hebben we zowel boven als op de begane grond 2 screens gehangen van 5m lengte. Met de screens naar beneden is de warmte goed te regelen met een maximum van 25 graden op begane rond. Helaas met kleine kinderen is het blijkbaar niet te doen de schuifpui dicht te houden en de screens naar beneden waardoor warmte alsnog binnen komt wat voornamelijk te merken is op 1ste en de 2de verdieping. Tevens als het hoog zomer is staat de zon ook langdurig op de voorgevel waar we geen screens hebben! U kunt het raden, we zitten er aan te denken ook voor screens te nemen, hoewel ik ook aan het puzzelen ben om een airco (topkoeling) op het WTW systeem te fabriceren. Als extra heb ik op het WTW ventilatie systeem 2 kleppen in de kanalen (1 aanvoer en 1 afvoer) geplaatst en op de 2de verdieping in de nok extra afvoer ventielen. Met een druk op de knop worden de twee kleppen geactiveerd en sluiten de ventilatielucht (aanvoer en afvoer) af voor de begane grond hierdoor wordt er meer geventileerd op de eerste en tweede verdieping waardoor ik hoop dat de opwarming in de zomer zal afnemen. 

Natuurlijk zijn er nog genoeg klusjes te doen zoals het installeren van een elektrische doorstromer. De elektrische doorstromer kan als back-up gebruikt worden als de warmtepomp het begeeft maar heeft ook het voordeel het wachten op warm water aanzienlijk te verkorten. Het apparaat is nog niet geïnstalleerd echter kan deze op normale 3 fase 25amp slechts 5 liter water per minuten opwarmen (en doorlaten!) dus gaat deze voor de badkamer op de 2de verdieping gebruikt worden aangezien de badkamer op de eerste verdieping douchekoppen heeft welke meer water verbruiken .

Iedere week hou ik ook trouw bij wat we aan water en elektriciteit kwijt zijn of binnen halen, de binnentemperatuur is minimaal 22 graden. Afgelopen winter de elektrische vloerverwarming in de badkamer getest wat resulteerde in een weekverbruik van 324kWh! Qua stroomverbruik spelen we redelijk goed met een jaarlijks verbruik tussen 1000 en 2000 kWh. Op de garage is nog plaatst voor minimaal 16 pv panelen waardoor dit verbruik makkelijk te compenseren is.

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Energieleverende woning, Aanbouw, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Gebruikte materialen, Overige bouwmaterialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Elektrische vloerverwarming, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Centrale balansventilatie, Ventilatieroosters, Grondbuis (ventilatie), CO2-sensor (ventilatie), Actieve zonwering, Regenwater hergebruik

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Laat je goed informeren door personen welke geen belang hebben bij jullie woning!

Toekomstplannen

Plaatsen van zonnepanelen voor boilervat eventueel in combinatie met een doorstroomboiler. Buitenzonwering plaatsen mocht dat nodig zijn.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud