Vrijstaande woning - 2017, de Wijk

Vrijstaande woning - 2017, de Wijk

Woning
Drievoudig glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Vrijwel alle kozijnen worden met extra goed geïsoleerd triple glas uitgevoerd. Het glas heeft hiernaast extra zondoorlatende eigenschappen (g-waarde van 0,61) om zo in de koude seizoenen de warmte van de zon te 'oogsten'. De glasfabrikanten moest hier even aan wennen, ondanks de vraag zontoelatend glas te offreren kwamen ze toch aan met zonwerend glas... In de zomer zorgt het overstek ervoor dat de krachtige zon geweerd wordt.,
Hout
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
In oktober zijn de bouwers begonnen met het timmeren van het houten skelet. In tegenstelling tot wat er veel gebeurt bij houtskeletbouw is dit niet als geprefabriceerde onderdelen vanuit de fabriek neergezet maar volledig in het werk getimmerd. De belangrijkste reden om dit te doen was de planning en de lange levertijden van prefab elementen.
Passieve zonwering
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Voor het dak hebben we gekozen voor grote overstekken om de hoge zon in de zomer te weren maar de lager staande zon in de overige seizoenen toe te laten.
Kierdichting
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Voor de woning hebben we een luchtdichting voorgeschreven op passiefhuisniveau. Dit betekende in de praktijk dat alle naden tussen aangrenzende platen en alle aansluitingen met de kozijnen door de aannemer zijn afgetaped met speciaal hiervoor ontwikkelde tapes (Siga tape).
Spouwisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Als isolatie zijn cellulose (gerecycled en behandeld krantenpapier) en houtvezelplaat gebruikt. Beide materialen zijn onaantrekkelijk voor ongedierte.
Ervaringen
Wij kiezen voor dampopen bouwen omdat wij denken dat dit een minder kwetsbaar principe is (geen folies, niet per se een 'leidingspouw' voor de elektra aan de binnenzijde nodig, wat scheelt in de kosten) en omdat wij er zeker van willen zijn dat het leefvocht in de woning ook op een natuurlijke wijze afgevoerd kan worden. En bovendien omdat wij bij de bijbehorende natuurlijke bouwmaterialen het juiste gevoel hebben!
  • Zongerichte Schuurwoning

  • Houtskelet tijdens bouw

  • Details

  • Zuidgevel

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >