Vrijstaande woning - 2020, Amersfoort
Omschrijving
We houden tijdens de Duurzame Huizen Route een workshop voor mensen die zelf een passiefhuis willen gaan bouwen of hun woning grootschalig duurzaam willen renoveren.
Als u een e-mail stuurt aan info@thelakehouse.one krijgt van ons een inventariserende vragenlijst. Op basis hiervan maken een keuze met wie we de workshop houden.
De inschrijving en toelating wordt pas definitief als dit door ons via e-mail toegezegd is.
Algemene rondleidingen vinden door het jaar heen plaats. Heeft u belangstelling hiervoor, laat dit dan weten op info@thelakehouse.one. Geef hierbij uw motivatie aan ons door. Zodra we voldoende aanmeldingen hebben organiseren we een bijeenkomst.
Voor groepen van bijvoorbeeld (internationale) bouwkunde studenten zijn er tevens mogelijkheden. Stuur een e-mail naar ons op bovenstaand e-mailadres.
The Lake House - Architectonisch passiefhuis, ontworpen en gebouwd door de bewoners. Zij ontwerpen en adviseren anderen die zelf duurzaam willen (ver)bouwen en een kavel of een (grootschalig) te renoveren woning hebben.
Energieleverend passiefhuis, prijswinnaar Amersfoort Duurzame Stad, oost/westligging, all-electric, eerste energieleverende woning van Amersfoort.
Kenmerken
Bouwjaar: 2020
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Plusenergiewoning,
Passiefhuis,
Huis met eco-materialen,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Bouwkundig/architectonisch en installatietechnisch ontwerp, Passiefhuisdetaillering, E- en W-installatie, Advisering nieuwbouw en bestaande (villa) bouw, Bouwbegeleiding
Toegepaste maatregelen
Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Energieleverende woning, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Waterbesparing overig, Passieve zonwering, Luiken, Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Buffervat, Vloerverwarming, Hotfill, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Domotica, Inregelen cv-installatie, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Meubels, Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Vogelbehuizing, Groene energie, Overige bouwmaterialen, Hergebruik, Kierdichting, CO2-sensor (ventilatie), Energielabel, Gebruikte materialen, Temperatuurregeling per vertrek, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Isolerende kozijnen, Levensloopbestendig, Ontwerpmaatregelen
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Rc vloeren = 8 Rc wanden = 10 Rc dak = 12+
Beschrijving energievoorziening van de woning
1e: vergaande energiebesparing en warmteterugwinning 2e: zonnepanelen en grondgebonden warmtepomp
Hoe is de ventilatie geregeld?
De ventilatie is door onszelf berekend en gedimensioneerd op basis van comfort: niet-voelbare luchtstroming en ultra stil.
Adviezen
De eigenaren geven advies over duurzaam (ver)bouwen naar passiefhuisniveau
Ervaringen
Eigenaren hebben het passiefhuis ontworpen en gedetailleerd; Eigenaren hebben E- en W-installatie ontworpen;
Toekomstplannen
De bouw van The Lake House vindt tot begin 2021 plaats. Architectonisch ontwerp, advisering, bouwbegeleiding, bouwcoördinatie passiefhuisbouw. www.thelakehouse.one
Beschreven maatregelen
Interviews
Duurzaam bouwen: ‘Passiefhuis’ ook om van te leren
De verduurzaming van woningen krijgt meer prioriteit van de overheid en sinds en sinds 1 juli moet er ook nog gasloos worden gebouwd. Wat betekent dit in de praktijk? In Amersfoort zijn al enkele huishoudens die ervaring hebben opgedaan met het bouwen van een duurzaam of zelfs energieneutraal of energieleverend huis. En dat kun je op verschillende manieren aanpakken, zo blijkt uit drie bouwverhalen. Vandaag de derde en laatste aflevering.
Gerard Mollink (l) en Erik Terstappen. © David Pronk
Gerard Mollink en Erik Terstappen begonnen in februari 2017 met de eerste bouwactiviteiten op een van de eilandkavels aan De Zwarte Zee in Vathorst. Inmiddels zitten ze in de afbouwfase van wat The Lake House is gaan heten. Voor beide eigenaren niet alleen een bouwproject, maar ook een zelfstudieproject.
Erik Terstappen: ,,Ons aanvankelijke idee was een huis te creëren dat je eigenlijk pas over tien jaar zou kunnen bouwen. Welke eisen zou je daaraan stellen? Om hier meer over te weten te komen, moesten we naar Duitsland. Daar zijn ze veel verder in duurzaam bouwen. Via internet en allerlei conferenties over duurzaamheid en ‘passiefbouw’ hebben we veel kennis opgedaan. Bij passiefbouw draait het om het zo veel mogelijk binnenhalen van zonnewarmte door glas. En die vasthouden, zodat je zonder verdere hulpmiddelen het hele jaar door zonder verwarming kan. In de winter kan dat lastig zijn, maar dan kun je een warmtepomp of combiketel gebruiken. Zolang je maar op 15 kWh per vierkante meter per jaar uitkomt: de energie die je nodig hebt om een passiefhuis te verwarmen en te koelen. Weinig, als je bedenkt dat 10 kWh gelijk staat aan ’n kubieke meter gas.”
Luchtdicht
Gerard Mollink: ,,Om die warmte vast te houden, maak je het huis zo luchtdicht mogelijk. Al je ventilatie kun je via de warmtewisselaar laten gaan. Dat is belangrijk, want daarmee kun je in de winter de warmte weer terugwinnen. De warmte die onze warmtepomp opvangt uit de bodem gebruiken we voor de verwarming. En via het drievoudig glas vang je de warmte van de zon. Alleen moet je wel oppassen dat het geen broeikas wordt, wanneer je zoveel glas in je huis hebt. De zonnepanelen wekken meer energie op dan we gebruiken, dus dit huis is niet energieneutraal, het levert zelfs energie op.’’
Ze hebben volgens Verstappen wel rekening gehouden met de omgeving. ,,Bij een passiefhuis zit het glas normaal gesproken aan de zuidkant. Maar omdat hier het uitzicht mooier is aan de oost- en westzijde, hebben we het glas daar laten plaatsen. Je hebt dan ook eerder en later warmte en licht. In Duitsland worden passiefhuizen veel compacter gebouwd, met 80 tot 90 procent van het glas aan de zuidkant. Volgens dat traditionele concept zijn er daar al 30.000 tot 40.000 gebouwd. In Scandinavië, de Alpenlanden, Engeland en België staan ook al veel passiefhuizen.”
Zelf ontworpen
Erik Terstappen: ,,We hebben eigenlijk alles zelf ontworpen en werkten samen met twee bouwkundig tekenaars en een constructeur, maar zonder architect. Een aannemer die bekend was met passiefbouw konden we echter niet vinden. We zijn toen in zee gegaan met een meewerkend voorman, die van dit project wilde leren. Hij zag dat dit iets nieuws was waar hij in de toekomst profijt van kon hebben. Dat geldt trouwens ook voor alle andere bouwvakkers. Maar wij leerden ook van hen.”
Gerard Mollink: ,,Om een huis als dit te bouwen heb je wel veel afwijkende materialen nodig. Daar is de traditionele bouwwereld nog niet erg op ingesteld. Je krijgt te maken met standaard denk- en werkwijzen, maar niets is standaard bij het bouwen van een passiefhuis. We overlegden werkelijk over alles. Er waren veel uitdagingen en dan is het de kunst om met elkaar in contact te blijven. Wat veel tijd kostte was dat we alle kennis over de bouw van dit huis moesten opzoeken. Nu zie ik dat als een geschenk, maar wij moesten echt het wiel opnieuw uitvinden.”
Basiseisen
Erik Terstappen: ,,Door van tevoren analyses te maken van de elementen waaraan ons huis moest voldoen, kwamen we bij een aantal basiseisen uit. Zo namen we een modulerende warmtepomp die op verschillende toerentallen kan draaien, waardoor hij kan meebewegen met de warmtebehoefte van het huis. Je moet voor zo’n warmtepomp een flinke en goed geïsoleerde ruimte reserveren, want hij maakt een geluid als een grote koelkast. Dat wil je niet horen in je huis, zeker niet met drievoudig glas. Dit huis is superstil. Dan moet je zorgen voor stille luchtcirculatie en andere geluidloze apparatuur.”
Gerard Mollink: ,,We winnen ook warmte terug uit douchewater via een warmteterugwininstallatie en beschikken over domotica waarmee je bijvoorbeeld de stand van de zonwering regelt naar gelang de zonrichting. Ook de isolatiematerialen zijn heel secuur aangebracht en afgedicht. Dit huis is 85 procent energiezuiniger dan de huidige nieuwbouwstandaard. Bij passiefbouw moet je heel precies werken. Dat is echt nodig, wil je het helemaal goed krijgen.”
Financiële uitdaging
Erik Terstappen: ,,Het bouwen in eigen beheer is financieel nog een hele uitdaging gebleken. Door alle milieumaatregelen die we wilden doorvoeren, werd de taxatie voor de hypotheek een probleem. Het zijn natuurlijk voorinvesteringen die je in de loop van 30 jaar hoopt terug te verdienen, maar dat milieuplaatje is een heel onzeker verhaal want je weet niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. In een businesscase kon ik rekenkundig aantonen wat al die investeringen waard waren op de lange termijn. Toen pas was de taxateur bereid om daarin mee te gaan.”
Gerard Mollink: ,,Wij willen onze opgedane kennis graag delen en hier een kenniscentrum zijn voor mensen die ook plannen hebben om een duurzaam huis te bouwen of te verbouwen. We hebben een ruimte om lezingen te organiseren over passiefbouw, maar ook voor kamerconcerten en om kunst te exposeren. Zie dit huis als een Tesla. Wat de Tesla doet voor elektrisch autorijden willen wij graag met The Lake House doen voor duurzaam wonen.”
Bron: Ruud van Slooten, (03-08-18) 'Duurzaam bouwen: ‘Passiefhuis’ ook om van te leren' via AD.nl