Toekomst voor een karakteristieke woonboerderij

Wouter en Marian de Noo maken oude woonboerderij duurzaam & energiezuinig

Een weggetje kronkelt door het Drentse landschap. Perenbomen begeleiden het pad langs verschillende boerderijen. Elke passerende boerderij ziet er prachtig uit. De ene voorgevel nog mooier dan de ander. Eén van deze woonboerderijen staat momenteel in de steigers. De eigenaren Wouter en Marian de Noo verbouwen en renoveren eigenhandig hun woning. Ze willen het wooncomfort vergroten met behoud van de authentieke elementen. Maar de grootste uitdaging zit in het duurzaam en energiezuinig maken van het pand. Hoe maak je een woonboerderij toekomstbestendig? Wouter en Marian vertellen graag meer over hun ervaringen.

Ik vertrek
Wouter en Marian droomden al langere tijd van het wonen op een boerderij. Rondom hun woonplaats Montfoort was dit een lastig te realiseren wens. Hun zoekgebied naar het perfecte landelijke woonhuis breidde zich steeds verder uit, tot hun oog viel op een woonboerderij uit 1850, in Drenthe. Vier jaar geleden nam het gezin haar intrek in deze woning. Een grote stap voor het gezin. ‘Ik Vertrek naar het binnenland’ noemt Wouter het gekscherend. Inmiddels zijn Wouter, Marian en hun drie dochters van negen, veertien en zestien jaar gewend aan de nieuwe, landelijke leefomgeving. Toch is de droom nog niet helemaal verwezenlijkt. Na twee jaar in het huis te hebben gewoond startte in april 2016 de verbouwing. Dit project is nog in volle gang.

Authentiek blijven
Van oorsprong was de woning opgedeeld in twee delen. Het voorste gedeelte betrof het woonhuis, met een bedstee wand, en besloeg een kwart van het geheel. Daarachter de stal waar de koeien verbleven. Inmiddels zijn beide gedeelten samengevoegd en beslaat de woning een riante oppervlakte van 25 bij 11 meter. Om een comfortabel en duurzaam huis te creëren moesten zowel de binnen- als buitenschil van de woning volledig worden vernieuwd. Voor advies hebben ze de hulp ingeschakeld van een ervaren architect en de monumentenwacht, die een inspectie hebben uitgevoerd. De oude balkenconstructie heeft een zichtbare plek gekregen in de nieuwe ontwerp. ‘Het behoud van de authentiek elementen is erg belangrijk voor ons’ vertelt Marian. Tijdens het strippen zijn veel oude elementen aan het licht gekomen; er kwamen oude vensterbanken, een schouw en originele deurkozijnen tevoorschijn. In de aardappelkelder werden tegels gevonden die, na een stevige poetsbeurt, gebruikt zijn voor het betegelen van het toilet. ‘Het zijn de kleine dingen die je verrassen en je blij maken’ aldus Wouter.

Duurzaam streven
Momenteel restaureert het echtpaar de ingezwenkte lijstgevel en de raamkozijnen aan de voorzijde van het huis. Hiervoor wordt lijnolieverf gebruikt, als duurzame variant. Het illustreert de wijze waarop Wouter en Marian te werk gaan. De karakteristieke uitstraling wordt zoveel mogelijk behouden en daaraan worden nieuwe, duurzame maatregelen toegevoegd. Zo wordt er leemstuc gebruikt, niet enkel voor een mooie uitstraling, maar ook omdat het een natuurlijk materiaal is dat ademt. Daarnaast wordt er dampopen geïsoleerd, zonder gebruik te maken van glas- of steenwol.

Sinds januari van dit jaar is de aardwarmtepomp in werking gesteld. Deze kan de woning verwarmen en verkoelen. Wouter: ‘In de koude eerste maanden van dit jaar was de woning behaaglijk warm. In de zomermaanden zorgt de pomp voor verkoeling, maar deze functie moet nog iets beter worden afgesteld.’ De warmtepomp is naar schatting in 30 jaar terugverdiend, afhankelijk van de gasprijsstijging in de toekomst. ‘Veel mensen die onze woning komen bezoeken zijn vooral geïnteresseerd in het terugverdienmodel van de warmtepomp’ valt Wouter op. ‘We moeten ons echter realiseren dat we nu écht van het gas af moeten. Er staat een investering tegenover om dit te realiseren’.

Goed voorbeeld doet volgen
Familie de Noo heeft veel informatie moeten inwinnen over de verduurzaming van hun woning. ‘Onze architect en een lokale schilder hebben ons goed geholpen bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast heb ik internet moeten afstruinen voor waardevolle adviezen over bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke materialen en dampopen isoleren’ geeft Wouter aan. Hij heeft in de loop van de tijd zoveel kennis opgedaan, dat hij zichzelf inmiddels een specialist mag noemen. ‘Nederlandse bouwmarkten hebben nog veel te weinig duurzame materialen en ook de aannemerij is te traditioneel.  Hierdoor vergt het erg veel zoekwerk.’ Dat moet anders, meent Wouter. ‘Ik had veel behoefte aan een adviseur, die mij een totaalplaatje kon schetsen, zonder daar direct duizenden euro’s aan uit te hoeven geven.’ Kennissen en vrienden komen nu naar Wouter voor advies. ‘Ik help graag anderen, maar ik ben geen adviseur’ zegt Wouter stellig.

‘Duurzaam bouwen staat in de kinderschoenen, het is soms echt nog pionieren.’ 

Wouter en Marian delen hun kennis en ervaringen met anderen via de Nationale Duurzame Huizen Route. Ze stellen hun huis open voor bezoekers tijdens de huizen route in november. Dit jaar vindt deze plaats op 3 & 10 november. Afgelopen voorjaar hebben zij ook een verdiepende excursie, een zogenaamde thematour, gehouden over duurzaam isoleren. ‘Duurzaam bouwen staat in de kinderschoenen, het is soms echt nog pionieren.’ Geeft Wouter aan. ‘Daarom is het goed om je verhaal te vertellen aan anderen, zodat het beter onder de aandacht komt. Voor onszelf is het ook altijd een verrijking om anderen op bezoek te krijgen en hun plannen te horen.’

Terugblik
‘Ga in zee met een aannemer en een architect die gevoel hebben bij duurzaam bouwen.’, wil Wouter als tip meegeven aan huiseigenaren met duurzame plannen. ‘Door samen met hun goede voorbereidingen te treffen, voorkom je onaangename verrassingen.’ Wouter en Marian hebben de woning eerst een tijd bewoond, voordat ze begonnen met de verbouwing. ‘Als je die mogelijkheid ook hebt… doen! Je merkt vanuit de woonervaring wat je belangrijk vindt en dit kun je meenemen in de verbouwingsplannen.’

De verbouwing is een grotere klus gebleken dan van te voren gedacht. ‘Maar als ik met een kopje koffie in de tuin naar het pand kijk, ben ik een tevreden mens’ vertelt Marian. Wouter vult aan: ‘Als we van te voren geweten hadden wat wij op hals hebben gehaald, zouden we hier niet aan zijn begonnen. Maar ik ben er van overtuigd dat we over vijf jaar dolblij zijn met het eindresultaat’. De verbouwing is nog lang niet klaar. Uiteindelijk moeten er nog zonnepanelen op de schuur komen, worden er extra kamers gebouwd en zal het achterste gedeelte van de oorspronkelijke stal verhuurd worden als appartement. Maar over twee maanden verwacht de familie de Noo het pand wel weer te bewonen. Marian: ‘Dan begint het échte genieten, van elkaar en van het huis.’


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van familie de Noo >
Bekijk de pagina van Drenthe >