Energie besparen als hobby

Pascal Saul doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Interview – Samen met zijn vriendin woont Pascal Saul in een tussenwoning in Arnhem. In 2013 kocht hij de woning in de wijk Rijkerswoerd-West en heeft deze nu volledig gerenoveerd en verbeterd. Er waren al een aantal energiebesparende maatregelen aanwezig vanuit de bouw destijds, maar inmiddels woont Pascal geheel gasloos en wekt hij zijn energie zelf op. ‘Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portemonnee’. De ervaring die hij heeft opgedaan met duurzaam renoveren deelt Pascal Saul graag met anderen. Daarom doet hij mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

Door een vriend raakte Pascal enthousiast over zonnepanelen. Hij nodigde verschillende adviseurs uit, maar zijn woning bleek achteraf ongeschikt voor zonnepanelen. ‘Mijn dakconstructie kon het gewicht van de mogelijke zonnepanelen en ballast niet aan en er was kans dat het dak zou instorten, zei de leverancier van de betonnen dakplaten’. Toen de verbouwing achter de rug was, ging Pascal een jaar later opnieuw de markt bekijken. ‘Inmiddels was er een gerenommeerde leverancier op de markt met een revolutionair lichtgewichtsysteem voor zonnepanelen.’ De opluchting was groot! ‘De zonnepanelen kwamen er. En ook nog in oost-westopstelling waardoor er in mijn situatie ruimte was voor nog meer panelen’. Inmiddels pronken er op het dak van de woning en schuur 20 dunne film zonnepanelen.

“Ik zie het als een investering die goed is voor het milieu en voor mijn portomonnee”
aldus Pascal Saul

Gasloos wonen
De volgende stap was een warmtepomp omdat de overheid een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar stelde en er een kleine opwekkingsoverschot was ontstaan. Hierdoor kon de nog zeer recente cv-ketel de deur weer uit. De lucht-water-warmtepomp kan het huis verwarmen en koelen. Doordat er al elektrisch gekookt werd, is er geen gasverbruik meer. Met daar bovenop nog een kleine investering in winddelen heeft Pascal nagenoeg geen energierekening meer. Het installeren en uitzoeken van de genomen stappen heeft Pascal vooral zelf gedaan, hiermee zijn de investeringen rond de 8 jaar terugverdiend mits er geen onvoorziene omstandigheden zich voordoen.  

Meten is weten
Het elektriciteitsverbruik wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. ‘Door de warmtepomp en het bijbehoren CV circuit op een juiste manier af te stellen, bespaar ik weer energie!’ Daarnaast bespaart Pascal in huis ook energie met een pompschakelaar voor de vloerverwarming en DBE’s in de radiatoren, met energiezuinige apparaten en het vervangen van de verlichting met led. Het is dan ook echt een hobby om het energieverbruik te monitoren en te verlagen waar mogelijk, want ‘meten is weten,’ reageert Pascal gedreven.

Toekomstplannen
Het volgende project is het integreren van de techniek in huis door middel van domotica. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos.’ vertelt Pascal. ‘Bijvoorbeeld als de zon onder gaat, gaan de lampen achter de bank aan, maar je kunt ook de luchtvochtigheid in de douche meten zodat het ventilatiesysteem weet wanneer hij een standje hoger moet.’ Met een smartphone kan hij ook alle gegevens van zijn warmtepomp, zonnepanelen en luchtvochtigheid inzien. ‘Het is allemaal wat technisch, maar hier ligt ook mijn interesse,’ geeft hij lachend toe. ‘Wat ik nog wens voor de toekomst? Dat is misschien een elektrische auto, deze staat nog op mijn wensenlijst.’

Advies
Pascal heeft veel informatie op internet en technische forums gevonden. ‘Hoe meer je over duurzaamheid en energie besparen leest, hoe meer je er in gaat geloven.’ Wie ook in de slag wil gaan in zijn huis adviseert Pascal: ‘Kijk goed rond wat er allemaal mogelijk is, verdiep je in de materie en houd ook rekening met installaties die je wellicht op een later moment nog gaat aansluiten’.
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Pascal Saul >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud