Ons huis zonder verwarming en koeling: we genieten nu al

Blog door de familie Straat, 04 oktober 2019

Eerder heb ik al een aantal blogs geschreven over de energiepositieve woning die wij hebben laten bouwen. In de eerdere blogs heb je gelezen over het ontwerp en de bouw. Onze woning is een voorbeeld van hoe het nieuwe wonen wat ons betreft moet zijn: een woning waar je energie van krijgt. Een zuinige, energiepositieve woning met een goed comfort. Wij gaan, door het bouwen van onze droom, laten zien dat dat kan!

Ondertussen zijn wij iets meer dan een maand geleden in de woning gaan wonen en mogen we het nu ons thuis noemen. We hebben er lang naar uitgekeken en met veel zweet en af en toe een traan naar toe gewerkt. Onze architect wees ons er eens op dat het een feest moet zijn en blijven en dat hebben we er van kunnen maken. Af en toe waren het best spannende momenten, maar in totaal toch een leuk avontuur!

Maar goed, gaat de woning zich nu zo gedragen als dat we hadden bedacht? Is het binnenklimaat goed in de winter én blijft het ook goed in de zomer? Wie mijn eerdere blogs gelezen heeft, weet dat ik mij meer zorgen maak over de zomer dan over de winter. Gelukkig kunnen we dat ondertussen al goed testen: terwijl ik dit schrijf, 18 juni, heeft de thermometer buiten 32 graden aangetikt en is het al een paar dagen aan de warme kant. Hoewel je ziet dat de woning zich meer en meer opwarmt, is de binnentemperatuur binnen op 26 graden blijven steken. En dat terwijl de woning nog steeds zijn winterjas (super isolatie) aan heeft en er geen koeling is!

Dus nog steeds een goed binnenklimaat zonder koeling!

Om het binnenklimaat goed te houden hebben we een ingenieuze verdedigingsstrategie. Immers we weren ons tegen de warmte, dat doen we in een aantal stappen:

 • Zonwering naar beneden
  Op basis van de weersvoorspelling (UV-factor en maximum temperatuur) van de komende dag wordt bepaald of de buitenzonwering naar beneden moeten. Dit zorgt ervoor dat de zonwering op de oost-gevel al bij zonsopkomst (vandaag om 5:17) sluiten. De zonwering op zuid en west sluiten ieder op het moment dat de zon op die gevel komt. Ook worden de zonweringen geopend als de zon van die gevel verdwijnt zodat er ook voor het comfort altijd een gevel is waar je ongehinderd naar buiten kunt kijken. Overigens zijn deze zonweringen ook semi transparant, wat zorgt dat je ook met een gesloten zonwering contact houdt met buiten.
   
 • Altijd blijven ventileren
  Hoewel alle ramen dicht zitten, blijft de woning geventileerd via het gebalanceerde ventilatiesysteem met een warmte-terugwin-unit. In deze situatie zorgt de warmtewisselaar voor het behoud van de koelte binnen!
   
 • In de nacht flink koelen
  Het fijne aan ons klimaat is dat het ook in de zomer in de nacht weer lekker koel is en deze koelte kunnen wij goed gebruiken. Daarom ventileren we onze woning in de zomernachten. In dat geval gaan de automatische dakramen van VELUX wagenwijd open. Dit combineren we met ventilatiekleppen in de gevel die tegelijkertijd openen. Dit zorgt voor een aangename bries door de woning, waardoor de binnentemperatuur in een nacht weer goed kan teruglopen. Zo zijn we weer klaar voor de warmere dag die komen gaat.
   

Goed geregeld

Nu zou je kunnen denken dat we er maar druk mee zijn iedere keer zonwering, dakramen en ventilatiekleppen te openen en weer te sluiten. Niets is minder waar!

We hebben bij onze woning gekozen voor het draadloze regelsysteem van “Klik aan Klik uit” die zowel de verlichting, zonwering, ventilatiekleppen én ook de dakramen bedient. Hierdoor wordt alles vanuit één centraal punt aangestuurd. Voor de echte kenners: De extra informatie over de weersvoorspelling komt beschikbaar via de app van Olisto.

Overigens ook als we weg gaan durven we de dakramen gerust open te laten, de regensensoren in het raam grijpen bij de eerste regendrup gelijk in en sluiten dan de ramen. Hoe fijn is dat!

 Lekker binnen én lekker in de portemonnee

Alhoewel mijn motivatie ideologisch is: Een energiezuinige woning zonder (basis)verwarming en koeling, toch ook nog even een eerste samenvatting van de energiebalans en de financiën. Immers voor anderen dus ook een belangrijk onderdeel. Mei was de eerste volledige maand dat wij hier woonden. In die maand hebben we zo’n 1.000 kWh opgewekt met de zonnepanelen Daarvan is 320 kWh naar de woning gegaan, 380 kWh voor onze elektrische auto en we hielden 300 kWh over. Onze energieleverancier gaf aan al 43 euro terug te storten voor de teruggeleverde stroom. Voor het laden van de auto ontvingen we een vergoeding van 64 euro voor het bijladen van de auto. Naast dat we dus géén energierekening hebben, hebben we de eerste 107 euro dus al weer contant kunnen maken!

Blijf op de hoogte hoe wij het ervaren

We willen met de bouw van ons huis laten zien dat een energiepositieve woning meer oplevert dan het kost.

Ben je benieuwd of onze droom werkelijkheid wordt en of het echt lekker toeven wordt? Wordt de woning inderdaad zo zuinig dat er energie over blijft? De komende maanden zal ik tijdens de bouw van onze woning je via deze blog op de hoogte houden!

> Ondertussen heb ik al een volgende blog geschreven. Daar kom je via deze link > 

Zie ook mijn profiel:

Joost Straat, Veenendaal, Juni 2019

Bekijk de woning voor meer informatie

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud