“Zo laag als nu was de energierekening nog nooit.”

Ervaringsverhaal Govert van der Boom: "De investering was het zeker waard. We wonen ruim 35 jaar in dit huis, maar zo laag als nu was de energierekening nog nooit!"

Interview – Op een duurzaamheidsmarkt in het Stadhuis van Harderwijk raakte Govert van der Boom enthousiast over HR++-glas. Kort daarna wist hij dertien buren te overtuigen om gezamenlijk hun dubbelglas te vervangen.

De aanwezigheid van een vriend als ervaringsdeskundige op een duurzaamheidmarkt in 2015 in Harderwijk was de aanleiding voor Van der Boom om daar eens te gaan kijken. Hij raakte in gesprek met een glasbedrijf over HR++-glas. De informatie in combinatie met een subsidie maakte het aantrekkelijk om deze maatregel te nemen. Zijn aanstekelijke enthousiasme zorgde ervoor dat er gezamenlijk met 13 buren ingekocht werd.

Intussen is het HR++-glas geplaatst. Volgens van der Boom is het verschil goed te merken. Het vorige glas zorgde toch nog voor koudeval, dat is nu weg. Ook waren de nieuwe ruiten een keer beslagen. Zijn vrouw vertelt: “Een buurvrouw vroeg of het vervangen van het glas wel goed was gegaan. Wat bleek, de ramen waren aan de buitenkant beslagen!” Het bewijs dat HR++-glas erg goed isoleert.
Echtpaar Van der Boom is heel tevreden over de maatregelen. Na de vervanging van het glas, besloten ze nog meer te besparen. Alle schemer(spaar)lampen in de kamer werden ledlampen, en ze breidden het aantal zonnepanelen uit. “De investering was het zeker waard. We wonen ruim 35 jaar in dit huis, maar zo laag als nu was de energierekening nog nooit” vertelt Govert. Lachend voegt hij toe dat energiebesparing voor hem een sport is geworden. “Mijn motto is: het gaat niet om wat het kost, maar wat het meer oplevert dan het kost!” aldus Govert van der Boom.


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van familie Van der Boom >
Bekijk de pagina van gemeente Harderwijk > 

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud