Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1929, Amersfoort



Omschrijving

Jaren '30-huis dat via een forse verbouwing aardgasvrij is gemaakt. Grootste ingrepen zijn bodemwarmtepomp, geïsoleerd dak, extra zonnepanelen, luchtdicht en een groendak.

Bekijk ook de film die de gemeente heeft gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=5zU96Qy-OmU

Ik heb zelf ook een blog bijgehouden: https://selinawoontaardgasvrij.blogspot.com/

Kenmerken

Bouwjaar: 1925
Energielabel: A++++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Nul-op-de-meter woning, Aanbouw, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Vegetatiedak (groendak), Dakisolatie buitenkant, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Wandisolatie buiten, Vloerisolatie bij bouw, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Kierdichting, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Warmtepompboiler, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De spouwmuur van deze woning is al lang geleden geïsoleerd met spouwmuurisolatie, via verlijmde korrels. Het dak is totaal vernieuwd met 9 cm isolatie en nieuwe dakpannen, waarbij alle kieren ook aangepakt zijn. Aan de achterzijde is er uitgebouwd en deze uitbouw heeft een isolatie volgens de wettelijke voorwaarden. De voordeur is energiezuinig. De brievenbus hangt aan de buitenzijde.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt verwarmd door middel van een bodemwarmtepomp. De warmte wordt van 130 meter diep gehaald. De afgifte gebeurt via vloerverwarming op de begane grond en op de slaapkamers staat een LTV radiator (met ventilatoren). De bodemwarmtepomp verzorgt ook het douchewater via een boiler. Extra aan toegevoegd om langer te kunnen douchen, is een douche-wtw. Verder koelt de bodemwarmtepomp in de zomer. Er liggen nu 22 zonnepanelen op mijn woning.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische ventilatie met WTW in de woonkamer Natuurlijke ventilatie op de twee slaapkamers. Gecombineerde ventilatie op de zolderkamer.

Adviezen

Kijk goed rond voor je begint. Vaar niet alleen op je aannemer, maar vraag hem dingen uit te zoeken. Luister naar andere ervaren bewoners en doe daar je voordeel mee. Het isoleren van het dak is volgens mij de meest impactvolle maatregel geweest, waardoor uiteindelijk de warmtepomp het goed doet. Warmtepompen zijn inmiddels een goede manier om je huis te verwarmen, wachten hoeft echt niet. Vergeet je (tochtende) voordeur niet.

Ervaringen

Ik heb heel lang gezocht naar de allerbeste oplossingen (overigens niet de beste merken) en met veel mensen overlegd. Ik heb contact gezocht met het lokale energieloket. Ik ben uiteindelijk in zee gegaan met een ervaren aannemer, waarbij we een jaar met een open boekhouding hebben gewerkt en stapsgewijs het plan beter hebben gemaakt. Lastig was overigens de bouwvergunning voor de voorzijde, i.v.m. het ophogen van het dak door de isolatie. Dat heeft tot vertraging geleid. Ik ben zeer te spreken over de aannemer en de installateur die samen mijn huis hebben verbouwd. Er is op hoog niveau afgewerkt, waardoor mijn begane grond eruit ziet als een nieuwbouwwoning. Ik kijk uit naar een koude winter, want die ervaring heb ik nog niet. De koeling in de zomer doet het goed. Het is aangenaam beneden, mits de ramen en deuren dicht zijn. Op zolder blijft het warm, als het buiten boven de 25 graden is.

Toekomstplannen

Alleen maar vertellen! Wie weet ooit een elektrische auto.



Beschreven maatregelen
Interviews

Duurzame woning Amersfoort
Huiseigenaar Selina Roskam: “Ik heb alles gedaan wat kon, om mijn steentje bij te dragen aan een betere toekomst”

Blog geschreven door Selina Roskam.

“De dag na de herfstvakantie namen de bouwvakkers mijn huis over, nu bijna een jaar geleden. Daar aan vooraf gingen vele weken en maanden van uitpluizen, doorvragen en volhouden. Het was de tijd dat ik me niet met een kluitje in het riet liet sturen bij “het kan niet”. Ook de tijd dat ik de aannemer in vertrouwen nam, vertrouwen op zijn ervaring, dat we toonden door met een open begroting te werken, die aan het einde 18 pagina’s telde. En dat ik naar de bank ging om mijn hypotheek te verhogen, en zelfs een paar uren meer ben gaan werken om de hypotheek rond te krijgen.

Lees verder>

 

In een film, gemaakt door gemeente Amersfoort, laat de huiseigenaar zien hoe zij haar woning verduurzaamde: 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud