Locatie

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1972, Eelde

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Gasvrije, volledig geisoleerde jaren 70 woning met WTW-ventilatie en warmtepomp


 

Kenmerken

Bouwjaar: 1972
Energielabel:
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Centrale balansventilatie, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Inregelen cv-installatie, Drievoudig glas, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Led lampen, CO2-sensor (ventilatie), Na-isolatie kruipruimte/kelder, Passieve zonwering, Zonnepanelen (PV)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Na-isolatie spouwmuur (5.5 cm EPS-korrels) - dak binnen (15 cm glaswol) - vloer (6 cm PUR-schuim) - Drielaags glas met kunststof kozijnen - Zonwering buiten (screens, tegen overhitting in zomer)

Beschrijving energievoorziening van de woning

WARMTE - Lucht-water warmtepomp (all-electric) met verwarming door originele radiatoren uit 1972, en warm water uit boiler van 185 liter. ELECTRICITEIT - Uit het net (Essent) en eigen productie met zonnepanelen (7170 Wp totaal, west 2880 en oost 4290 Wp). In het seizoen 2021/22 was het totaalverbruik 5450 kWh electriciteit, waarvan 2600 kWh warmtepomp en 2850 kWh overig. De zonnepanelen hebben 4100 kWh stroom geproduceerd (2100 west / 2000 oost).

Hoe is de ventilatie geregeld?

Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) aangelegd in 2020

Adviezen

De isolatiemaatregelen zijn goed uitgevoerd, maar bij de installateurs van het ventilatiesysteem, warmtepomp en zonnepanelen is veel misgegaan, dat alleen door onze eigen oplettendheid uiteindelijk is hersteld. Er wordt niet voldoende gecontroleerd of de installaties naar behoren functioneren, en het lukt de installateurs ook niet goed fouten op te sporen. Bij het ventilatiesysteem was de aansluiting van de aan- en afvoer verwisseld, en de CO2-sensor was defect. Toen we dit zelf ontdekt hadden werd het vlot hersteld. De opbrengst van de zonnepanelen uit 2021 bleef bijna 50% achter bij mijn verwachting. Na mijn melding hiervan heeft de installateur een ander type omvormer geplaatst, waarna het probleem verholpen was (was het oorspronkelijke type niet goed, of was ons exemplaar gewoon defect?). De warmtepomp sloeg aanvankelijk extreem vaak aan en uit. Toen we alles goed bekeken, bleek het buffervat parallel aan de radiatoren aangesloten, waardoor het water door het buffervat circuleerde en nauwelijks door de radiatoren. Na mijn melding hiervan zag de installateur in dat het vat fout aangesloten was, waarna het alsnog in serie is aangesloten en het systeem beter functioneerde. De warmtepomp heeft in het eerste jaar ruim 35% meer electriciteit verbruikt dan berekend op basis van specificaties en weer. Hierop heeft de installateur het koudemiddel bijgevuld berekend op basis van de 14 m lange leiding tussen buiten- en binnenunit (kennelijk was dit bij de plaatsing vergeten). Hierdoor werd de buitenunit veel stiller, en werd het electriciteitsverbruik lager. Het is echter waarschijnlijk nog steeds 15-20% hoger dan de specificaties van de pomp, maar dit verschil kan niet hard gemaakt worden door beperkingen in de meetmethodiek. De SCOP voor verwarming was ongeveer 3.9 in seizoen 22/23.

Ervaringen

Door alle investeringen is ons huis uit 1972 veel comfortabeler geworden, zowel qua temperatuur als ventilatie. De warmteverliezen zijn sterk teruggedrongen, en gas is vervangen door electriciteit, waarmee een stap is gezet in het verminderen van de CO2 uitstoot. Vergroening van de stroom uit het net blijft noodzakelijk om die uitstoot verder te verlagen.

Toekomstplannen

Voorlopig geen

Tips

Installateurs en bouwbedrijven zijn goed in het aanleggen van dingen, maar hun adviezen en ontwerpen zijn grotendeels gebaseerd op eigen ervaringen en algemeenheden, waarbij de kennis van de achterliggende fysica ontbreekt. Dit leidt tot soms onkundige en tegenstrijdige adviezen van verschillende aanbieders. Voor de warmtepomp werd ons door diverse installateurs een hybride warmtepomp geadviseerd, en ook zou vloerverwarming noodzakelijk zijn. Onze eigen metingen toonden aan dat het in onze woning ook met de bestaande radiatoren kan met een all-electric warmtepomp. Bij de vervanging van de kozijnen werd ons dubbel glas geadviseerd, omdat drielaags glas niet zinvol zou zijn in een bestaande woning. Echter, voor een geringe extra investering geeft drielaags glas 30% minder warmteverlies (U = 0.75 t.o.v. 1.1) door het glasoppervlak. Het aanleggen van een ventilatiesysteem in een bestaande woning is erg ongebruikelijk. De adviezen en prijzen liepen hier erg uiteen. Uiteindelijk heeft een kundig bedrijf een ontwerp weten te maken met voldoende ventilatie in alle woon- en slaapkamers en slechts twee leidingen in het zicht door slaapkamers naar de begane grond.



Beschreven maatregelen
Interviews




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud