Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1852, Bruchem

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Ons huis is een voormalige boerderij uit 1852. In 2022 hebben we de woning gerenoveerd en maximaal verduurzaamd.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1852
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Houtskeletbouw, Woonboerderij, Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Bodem/water warmtepomp verticale collector, Vloerverwarming, Dakisolatie bij bouw, Dakisolatie binnenkant, Temperatuurregeling per vertrek, Drievoudig glas, Levensloopbestendig, Zongericht, Houtskeletbouw, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Hout, Inductie fornuis, Mechanische afvoer ventilatie, Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling, CO2-sensor (ventilatie), Warmtepomp, Passieve zonwering, Hergebruik, Led lampen, Tuininrichting, Moestuin, Vogelbehuizing, Ventilatieroosters, Dakisolatie buitenkant, Gebruikte materialen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is voorzien van vloerisolatie (EPS Tempex 100, 130mm Rc 3,6), dakisolatie (Knauf Naturol 032, 245mm, Rc 6,6) en muurisolatie toegepast in voorzetwanden. (Knauf Naturol 032, 140-180mm, Rc 3,5-5,0). Waar het kon hebben we glaswol toegepast, een van de meest duurzame isolatiematerialen. Ramen op de begane grond en dakramen die in 2022 geplaatst zijn, hebben allemaal triple glas (0,7 W/m2K), overige ramen en deuren zijn voorzien van HR++ glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Op het zuid-oosten is een PV systeem aangelegd met 11.200 wattpiek voor de stroomvoorziening.Op jaarbasis levert dit om en nabij de 11.000 kWh en ruim voldoende voor de energievraag. Warmte (en koelte in de zomer) en warm water wordt geleverd door bodemwarmtepomp (12 kW) met drie lussen geboord tot 150m diep.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De ventilatie gebeurt door CO2-gestuurde afzuiging in de badkamers en leefvertrekken, met passieve aanvoer via roosters in de ramen en boven de kozijnen. Er is bewust gekozen geen WTW toe te passen in het ventilatiesysteem om makkelijker verschillende temperatuurzones in het huis te kunnen creeeren.

Adviezen

Net als veel 'collega-verduurzamers' hebben we ingezet op ISDE subsidie om maximaal te kunnen verduurzamen. Ons viel het aanvraagproces erg tegen - erg bureacratisch en tijdrovend - en ook het uiteindelijke subsidiebedrag was niet zoals we gehoopt (en gedacht) hadden. Ons advies is om voor uitvoering van maatregelen in gesprek te gaan met RVO om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ervaringen

In 2022 hebben we de woning ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Het bleek lastig om advies op maat te krijgen over de meest geschikte maatregelen voor onze situatie. Door kritisch door te vragen en zelf veel uit te zoeken hebben zijn we uiteindelijk tot een pakket gekomen waar we zeer tevreden over zijn. We hebben niet alleen een hoge energiebesparing en CO2-reductie bereikt, maar ook gewerkt aan het omlaagbrengen van drinkwatergebruik, vasthouden van regenwater, verhogen van biodiversiteit en hergebruik van bouwmaterialen. Zo hebben we een groen regenwatersysteem aangelegd voor gebruik in WC's, tuin en wasmachine. Er is een regenwatertank van 7.500 liter aangegraven, gekoppeld aan een wadi. De verwachte drinkwaterbesparing met dit systeem ligt rond de 40%.

Toekomstplannen

Komende jaren zal een natuurlijk zonwering geinstalleerd worden aan de gevel. Dit wordt een pergola met bladverliezende klimplanten. De verwachting is dat hierdoor het comfort in de zomer nog beter wordt en de passieve koeling minder vaak nodig is.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud