Vrijstaande woning - 1879, Doorn
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Monumentaal kerkje uit 1879 verbouwd tot gasloze woning. Het huis is goed geïsoleerd en maakt gebruik van een bodemwarmtepomp.
Kenmerken
Bouwjaar: 1879
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Duurzaam monument,
Toegepaste maatregelen
Warmtepomp, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Buffervat, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Temperatuurregeling per vertrek, Voorzetramen, Levensloopbestendig, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Inductie fornuis, CO2-sensor (ventilatie), Na-isolatie vloer, Hergebruik, Zonnepanelen (PV), HR++ glas
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
We hebben alles uit het huis gesloopt, om het van binnen volledig opnieuw in te delen en eigenlijk een huis in het huis te bouwen om zo de schil volledig te isoleren. In een oud huis waar niets recht is en met de monumentale waarden levert dit de nodige uitdagingen. Er is gekozen voor voorzetwanden (ingespoten met cellulose), voorzetramen (HR++), dakisolatie (ingespoten met cellulose) en bodemisolatie (EPS). We hebben vooral gekozen voor restmaterialen waar mogelijk en de uitdaging zat om de scheve muren en het plafond optisch wat rechter te laten lijken maar niet de charme te verliezen. Er waren oude ventilatieroosters die we wel wilden behouden, maar niet het lek in de schil. We hebben in samenspraak met onze adviseur in de ventilatieschachten een pvc-buis met hr++ glas geplaatst, zodat de roosters blijven en nog steeds licht doorlaten maar geen kou. We hebben geen officieel energielabel maar ons totale verbruik is bijna gelijk aan de opbrengst van onze zonnepanelen.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Bodemwarmtepomp
Aangevuld met 12 zonnepanelen (435 wp). De zonnepanelen liggen er nu paar maanden op en zouden 80-90% van ons totale verbruik (van 5400 kwh) moeten opleveren, ons huis zelf is dan energieneutraal.Hoe is de ventilatie geregeld?
Balansventilatie met warmteterugwinning
Adviezen
Maak een plan, combineer grote werkzaamheden en investeer liever wat extra in de lange termijn, dat betaalt zichzelf uit.
Ervaringen
We hebben een rigoureuze verbouwing achter de rug waarbij we een monumentaal pand met maatschappelijke bestemming hebben omgevormd naar een gasloos woonhuis. We hebben prachtige HR++ achterzetramen in dezelfde vorm als de oorspronkelijke stalen ramen en 3 warmtepompen in cascade opstelling. Het voordeel is dat deze 3 inschakelen indien nodig, dit maakt het systeem extra energie-efficiënt.