Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1972, LosserOmschrijving

Vrijstaande woning uit de jaren zeventig die is verbouwd tot een passief huis. Er is biobased verbouwd met duurzame, circulaire en zoveel mogelijk natuurlijke materialen. 

De bestaande woning is volledig ingepakt met een nieuwe isolerende schil bestaande uit cellulose, houtvezel plaatmateriaal en triple beglazing. Dakisolatie middels cellolose, vloerisolatie door het gebruik van schelpen. 

Naast een zeer laag energie verbruik (low energy passiefhuis) en eigen duurzame energie-opwek, wordt regenwater gebufferd voor de natuurinclusieve tuin en douche water gerecycled voor wasmachine en toilet door de Hydraloop.

Ook qua afwerking en inrichting proberen we zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Dit zit hem in het gebruik van natuurlijke materialen, werken met B-corp gecertificeerde bedrijven en aankoop van 2e hands meubels. Zo zijn de wanden afgewerkt met Leemstuc, de plafonds geschilderd met KEIMverf, de vloerbedekking is linoleum. Veel meubels zijn 2e hands aangeschaft en waar dit niet mogelijk was is er gekozen voor kwaliteit en een langere levensduur. De bijkeuken is voor bulkopslag ingericht zodat we zoveel mogelijk zero waste kunnen leven.

Een fantastische ontdekkingsreis die we samen met een geweldig bouwteam hebben gemaakt: Hans Douwes en Martine Schipper (Schipper en Douwes Architecten), Ido Sellis (Ecowerk), Eberhard Dijkhuis en zijn bouwteam (Dijkhuis bouwbiologische aannemer), Martin Speerstra en Joachim Unland. 
 

Kenmerken

Bouwjaar: 1972
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nulenergiewoning,

Toegepaste maatregelen

Elektrische auto, Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Warmtepomp, Bodem/water warmtepomp, horizontale collector, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Dakisolatie binnenkant, Inregelen cv-installatie, HR++ glas, Drievoudig glas, Elektrische vloerverwarming, Duurzaamheidslening, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Gevelisolatie bij bouw, Hout, Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Mechanische afvoer ventilatie, Projectleiding, PVT-panelen (zonnepanelen), Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Afvalwater hergebruik, Led lampen, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Zuinige apparaten, Waterbesparing overig, Levensloopbestendig

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Muur en dak met cellulose, vloer/kruipruimte met schelpen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

2 warmtepompen die werken op 9 pvt-panelen. Daarnaast 40 zonnepanelen voor overige energie.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische ventilatie met warmtewisselaar (wtw).

Adviezen

Om duurzaam te leven is het van belang dat we naar ons verbruik kijken en beoordelen of we deze kunnen inperken. Dat is de basis en op basis daarvan weet je wat je nodig hebt. Durf van gebaande paden af te wijken en ga altijd voor kwaliteit en de meest natuurlijke lange termijnlossing.

Ervaringen

We wonen sinds eind november in het huis en zijn zeer gelukkig. Het woonklimaat is zeer aangenaam. De verbouwing vlot verlopen. Fijn bouwteam, mooi proces waarmee we anderen hopelijk kunnen inspireren.

Toekomstplannen

Toekomstbestendig voor de komende 40 jaar. Passief huis, nul op de meter. Alles ingericht om zo duurzaam mogelijk te leven en zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen, materialen en energie.Beschreven maatregelenScroll naar boven
Ga naar de inhoud