Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1985, Wijchen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Vrijstaande woning uit 1985 die door middel van HR++ glas, isolerende voordeur,  spouwmuur-, dak- en vloerisolatie en een WarmteTerugWin ventilatiesysteem geschikt gemaakt is om te verwarmen met een monoblok warmtepomp en conventionele radiatoren. De stroom voor de warmtepomp wordt opgewekt met zonnepanelen. 
Het huis gebruikt netto vrijwel geen energie en heeft energielabel A. Ons verhaal: https://duurzamehuizenroute.nl/ervaringsverhalen/de-stappen-naar-een-comfortabele-en-duurzame-woning

Kenmerken

Bouwjaar: 1985
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Airco, Warmtepomp, Buffervat, Convectoren, Centrale balansventilatie, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Dakisolatie binnenkant, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, HR++ glas, Installatieadvies, Nul-op-de-meter woning, Spouwisolatie bij bouw (spouwmuur), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Inductie fornuis, Isolerende deur, Hybride warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Mechanische afvoer ventilatie, Leidingisolatie, Luiken, Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Led lampen, Regenwaterafkoppeling, CO2-sensor (ventilatie), Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, HR-ketel (Cv-ketel)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Alle ramen zijn vervangen door HR++ glas. De spouwmuur is bijgevuld met Envirofoam isolatie. Het platte deel van het dak is aan de buitenkant geïsoleerd met 5 cm PIR platen, en aan de binnenkant met 8 cm PIR platen. De binnenkant van het schuine dak boven de woonkamer en het platte dak hadden al 4 cm EPS, en zijn nageïsoleerd met 8 cm PIR platen. Het schuine dak boven de eerste verdieping is geïsoleerd met 10 cm steenwol. De voordeur is vervangen door een geïsoleerde deur. De regenafvoer is afgekoppeld van de riolering, en loopt naar een 3,5 m3 tank in de tuin. hiermee kan de tuin besproeid worden. Als de tank vol is, wordt het overbodige water in de grond geinjecteerd.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning heeft een gas en een 3*25A elektrische aansluiting en zonnepanelen met een opbrengst van 7000 kW per jaar. De warmtepomp kan zowel als Hybride (samen met de CV) als All-Electric (zonder CV) werken. Bij buitentemperaturen van rond het vriespunt heeft de warmtepomp aangetoond ons huis prima alleen te kunnen verwarmen. We produceren nu iets meer stroom dan we zelf nodig hebben, en gebruiken nog een beetje gas voor warm water. In totaal produceren we ongeveer evenveel energie als we gebruiken.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er is een WarmteTerugWin installatie voor het hele huis. Dit bespaart energie, dempt geluid van buiten, en verhoogt het comfort.

Ervaringen

Er bestond bij adviseurs en leveranciers twijfel of een ouder huis uit 1985 met radiatoren wel voldoende geïsoleerd kon worden om met een warmtepomp te kunnen worden verwarmd. We hebben daarom eerst een jaar metingen gedaan aan de binnen/buiten temperatuur, aan en afvoer temperatuur van de CV ketel en gasverbruik. Na de isolatie bleek dat de CV het huis prima kon verwarmen met een aanvoertemperatuur van 50 graden. Op advies van de leverancier hebben wij een 6 kW monoblock warmtepomp geplaatst, omdat die een aanvoertemperatuur van 60 graden kan genereren. Het lukt deze pomp prima om het huis te verwarmen. De aanvoertemperatuur is meestal rond de 35 graden, met een enkele uitschieter naar 45 graden. Het comfort is uitstekend, en de kosten zijn lager dan bij verwarming met de CV.

Toekomstplannen

We willen kijken in hoeverre de warmtepomp ook gebruikt kan worden als koeling in de zomer. We zoeken uit hoe een thuisbatterij geïnstalleerd kan worden zodat het hele huis inclusief warmtepomp daar gebruik van kan maken.

Tips

Wat iedereen wel zal zeggen: Isoleren is het belangrijkste. Verder kan je relatief simpel meten of je huis in jouw situatie met een warmtepomp verwarmd kan worden. Laat je ook niet afschrikken door adviseurs die zeggen dat niet ieder huis geschikt is. Je kunt dat zelf controleren.



Beschreven maatregelen
Interviews

De stappen naar een comfortabele en duurzame woning

INTERVIEW – In 2003 is Paul Berendts samen met zijn vrouw Riet en hun kinderen naar deze vrijstaande jaren ’80-woning in Wijchen verhuisd. Omdat het huis nog de isolatiestandaarden uit die tijd had, was het verbruik hoog. “We gebruikten ongeveer 3.500 kWh aan stroom en 2.000 m³ gas per jaar”, vertelt Paul. Met het oog op het milieu wilden ze hier iets aan  doen.  

De stappen naar een comfortabele en duurzame woning

Lees het hele ervaringsverhaal > 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud