Terugblik op de (online) thematours 2020

Veranderende omstandigheden, maar ook nieuwe kansen! 

De eerste thematours waren gepland, toen de coronamaatregelen werden aangekondigd: het was helaas niet langer mogelijk om bij elkaar op bezoek te gaan. Ondertussen waren mensen nog wel op zoek naar onafhankelijke informatie en ervaringen over duurzame maatregelen. Om hen daarbij te helpen, hebben wij samen met een groep enthousiaste huiseigenaren zo’n 40 online thematours georganiseerd. De bezoekers beoordeelden de online thematours gemiddeld met een 8.0, een heel mooi resultaat!

Tijdens een thematour deelt een huiseigenaar zijn/haar ervaring met een groep geïnteresseerde bezoekers, waarbij een specifiek onderwerp centraal staat. Bij de online variant was dit niet anders, behalve dat de huiseigenaar de gasten via videoverbinding ontmoette. 

Na een voorstelronde gaf de huiseigenaar een presentatie, waarbij hij/zij uitleg gaf over de maatregelen in de woning en het plan van aanpak toelichtte. Aansluitend stelden de deelnemers inhoudelijke vragen, bespraken zij de mogelijke oplossingen en werden persoonlijke ervaringen gedeeld. Een huiseigenaar blikt terug: “Het was een fijn gesprek met gelijkgestemden!”


De organisatie & communicatie 

De online thematours vroegen wel een andere voorbereiding dan een regulier bezoek aan een woning. Om de thematours in goede banen te leiden, heeft de Duurzame Huizen Route een aantal producten ontwikkeld: een handleiding voor huiseigenaren en instructievideo’s voor de deelnemers.

De ervaring die wij hebben opgedaan met de online thematours, is ontzettend waardevol voor de toekomst. Mensen kunnen zo op een hele laagdrempelige wijze bij elkaar binnenkijken, zonder de weg op te hoeven. Op termijn hopen wij weer reguliere thematours te kunnen organiseren, maar wellicht dat de online thematour wel kansen biedt voor het platform.

– Bezoeker online thematour ‘Aardgasvrij wonen’

De huiseigenaren waren heel enthousiast en bereidwillig om alles te vertellen en uit te leggen. Wij vonden het een ontzettend leuke en leerzame online thematour. 

Provincies, gemeenten en partners

De thematours zijn dit jaar georganiseerd in samenwerking met provincies en gemeenten. Wij willen hen heel hartelijk bedanken voor hun vertrouwen en flexibiliteit bij de organisatie van de online thematours.

Provincies:

Gemeenten:
Den Helder, Zwolle, Haaren, Valkenburg aan de Geul, Alkmaar, Eersel, Haarlem, Voorste, Amsterdam, Gelderland, De Bilt, Bunnik, Houten, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woudern, Ijsselstein, Zeist, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Texel, Maasgouw, Oss

Meedoen aan een thematour?
Geef je interesse door en ga in het voorjaar van 2022 mee op thematour. Lees hier meer over de thematours in 2022 >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud